Home Akciové letenky Ako som zmenil zadarmo dátumy odletov leteniek

Ako som zmenil zadarmo dátumy odletov leteniek

by Karol
1 comment

Pandémia koronavírusu zasiahla do cestovateľských plánov väčšiny z nás a ja som nebol tiež výnimkou. Ešte pred vypuknutím celej krízy som mal zakúpené dve spiatočné letenky do Ázie na máj a august 2020. V oboch prípadoch letecké spoločnosti zrušili niektoré z mojich letov a preto som nemal problém s plnou refundáciou týchto leteniek. Od prepuknutia krízy som kupoval už iba error fare letenky, ktorým bolo ťažké odolať. V prvej polovici marca som kúpil dve takéto letenky a potom v auguste ešte jednu. Pravdupovediac som nečakal, že koronavírus tu bude s nami takto dlho (hlavne v prvej polovici marca). Vo všetkých troch prípadoch sa mi našťastie podarilo (podarí) posunúť dátum odletu bez akýchkoľvek poplatkov a precenenia leteniek.

Akú zvoliť stratégiu, ak už máte zakúpené letenky a nemôžete cestovať? Najlepšie je počkať či letecká spoločnosť nezruší váš let, alebo výrazne nezmení čas odletu. V takomto prípade budete mať minimálne nárok na plnú refundáciu letenky. Väčšina leteckých spoločností vám tiež umožní presunúť dátum odletu na neskorší termín. V dnešnom blogu uvediem situáciu ohľadom mojich troch error fare leteniek.

Nový dátum odletu Iberie do Bogoty

Ešte začiatkom marca som kúpil spiatočnú letenku v biznis triede s Iberiou do Bogoty za 500 eur. Môj pôvodný odlet bol naplánovaný na začiatok októbra. Let do Bogoty bol ale našťastie zrušený a Iberia mi ponúkla možnosť zadarmo presunúť dátum odletu. Teraz mám rezervované miesto na koniec júna 2021. Ak by dovtedy nebolo bezpečné cestovať do Kolumbie, pokúsim sa opäť presunúť dátum cesty na neskorší termín. V najhoršom prípade požiadam o vrátenie peňazí, kedže letenka je plne refundovateľná.

Air France na Havajské ostrovy

V marci sa objavila ďalšia zaujímavá error fare ponuka leteniek do USA s Air France/ KLM. Ja som za 500 eur kúpil spiatočnú letenku v biznis triede do Honolulu na február 2021. Minulý týždeň som dostal správu o zmene času odletu z Budapešti o 4 hodiny, čo mi umožňuje bezplatné zmeny bez precenenia letenky. V súčasnosti Air France/ KLM umožňuje v takýchto prípadoch posun odletu na akýkoľvek iný neskorší dátum pokiaľ je dostupná vaša pôvodná rezervačná trieda (v prípade posunu dátum odletu o menej ako 30 dní, nie je potrebné ani hľadať rovnakú rezervačnú triedu). Zatiaľ som na tejto letenke nevykonal žiadne zmeny. Podľa informácií z call centra Air France stačí tesne pred odletom nahlásiť, že nebudem cestovať a nový dátum si možem vybrať aj neskôr. Podmienky Air France/ KLM.

Japan Airlines do Tokia

V auguste som kúpil spiatočnú letenku v biznis triede do Tokia s Japan Airlines za 650 eur. Môj pôvodný odlet bol začiatkom marca 2021. Jeden z letov už bol ale zrušený, čo mi dáva opäť možnosť plnej refundácie, alebo bezplatnej zmeny dátumu bez precenenia letenky. So zmenou dátumu odletu na neskorší termín opäť počkám až do konca februára, keď (dúfam) bude situácia ohľadom koronavírusu o niečo jasnejšia.

Ako posunúť zadarmo dátum odletu zhrnutie

Ak nemáte zakúpenú plne refundovateľnú letenku, so zmenami radšej počkajte. V súčasnosti je veľká šanca, že niektorý z vašich letov bude zrušený a vy budete mať viac možností na zmenu dátumu odletu, alebo refundáciu letenky. Pred kontaktovaním leteckej spoločnosti si vždy prečítajte podmienky zmien vašej leteckej spoločnosti počas pandémie koronavírusu. Prekvapujúco nie všetci zamestnanci call centier sú si vedomí všetkých poskytovaných možností.

———————————————

Ak chcete byť byť pravidelne informovaní o akciových letenkách v biznis triede a o najnovších správach zo sveta leteckých spoločností, pridajte si stránku Dvere Sveta Dokorán medzi vaše obľúbené položky na Facebooku.

1 comment

Súvisiace články

1 comment

Obmedzená publikácia akciových leteniek v období covidu - Dvere sveta dokorán 9. marca 2021 - 23:13

[…] mesiacov kúpil šesť takýchto letrniek na diaľkových letoch a vo všetkých prípadoch sa mi podarilo bez poplatkov posunúť dátum odletu, alebo plne refundovať letenku. Časom, keď sa situácia opäť stabilizuje opäť zvýšim […]

Reply

Leave a Comment