Home Cestovateľský blog Najužitočnejšie jazyky na cestovanie

Najužitočnejšie jazyky na cestovanie

by Karol
0 comment

Pri cestovaní v zahraničí nie je nič lepšie ako vedieť komunikovať s miestnym obyvateľstvom v ich rodnom jazyku. Pokiaľ ale necestujete stále do tej istej destinácie, spoliehať sa iba na jeden jazyk nemusí stačiť. Ak by ste sa mali naučiť iba jeden jazyk, určite by to mala byť angličtina. Angličtinu si v súčasnosti vyberá ako prvý cudzí jazyk väčšina mladých ľudí na celom svete. Ktoré sú ale ďalsie najužitočnejšie jazyky na cestovanie?

Španielčina

Z pohladu Slovenska je podľa mňa po angličtine najzaujímavejšia španielčina. Španielsko je veľmi obľúbenou dovolenkou destináciou Slovákov a úroveň angličtiny tam je určite na oveľa nižšej úrovni ako v prípade krajín strednej a severnej Európy. Španielsky sa tiež hovorí vo väčšine krajín Južnej a Strednej Ameriky a v USA žije veľmi veľká latino komunita. Podobne ako angličtina, aj španielčina je viac menej identická vo všetkých krajinách, v ktorých je úradným jazykom. Najväčší rozdiel je v akcente, ale s porozumením nebudete mať žiadny problém.

So španielčinu nebudete mať problém tiež čítať portugalský text. Výslovnosť v portugalčine je už dosť odlišná, ale pochopiť pravidlá výslovnosti nie je zložité. Španielčinu tiež používam na základnú komunikáciu s Talianmi, ktorí nevedia po anglicky.

Čína, Hunan

Najužitočnejšie jazyky na cestovanie: Čínština

Čínština (myslím mandarínsku čínštinu) je podľa mňa druhý najužitočnejší jazyk po angličtine. Na cestovanie by som ju ale zaradil až po španielčine. Jedným z hlavných dôvodov zaradenia po španielčine je fakt, že väčšina ľudí sa uspokojí s jednou kratšou návštevou Číny. Do štátov Južnej a Strednej Ameriky ale absolvujeme oveľa viac ciest. Po čínsky hovorí vyše jeden bilión ľudí a väčšina týchto ľudí nehovorí po anglicky. Trocha prekvapujúco mnoho ľudí v Hongkongu tiež nevie po anglicky. Po čínsky sa tiež dorozumiete na Taiwane. Malajzia a Singapur má veľmi veľkú čínsky hovoriacu komunitu. Zaujímavosťou je, že pôvodom čínske obyvateľstvo v Indonézii, Thajsku, alebo na Filipínach si neudržalo svoje čínske dialekty a hovoria už iba miestnym jazykom.

Vo všetkých ázijských krajinách sa čoraz viac ľudí učí po čínsky. V Južnej Kórei pracuje veľa ľudí z kórejsky hovoriacich oblastí severovýchodnej Číny. Väčšina z nich pracuje v turizme a pri komunikácii v Kórei sa vždy pýtam miestnych či hovoria po anglicky, alebo čínsky. Ak v Japonsku neuspejem s angličtinou, môj druhý pokus je vždy s čínštinou. Jeden z najzaujímavejších príbehov spojených s jazykom sa mi stal v Malajzii, keď môj šofér taxíku odmietal zapnúť taximeter a predstieral, že nevie po anglicky. Nepredpokladal ale, že keď na mňa začne hovoriť po čínsky, tak ja mu budem vedieť odpovedať.

V zahraničí tiež môžete stretnúť veľa čínskych turistov a väčšina z nich (okrem mladých individuálne cestujúcich) nevie po anglicky.

Taiwan je jedným z najlepších miest na štúdium čínštiny. Niekoľko dôvodov prečo študovať práve tam.

Senegal, Dakar, Gorée

Francúzština

Ďalším zaujímavým jazykom na cestovanie je francúzština. Jedným z najväčších stereotypov Francúzov je ich neochota hovoriť po anglicky. Nezabúdajme, že po francúzsky sa v Európe hovorí aj v Belgicku, Švajčiarsku, Luxemburgu a Monaku. Francúzština sa vám ale zíde aj v kanadskom Quebecu, v Južnej Amerike vo Francúzskej Guiane, na viacerých karibských ostrovoch, alebo v Tichom oceáne na Tahiti a v Novej Kaledónii.

Francúzština je tiež veľmi dôležitá v mnohých arabských krajinách. Hlavne v Maroku, Tunisku a Alžirsku vám bude užitočnejšia ako angličtina. Nestratíte sa s ňou ale ani napríklad v Libanone. Francúžtina je tiež oficiálnym jazykom v mnohých ďalších afrických krajinách. Z turisticky najzaujímavejších sú to napríklad Madagaskar, Senegal, alebo Maurícius.

Počet španielsky a francúzsky hovoriacich krajín je zhruba podobný. Tie španielsky hovoriace sú ale podľa mňa turisticky zaujímavejšie a preto v tomto ohľade považujem španielčinu za užitočnejšiu.

Kirgizsko

Najužitočnejšie jazyky na cestovanie: Ruština

Naučiť sa aspoň základy ruštiny by nemal byť problém pre nikoho z nás. Ak sa chystáte na cestu do niektorej z bývalých republík Sovietskeho zväzu, určite by ste mali oprášiť svoju ruštinu ak ste ešte študovali v období, keď bol tento jazyk na našich školách povinný. V stredoazijských republikách s komunikáciou nebudete mať v zásade žiadny problém. Komplikovanejšie to už môže byť na Kaukaze, kde sa veľa mladých ľudí už neučí po rusky. Na moje prekvapenie som ruštinu často využíval aj pri cestovaní v Mongolsku.

Sýria, Aleppo

Arabština

Arabštinu v tomto zozname dávam až na predposledné miesto z dvoch dôvodov. Prvým je, že v mnohých arabských krajinách sa dohovoríte tiež po francúzsky. Druhým dôvodom je, že vyučovaná moderná štandardná arabština nie je hovorená aj v “teréne”. Každý štát/ región má svoju mierne odlišnú arabštinu hovorenú na ulici, ktorá nie je identická s modernou štandardnou arabštinou. Toto bol aj jeden z hlavných dôvodov prečo som dal prednosť štúdiu čínštiny pred arabštinou.

Mozambik, Maputo

Najužitočnejšie jazyky na cestovanie: Portugalčina

Portugalčina je najzaujímavejšia pri cestách do Brazílie a Portugalska. V Afrike sa nachádza tiež niekoľko portugalsky hovoriacich krajín. Slovákmi najnavštevovanejšími sú Kapverdské ostrovy. Portugalsko malo niekoľko menších kolónii aj v Ázii. Tu už väčšina ľudí nehovorí jazykom svojich bývalých kolonizátorov. V Goa (India) som našiel iba zopár starších ľudí, ktorí boli schopní so mnou komunikovať po portugalsky. V Macau nájdete stále mnoho portugalských nápisov, ale plynule hovoriach ľudí tu je tiež veľmi málo. Väčší úspech som mal vo Východnom Timore, ale aj tu portugalčina postupne vymiera a väčšina populácie jej nerozumie. Mimochodom ak by ste uvažovali nad štúdiom portugalčiny, brazílska výslovnosť je pre mňa oveľa krajšia a melodickejšia ako pôvodná portugalská.

0 comment

Súvisiace články

Leave a Comment