Home Vernostné programy Ako najvýhodnejšie využiť míle Miles & More a Star Alliance

Ako najvýhodnejšie využiť míle Miles & More a Star Alliance

by Karol
0 comment

Rozhodli ste konečne využiť vami ťažko nalietané míle na výber letenky? Sen o lacnej dovolenke sa môže rýchlo skončiť, keď si uvedomíte, že za vystavenie tejto letenky budete musieť ešte zaplatiť stovky eur vo forme rôznych poplatkov. Voľbou správneho vernostného programu, alebo leteckej spoločnosti ale môžete výrazne znížiť výšku týchto táx. Dnes sa pozrieme na to, ako najefektívnejšie využiť míle z vernostného programu Lufthansa Group Miles & More a tiež ostatných programov Star Alliance.

Miles & More míle

Miles & More je najobľúbenejší zo všetkých Star Alliance programov na Slovensku a preto sa mu budem dnes špeciálne venovať. Pre väčšinu ľudí je ale podľa môjho názoru tento program nie príliš výhodný.

Miles & More nedávno prešli na revenue based systém, kde míle za lety Lufthansa Group dostanete nie podľa preletenej vzdialenosti, ale podľa ceny letenky. Ak máte len základný status tak dostanete iba 4 míle za každé minuté euro. To znamená, že väčšina pasažierov pri takomto systéme teraz dostane menej míľ ako v minulosti. Vernostný program Lufthansy by mohol byť pre vás zaujímavý ak máte míle hlavne z kratších európskych letov, alebo lietate často na dlhších letoch so spoločnosťami, ktoré nepatria do Lufthansa Group (v tomto prípade dostanete míle podľa preletenej vzdialenosti). Ja som sa z Miles & More rozhodol odísť ešte minulý rok. Viac o dôvodoch môjho odchodu z Miles & More v tomto blogu.

Výber leteniek za míle na európskych letoch je vo väčšine prípadov veľmi nevýhodný. Pokiaľ nepotrebujete cestovať na poslednú chvíľu, za poplatky zaplatíte podobnú sumu, ako je cena normálnej letenky. Ak by ste chceli cestovať s Lufthansa Group, najvýhodnejšie je využiť ich pravidelné promo akcie (Mileage Bargains), pri ktorých dostanete 50% zľavu na míle. Napríklad na spiatočnú letenku do USA budete v ekonomickej triede potrebovať iba 35 000 míľ a v biznis triede 55 000 míľ.

Lufthsansa Group si ale účtuje veľmi vysoké poplatky pri vystavení letenky za míle. Na diaľkových letoch pri spiatočnej letenke v ekonomickej triede je to vyše 300 eur a v biznis triede skoro 600 eur. V ekonomickej triede už teraz nie je problém nájsť letenku do USA za 300 eur, čo je rovnaká suma ako poplatky za vystavenie letenky za míle. Preto je najlepšie využiť míle na letoch leteckých spoločností, ktoré majú tieto poplatky nižšie.

Najvýhodnejšie formy využitia míľ Miles & More

Letecké spoločnosti s najnižšími poplatkami

Vernostné programy vám umožňujú zbierať míle pri letoch v rámci celej aliancie a tiež vyberať letenky s partnerskými leteckými spoločnosťami. Napríklad na účet v Miles & More môže získať míle za let s Air Canada a následne použiť míle na výber letenky s Thai Airways. Pozor ale, nie za všetky letenky (rezervačné triedy) dostanete míle do všetkých programov. Či a koľko míľ dostanete si najjednoduchšie overíte na Where to Credit. Výber letenky už by mal byť väčšinou bezproblémový, aj keď voľné miesto nemusíte nájsť na každom lete. Jednou z mála výnimiek sú Singapore Airlines, ktoré skoro vôbec neuvoľnujú miesta v biznis triede pre partnerské programy. Letenky za míle v biznis triede na ich letoch sú väčšinou dostupné iba pre členov ich vernostného programu KrisFlyer.

Ak chcete ušetriť na poplatkoch, určite by ste sa mali vyhýbať letom s Lufthansa Group (Lufthansa, Swiss, Austrian, Eurowings a Brussels). Uvediem zopár príkladov koľko by ste zaplatili na poplatkoch pri odlete z Viedne v prípade využitia Miles & More. Výška týchto poplatkov by bola podobná pri väčšine vernostných programov Star Alliance.

Tokio: za spiatočnú letenku v biznis triede s Lufthansou na poplatkoch zaplatíte 570 eur. Ak by ste leteli s japonskou ANA, zaplatíte iba 69 eur. V ekonomickej triede s Lufthansou budú poplatky 470 eur a ANA 69 eur. Počet míľ potrebný na letenku je v prípade oboch leteckých spoločností rovnaký. Vo všeobecnosti majú ázijské letecké spoločnosti oveľa nižšie poplatky ako európske spoločnosti.

Nairobi: V biznis triede do Nairobi s Lufthansou za poplatky zaplatíte 480 eur. S Ethiopian Airlines to bude iba 86 eur.

New York: biznis trieda s Austrian 500 eur a s United Airlines 320 eur.

Z európskych leteckých spoločností majú najnižšie poplatky LOT Polish Airlines. Príklad spiatočnej letenky v biznis triede do Soulu: LOT 90 eur, Lufthansa 560 eur.

Thai Airways

Programy s minimálnymi poplatkami

Väčšina vernostných programov automaticky prenáša všetky taxy na svojich členov pri výbere leteniek od partnerských leteckých spoločností. Ak by ste napríklad využili míle od Turkish Airlines na výber letenky s Austrian z Viedne do New Yorku, na poplatkoch by ste zaplatili zhruba 500 eur, rovnako ako je to aj v prípade Miles & More. Dva vernostné programy Star Alliance si ale účtujú iba základné (najnutnejšie) letiskové poplatky pri vystavení všetkých leteniek.

Jedným z nich je MileagePlus od United Airlines. Za už spomenutý let z Viedne do New Yorku s Austrian by ste v prípade míľ z MileagePlus na taxách zaplatili iba 100 eur! Nevýhodou v tomto prípade je, že United si vyberajú za lety o niečo vyšší počet míľ, kedže každý vernostný program má svoje vlastné tabuľky.

LifeMiles od kolumbijskej spoločnosti Avianca tiež účtuje podobne ako United iba minimálne poplatky. Míle by som ale neodporúčal kreditovať do tohto vernostného programu aj z dôvodu veľmi zlej finančnej situácie Avianca. LifeMiles môže byť zaujímavý na kúpu míľ. Pri promo akciách môžete dostať bonus až 125% zakúpených míľ, čo môže predstavovať veľmi dobrú hodnotu. Míle by ste v tomto prípade ale nemali držať príliš dlho na účte pre prípad, že by sa finančná situácia Avianca ešte zhoršila. Viac o LifeMiles v tomto blogu.

Odlet z krajín, kde poplatky nemôžu byť účtované

Niektoré krajiny podľa zákona zakazujú leteckým spoločnostiam účtovať si poplatky okrem tých úplne základných. Medzi takéto krajiny (teritóriá) patrí napríklad Brazília, Mexiko, alebo Hongkong. Opäť uvediem príklad využitím míľ z Miles & More na lete v biznis triede so Swiss.

Za spiatočnú letenku v biznis triede z Viedne do Sao Paula na taxách zaplatíte 570 eur. Za jednosmernú letenku zo Sao Paula do Viedne ale zaplatíte iba 24 eur. V tomto prípade by sa vám oplatilo vybrať dve jednosmerné letenky namiesto jednej spiatočnej. Viedeň Sao Paulo vás bude stáť 303 eur a návrat 24 eur. Takto môžete ušetriť až 265 eur. Ak by bol váš východiskový bod Brazília, za výber spiatočnej letenky zo Sao Paula do Viedne zaplatíte iba 80 eur.

Výber vernostného programu

Neexistuje jeden ideálny program pre všetkých. Dôležitý je váš cieľ, ktorý chcete dosiahnuť. Jedným z mojich hlavných cieľov bol status Star Alliance Gold a preto som si vybral Miles+Bonus od Aegean Airlines, ktorý je v tomto ohľade jedným z najzaujímavejších.

Pri výbere vernostného programu si overte koľko dostanete míľ za lety s aerolinkami, s ktorými cestujete najčastejšie a koľko míľ budete potrebovať na výber letenky. Jeden z tých zaujímavejších programov v tomto ohľade je Miles and Smiles od Turkish Airlines. Miles and Smiles je tiež zaujímavý na získanie a udržanie si Star Alliance Gold.

Miles+Bonus môže byť tiež zaujímavý pre tých, ktorí necestujú pravidelne. Expirácia míľ je v tomto prípade 60 mesiacov a pokiaľ počas tohto obdobia získate aspoň jednu mílu za let so Star Alliance, platnosť míľ sa predĺži o dalších 60 mesiacov. Opäť si ale skontrolujte, za ktoré rezervačné triedy nedostanete míle do Miles+Bonus. Míle nedostanete napríklad za najlacnejšie letenky s Austrian v ekonomickej triede, alebo rezervačnú triedu P v biznis triede na letoch s Lufthansou.

Ak chcete byť byť pravidelne informovaní o akciových letenkách v biznis triede a o najnovších správach zo sveta leteckých spoločností, pridajte si stránku Dvere Sveta Dokorán medzi vaše obľúbené položky na Facebooku.


0 comment

Súvisiace články

Leave a Comment