Home Cestovateľský blog Najhoršie (ale turistami obľúbené) mesto na svete

Najhoršie (ale turistami obľúbené) mesto na svete

by Karol
0 comment

Navštívili ste niekedy miesto, ktoré ste vyslovene nemohli vystáť? Ja takéto situácie zažívam minimálne. Aj väčšina fyzicky menej atraktívnych miest má čo ponúknuť svojím návštevníkom. Môžu to byť príjemní ľudia, zaujímavá kultúra, alebo životom pulzujúce mesto. Príkladom môže byť na prvý pohľad škaredý San Salvádor, ktorý je ale pod povrchom veľmi srdečným mestom, kde som namiesto pôvodne plánovaných dvoch dní strávil skoro dva týždne. Pre mňa osobne najhoršie mesto na svete som avšak už od prvého momentu neznášal a nevedel som sa dočkať môjho odchodu.

Ktoré je pre mňa najhoršie mesto na svete?

Týmto mestom bol pre mňa Dubaj, ktorému sa v budúcnosti budem zďaleka vyhýbať. S mojim názorom určite nebude veľa ľudí súhlasiť, kedže Dubaj je obľúbenou destináciou aj medzi slovenskými dovolenkármi.

Musím upozorniť, že vo všeobecnosti mám Blízky východ veľmi rád. Napríklad Irán patrí medzi jednu z mojich najobľúbenejších krajín na cestovanie. V Sýrii, Libanone a Jordánsku som tiež prežil niekoľko veľmi zaujímavých týždňov. Dokonca ani z bohatého Kataru som nemal taký zlý pocit ako z Dubaja.

Moja cesta do Spojených Arabských Emiarátov bola tak trocha neplánovaná. Pred niekoľkými rokmi som sa potreboval dostať do mesta Salalah v južnom Ománe a najvýhodnejšie spojenie som našiel s presadaním na dubajskom letisku. Stopover v Dubaji bol možný zadarmo a preto som sa rozhodol využiť túto príležitosť na krátku dvojdňovú návštevu. Našťastie len dvojdňovú!

Čo sa mi najviac nepáčilo na Dubaji

Zlý dojem som už mal hneď po prílete. Všetci domáci ľudia z Emirátov pracujúci na dubajskom letisku boli veľmi nepríjemní a neochotní mi odpovedať na akúkoľvek otázku. Pomohli mi skôr cudzinci, ktorých v Spojených Arabských Emirátoch pracuje veľmi veľa. Bez ich otrockej práce (otrotrockej bez úvodzoviek) by v meste nestála žiadna budova a život by sa úplne zastavil. Zahraniční pracovníci spolu s turistami tvoria v meste absolútnu väčšinu a preto tu chýba autenticita blízkovýchodnej kultúry.

Celý Dubaj mi pripadal ako na steroidoch. Dôraz sa tu kladie na peniaze a doležité je byť vo všetkom čo NAJ. Pri návšteve som mal pocit ako by som bol v istom druhu Disneylandu. Pozeranie novovybudovaných mrakodrapov postavených uprostred púšte nie je pre mňa ideálna predstava trávenia dovolenky. Väčšina týchto stavieb je tiež architektonicky škaredá, ale v Dubaji je pravdaže podstatnejšia výška ako kvalita (až na pár výnimiek).

Mesto tiež nebolo vybudované na chodenie. Vzdialenosti medzi jednotlivými atrakciami sú veľmi veľké a väčšiu časť roka tu panuje veľké teplo, ktoré určite odradí každého od romantickej prechádzky. Zohnať taxík nie je problém, ale ja uprednostňujem pešie prehliadky namiesto sústavného sa presúvania taxíkmi. A netreba zabúdať na fakt, že Dubaj je jedno veľké stavenisko.

Mnoho ľudí určite lákajú miestne pláže, ale ani tie sa nedajú označiť za špeciálne zaujímavé. Ak by bola mojim cieľom dovolenka na pláži, vybral by som si kludnejšie a autentickejšie miesto ako Dubaj. Takéto miesta na svete určite nebudete mať problém nájsť.

Zhrnutie

Viem ale pochopiť dôvody prečo niektorí ľudia radi cestujú do Dubaja. Z Viedne sa tam dá dostať pohodlne za menej ako 6 hodín na priamych letoch Emirates (z Bratislavy menej pohodlne s Flydubai), čo môže výrazne zvyšovať atraktivitu Dubaja. Magnetom pre mnohých turistov môžu byť tiež obchody. Pre mňa sú obchodné centrá posledným miestom na návštevu pri cestovaní a preto nemôžem posúdiť tento aspekt.

Osobne som bol naozaj rád, že po dvoch dňoch a jednej noci v Dubaji možem ísť na letisko. Niekto by mohol argumentovať, že som v Dubaji strávil príliš krátky čas. Nikde inde som ale doteraz nemal taký zlý prvý dojem z novej krajiny ako práve tu. Nemyslím si, že by dlhší pobyt na mojom názore niečo zmenil.

Po príchode do Ománu boli moje pocity diametrálne odlišné. Hlavne miestni ľudia boli oveľa priateľskejší a celkovo je Omán tiež zaujímavejší na cestovanie. Ak by ste si vyberali medzi návštevou Spojených Arabských Emirátov a Ománu, osobne by som určite odporučil Omán.

Chápem ale, že každý máme inú predstavu o cestovaní. Ak máte radi Dubaj, nie je dôvod prečo by ste sa tam nemali vrátiť. Ak obľubujete túto blízkovýchodnú destináciu, do komentárov môžete napísať čo vás na Dubaji priťahuje.

Mojich 10 najobľúbenejších ostrovov a miest na svete.

0 comment

Súvisiace články

Leave a Comment