Home Letecké spoločnosti Bude biznis trieda bez vstupu do lounge normálom?

Bude biznis trieda bez vstupu do lounge normálom?

by Karol
1 comment

V leteckej doprave sa forma ako cestujeme za posledných 20 až 30 rokov výrazne zmenila. V deväťdesiatych rokoch minulého storočia boli letenky neporovnateľne drahšie ako v súčasnosti. Rôzne príplatky ako ich poznáme z týchto dní vôbec neexistovali. Potom ale na scénu prišli nízkonákladové letecké spoločnosti, vďaka ktorým sa výrazne znížili ceny leteniek. Klasické letecké spoločnosti sa museli prispôsobiť situácii na trhu a postupne začali tiež spoplatňovať všetko čo sa dalo. Teraz sú letenky rozdelené do viacerých cenových kategórii a môžete si sami zvoliť čo budete mať zahrnuté. Letenky v biznis triede ale podobným procesom neprešli. Rozdiel medzi jednotlivými rezervačnými triedami v biznis triede bol doteraz iba v možnosti refundácie/ zmien a v množstve míľ kreditovsných do vernostných programov. Niektoré letecké spoločnosti ale začali “rozväzovať” už aj tieto letenky. Bezplatný vstup do biznis salónikov a možnosť rezervovať sedadlo už nie sú vždy samozrejmosťou ani v biznis triede.

Cathay Pacific lounge

Negatívne zmeny v poslednom období

British Airways ako jedna z prvých leteckých spoločností pristúpila k zavedeniu negatívnych zmien. Rezervácia sedadla na ich letoch pred otvorením check-in je teraz spoplatnená aj v biznis triede. Napríklad za rezerváciu na diaľkovom lete pokiaľ nemáte vyšší status v aliancii Oneworld zaplatíte 60 eur (jednosmerne).

V roku 2019 začali Emirates predávať najlacnejšie letenky v biznis triede bez prístupu do biznis salónikov a bez možnosti rezervácie sedadla. Koncom roka 2020 zvolili rovnaký model aj Qatar Airways (viac informácií v tomto blogu). Obe spoločnosti sa snažili tieto zmeny prezentovať ako pozitívum. Bez týchto dvoch benefitov mali mať cestujúci možnosť zakúpiť si lacnejšie letenky. Realita je ale taká, že ceny leteniek neboli vôbec znížené. Ak by ste sa pri letoch s Emirates a Qatar Airways chceli dostať do biznis salónika, budete si často musieť za letenku doplatiť aj niekoľko stoviek eur. Bezplatný vstup vám v prípade lacnejších leteniek zaručí iba vyšší status vo vernostnom programe.

Vstup do biznis salónikov v budúcnosti

Rozhodnú sa aj ďalšie letecké spoločnosti nasledovať Emirates, Qatar Airways a British Airways a obmedzia vstup do biznis salónikov pri najlacnejších letenkách, alebo začnú účtovať poplatky za rezerváciu sedadla? Osobne si myslím, že k tomuto kroku sa postupne odhodlajú aj ostatné spoločnosti a to hlavne v Európe. V menšej miere v Ázii. Tam doteraz tradičné letecké spoločnosti väčšinou ponúkajú mnohé benefity zadarmo aj v ekonomickej triede, za ktoré si v Európe musíme priplácať. Cestujúca verejnosť je hlavne v severovýchodnej Ázii oveľa konzervatívnejšia a horšie prijíma takéto negatívne zmeny.

Malaysia Airlines lounge

Hlavný dôvod prečo si myslím, že tento model budú nasledovať aj ďalšie letecké spoločnosti je fakt, že prvé ich zaviedli práve Emirates a Qatar Airways. Obe letecké spoločnosti sa sami prezentujú ako luxusné aerolinky a vstup do loungu bol doteraz považovaný za neoddeliteľnú súčasť cestovania v biznis triede. Svojich pasažierov často na svoje lety lákali aj kvalitnými salónikmi na svojich domovských letiskách. Moja recenzia Qatar Airways business class lounge na letisku v Dohe.

Je ale veľmi prekvapujúce, že tieto negatívne zmeny boli ako prvé uskutočnené práve blízkovýchodnými leteckými spoločnosťami. Z dôvodu geografickej polohy je doba prestupu medzi letmi v Dubaji, alebo Dohe často niekoľko hodín. A práve počas dlhšieho tranzitu (často uprostred noci) je lounge veľmi dôležitý. Pri letoch s európskymi leteckými spoločnosťami ju z dôvodu väčšej frekvencie letov tranzit často kratší ako 60 minút a vstup do salónika nie je až tak dôležitý ako pri dlhších a únavnejších prestupoch na Blízkom východe.

Spoplatniť rezerváciu najlepších sedadiel v biznis triede na diaľkových letoch plánuje aj Lufthansa. Pri letoch so Swiss Air Lines a Austrian Airlines je tiež potrebné platiť za najlepšie sedadlá.

Vyšší status vo vernostných programoch bude do budúcnosti možno najlepší spôsob ako si zaručiť vstup do biznis salónikov a rezerváciu sedadla bez nutnosti priplácať stovky eur za toto privilégium.

1 comment

Súvisiace články

1 comment

Finnair Business light letenky bez batožiny a loungu - Dvere sveta dokorán 18. júna 2021 - 10:23

[…] som už pred pár týždňami predpokladal, v budúcnosti budú najlacnejšie letenky v biznis triede bez vstupu do biznis salónikov. Ako prvé začali predávať tento typ leteniek Emirates (blog tu) a Qatar Airways (blog tu). Ak […]

Reply

Leave a Comment