Home Cestovateľský blog Ktoré krajiny navštíviť v juhovýchodnej Ázii?

Ktoré krajiny navštíviť v juhovýchodnej Ázii?

by Karol
0 comment

Juhovýchodná Ázia je veľmi veľký a rozmanitý región a vybrať si konkrétne miesto na cestu nemusí byť vôbec jednoduché. Ak ste ešte len v procese plánovania a neviete, ktoré krajiny by ste mali navštíviť, v tomto blogu zhrniem môj názor na všetky krajiny tejto oblasti. Nebudem sa špeciálne venovať iba Východnému Timoru a sultanátu Brunej. Brunej by som odporúčal navštíviť iba v prípade ak by ste boli v malajzijskej časti Bornea odkiaľ sa tam dá najjednoduchšie dostať. Východný Timor bol pre mňa zaujímavý skôr svojou históriu a veľká väčšina turistov nebude mať záujem o jeho návštevu. Môj názor bude veľmi subjektívny, ale určite si nevyberiete miesto dovolenky len po prečítaní jedného blogu. Tento blog by mal slúžiť len na porovnanie názorov. V každom prípade pri rozhodovaní, ktoré krajiny navštíviť v juhovýchodnej Ázii budú najdôležitejšími faktorom vaše očakávania a záujmy.

Thajsko

Bangkok, Jim Thompson house

Thajsko je ideálna krajina pri prvej návšteve Ázie. Turistická infraštuktúra je tu rozvinutá, v najnavštevovanejších miestach nebudete mať problém dohodnúť sa po anglicky a ľudia sú vo všeobecnosti veľmi priateľskí. Kultúrny šok tu tiež bude miernejší ako v mnohých iných ázijských krajinách.

Do turistami obľúbených miest ako Phuket, Krabi a Chang Mai je možné letieť len s jedným prestupom napríklad v Dohe, Dubaji, Helsinkách, alebo Moskve a vyhnúť sa tak extra prestupu v Bangkoku (často je najvýhodnejšie kúpiť takzvané open jaw letenky, keď je prílet a odlet z krajiny/ regiónu je z dvoch rozdielnych miest). Thajsko je najznámejšie svojimi plážami, históriou kultúrou a výbornou stravou. Najväčším negatívom je veľké množstvo turistov.

Vietnam

Vietnam, Phong Nha

S mojím názorom na Vietnam určite nebude súhlasiť veľa ľudí. Aj keď som Vietnam navštívil niekoľko krát, nikdy nepatril medzi moje najobľúbenejšie krajiny. Čo neznamená, že by som Vietnam nemal rád. Mojím najzásadnejším problémom je ustavičný hluk, ktorý je spôsobený obrovským množstvom motoriek na cestách. A hluk nie je len problém veľkomiest ako Hanoi a Ho Chi Minh City. Vietnam je zaujímavá krajina, ale neoznačil by som ho za ideálnu destináciu ak hľadáte relax.

Najkludnejší je sever krajiny, kde môžete stráviť niekoľko dní túrami v oblastiach obývaných tradičnými horskými kmeňmi. Plavba medzi vápencovými ostrovmi Ha Long Bay je tiež veľmi príjemná ak vám nevedia občasné potkany behajúce po palube (aj na tých drahších lodiach). Najväčším pozitívom je strava. Ak nemáte ako ja radi koriander, nezabudnite vždy pri objednávke jedla upozorniť na tento fakt. Vietnamci koriander milujú.

Laos

Laos, Luang Prabang

Laos bol pre mňa presným opakom Vietnamu. Ak by som si mal vybrať najkludnejšiu krajinu v juhovýchodnej Ázii, bol by to práve Laos. Luang Prabang nachádzajúci sa v strednej časti krajiny je mojím najobľúbenejším historickým mestom v celom regióne. Na rozdiel od väčšiny iných miest tu okolo historického centra nevznikli veľké nové rušné mestské časti a centrum Luang Prabang si zachovalo atmosféru malej dediny. Laos tiež nie je turistami tak húfne navštevovaný ako Thajsko a Vietnam. Väčšinu turistov tvoria mladší individuálni cestovatelia, ktorých najväčšiu koncentráciu nájdete vo Vang Vieng, oblasti s zaujímavými vápencovými horami. Osobne som mal najradšej sever Laosu, ktorý poskytuje zaujímavé možnosti na túry. Čo je najväčšou nevýhodou Laosu? Žiadne more. Laos je jediná vnútrozemská krajina v juhovýchodnej Ázii.

Kambodža

Angkor Wat

Chrámový komplex Angkor Wat, jedna z najvýznamnejších historických pamiatok v celej Ázii je hlavným dôvodom na návštevu Kambodže. V minulosti bolo Phnom Phen veľmi príjemným ospalým hlavným mestom krajiny. V poslednej dobe tam zdá sa ale dochádza k neregulovanému stavebnému boomu vďaka čínskym stavebným firmám a mesto stratilo svoj bývalý pôvab. To isté platí o v minulosti obľúbenom prímorskom letovisku Sihanoukvillle.

Mjanmarsko (Barma)

Bagan

Cesta po Mjanmarsku bola pre mňa asi najzaujímavejšou z celej juhovýchodnej Ázie. Historický Bagan so stovkami chrámov a pagod sa svojou krásou minimálne vyrovná Angkor Watu. Mjanmarsko a Bagan ale ročne navštívi podstatne menej turistov ako Angkor a preto tu vládne oveľa kludnejšia atmosféra. Okrem historických pamiatok sa môžete vydať spoznávať tiež horské kmene a na rozdiel Thajska tu stretnete len minimum cestovateľov.

Ja som Mjanmarsko navštívil ešte v roku 2001, v období keď krajinu navštevovalo minimum cudzincov. Počty zahraničných návštevníkov sa v posledných rokoch výrazne zvyšovali, ale nemyslím, že by zatiaľ dosiahli neúnostnú úroveň. Mjanmarsko nie je krajina, do ktorej by som chcel každý rok cestovať, ale aj po 20 rokoch stále patrí medzi jednu z mojich najobľúbenejších krajín.

Filipíny

Cebu, vodopád Dao

Filipíny sú najviac amerikanizovanou krajinou v Ázii. Miestna strava je najhoršia z celej juhovýchodnej Ázie. Filipíny sú jednou z mála krajín, kde sa väčšinou vyhýbam miestnej strave. Historických pamiatok tu veľa nenájdete. Vo väčšine prípadov sa jedná o kostoly vybudované počas španiekskej kolonizácie. Filipíny by mali hlavne navštíviť milovníci mora a prírody. Pekných pláží je tu neúrekom, severne od Manily nájdete jedinečné ryžové polia pri dedine Sagada, na Cebu tyrkysové vodopády a pri Donsol sa môžete plávať so žralokom veľrybím (vyhnite sa radšej ich spoznávaniu na Cebu). Osobne dávam Filipíny na mojom zozname naj krajín, ktoré navštíviť v Ázii na nižšie priečky.

Malajzia

Kuala Lumpur

Malajzia je pomerne moderná krajina (hlavne jej kontinentálna časť) a z tohto dôvodu môže byť pre veľa ľudí mierne menej zaujímavá ako mnohé iné krajiny juhovýchodnej Ázie. Severná časť ostrova Borneo patriaca Malajzii ale určite zaujme milovníkov prírody. Osobne mám na Malajzii najradšej jej čínske kultúrne dedičstvo. Etnický Číňania tu tvoria 23% obyvateľstva. V historických mestách Penang a Malaca nájdete to najlepšie z miestnej čínskej architektúry. Čínska strava v Malajzii ( hlavne v Penangu) je tiež neporovnateľne lepšia ako tá čo nájdete priamo v Číne. Kuala Lumpur je jedno z tých príjemnejších veľkomiest v juhovýchodnej Ázii. Na rozdiel napríklad od Bangkoku je oveľa zelenší a príjemnejší na pešie prechádzky po meste.

Singapur

Singapur

Na rýchlu návštevu Singapuru vám budú stačiť aj dva až tri dni. V posledných rokoch bolo v tomto mestskom štáte vybudovaných množstvo nových turistami obľúbených atrakcií. Osobne ma podobne ako v prípade Malajzie, aj tu najviac priťahuje historická čínska štvrť mesta. V Singapure spolu s Penangom nájdete najlepšiu čínsku kuchyňu na svete. O mojom probléme s čínskou kuchyňou v Číne som už písal v minulosti. Najväčším mínusom Singapuru je drahé ubytovanie.

Indonézia

Nusa Penida

Indonézsky ostrov Bali je snom väčšiny cestovateľov. Aj keď už Bali v dôsledku veľkého množstva turistov stratilo časť svojho šarmu, stále sa sa na tento tropický ostrov vraciam veľmi rád. Mnoho ľudí ostane sklamaných po príchode z miestnych pláží, ktoré sa nevyrovnajú krásou tým thajským. Bali je viac o kultúre, histórii a prírode ako o mori. Ak by ste hľadali zaujímavé pláže mali by ste navštíviť neďaleký ostrov Lombok a hlavne blízky ostrov Nusa Penida, ktorý patrí medzi najkrajšie na svete. Viac informácií o Nusa Penida nájdete tomto blogu.

Pravdaže Indonézia ponúka oveľa viac ako len Bali. Na Jáve napríklad určite nezabudnite navštíviť historické pamiatky Borobudur a Prambanan. Ak máte radi horskú turistiku, budete tu mať nespočetné množstvo príležitostí na výstup na niektorú z vyše stovky sopiek. Osobne mám Indonéziu oveľa radšej ako Filipíny, alebo aj Vietnam. Návštevu plánujete radšej v letnom období, keď tam panuje obdobie sucha. Aj keď návšteva v období dažďov v zime je tiež možná.

0 comment

Súvisiace články

Leave a Comment