Home Cestovateľský blog Čo vidieť v Číne. 14 najkrajších miest z celej krajiny

Čo vidieť v Číne. 14 najkrajších miest z celej krajiny

by Karol
0 comment

Čína je obrovská krajina s veľkým množstvom jedinečných historických a prírodných pamiatok. Väčšina ľudí ale nevie, kam sa vybrať okrem najznámejších miest ako napríklad Peking a Šanghaj. Ja som v Číne strávil cestovaním 8 mesiacov a do dnešného blogu vyberiem to naj “čo vidieť v Číne”. Určite neodporúčam zahrnúť všetky tieto miesta do jedného itinerára pokiaľ v krajine nestrávite niekoľko mesiacov. Odporúčal by som skôr si vybrať iba jeden, alebo dva regióny, aby ste neboli príliš vyčerpaní z neustálych diaľkových presunov.

Peking

Peking a Veľký čínsky múr netreba väčšine ľudí špeciálne predstavovať. Aj keď bolo mnoho tradičných štvrtí v Pekingu, takzvaných hutong zrovnaných so zemou, v meste sa oplatí stráviť niekoľko dní. Ako väčšina turistických atrakcií, aj Čínsky múr a Zakázané mesto sú preplnené miestnymi turistami. Preto vždy odporúčam návštevu všetkých pamiatok v Číne skoro ráno, keď máte možnosť byť medzi prvými návštevníkmi. Mimochodom, pri Zakázanom meste ignorujte všetkých “študentov”, ktorí sa vás budú snažiť pozvať do čajovne. Tento čaj by vás vyšiel veľmi draho. Ak by ste niekedy išli s cudzím človekom na čaj, vždy si sami vyberte čajovňu.

Aj keď je Šanghaj jedným z najnavštevovanejších miest v Číne, osobne ho do tohto zoznamu “čo vidieť v Číne” nezaradím. Šanghaj može byť dobrým východiskovým bodom pri príchode do Číny, ale nie je to miesto, ktoré by ste museli navštíviť. V tomto blogu nájdete môj odporúčaný itinerár pri ceste z Pekingu do Šanghaja.

Pingyao

Pingyao, historické centrum bankovníctva

Pingyao sa nachádza juhozápadne od Pekingu a je jedným z mojích najobľúbenejších malých historických miest v Číne. V minulosti bolo Pingyao jedným z najdôležitejších finačných centier v Číne, čo sa odrazilo aj na honosnej architektúre mesta. Historické centrum s budovami z obdobia dinastií Ming a Qing patrí medzi jedno z najzachovalejších v celej krajine. Veľmi dobre zachované 12 metrov vysoké mestské hradby zo 14 storočia obkolesujú celé historické centrum. Ak by ste mali navštíviť iba jedno historické mesto v Číne, malo by to byť práve Pingyao. Medzi západnými turistami sú obľúbené historické mestá v provincii Yunnan, ale tie sa podľa mňa krásou nevyrovnajú tomuto bývalému centru bankovníctva.

Huashan

Posvätná hora Huashan

Južne od Pingyao sa nachádza hora Huashan, ktorá je jednou z piatich posvätných čínskych hôr. Huashan jedným z najkrajších prírodných miest v celej krajine. Rýchlovlakom sa sem zo Xi’an (terakotová armáda) dostanete za 30 minút a na horu sa lanovkou dostanú aj ľudia so zlou kondičkou. Huashan je známy turistickým “chodníkom” vytvoreným z tenkých drevených doskiek upevnených na 2000 metrov vysokej vertikálnej skale. Ak sa bojíte výšok, tento úsek je možné vynechať. Viac o Huashan si môžete prečítať v tomto mojom staršom blogu

Hongcun

Hora Huangshan a dedina Hongcun

Huangshan (Yellow mountain) je jedným z najznámejších národných parkov v Číne. Žulové vrchy ponorené v hmle sú inšpiráciou pre čínskych maliarov už po stáročia. Rýchla návšteva sa dá zvládnuť aj za jeden deň, ale odporúčal by som na hore stráviť aspoň jednu noc. Asi najideálnejšie by bolo skoro ráno sa vyviesť lanovkou hore, aby ste sa vyhli najväčšiemu náporu turistov. Po dni strávenom objavovaním krás Huangshan sa môžete ubytovať priamo na hore v niektorom z mierne predražených hotelov. Ráno sa určite choďte ešte pozrieť na východ slnka a ak budete mať dostatok energie, zídite z hory peši. Pri návrate sa vám naskytnú jedny z najkrajších výhľadov. Huangshan sa nachádza len necelé 2 a pol hodiny cesty rýchlovlakom zo Šanghaja. V tomto blogu nájdete mnou odporúčaný itinerár pre okruh v okolí Šanghaja.

Malú historickú dedinu Hongcun zaradím pod Huangshan, lebo obe miesta sa nachádzajú blízko seba. Historické budovy sú v Hongcun sústredené v okolí umelo vytvorených jazier a táto dedinka je jednou z najromantickejších v celej Číne. Platí to hlavne podvečer, keď tu panuje veľmi pokojná atmosféra, keďže väčšina návštevníkov tu ostane len pár hodín. Zaujímavosťou je, že tu režisér Ang Lee nakrúcal svoj Oscarom ovenčený film Crouching tiger, Hidden dragon.

Sanqingshan

Čo vidieť v Číne: Hora Sanqingshan

Hora Sanqingshan je geologicky veľmi podobná s Huangshan. Ak by som si mal vybrať, ktoré z týchto dvoch miest sa mi páčilo viac, asi by to bol Sanqingshan. Sanqingshan je menej navštevovaný ako Huangshan a krásou prírody sa mu minimálne vyrovná. Aj v tomto prípade by som odporučil stráviť jednu noc priamo na hore. Pravdaže ak máte dostatok času, odporúčal by som navštíviť obe hory, kedže ich vzájomná vzdialenosť nie je príliš veľká.

Tulou

Klanové domy Tulou

Tulou sú opevnené obydlia v juhovýchodnej provincii Fujian. Väčšinou sa jedná o 3 až 4 poschodové stavby, z ktorých je väčšina postavená vo forme kruhu. V jednej budove mohli žiť až stovky ľudí, väčšinou z toho istého klanu. Najdôležitejším dôvodom výstavby takto veľkých stavieb bola ochrana pred banditmi a zvieratami. V juhovýchodnej Číne sa nachádza skoro 30 000 Tulou, z ktorých je väčšina doteraz obývaná. Zaujímavosťou je, že Američania po získaní úplne prvých satelitných snímok považovali tieto stavby za raketové základne. Či je to naozaj pravda, alebo len mýtus je teraz ťažko povedať. Viac o Tulou a ako zorganizovať návštevu sa môžete dočítať v tomto blogu.

Yangshuo

Krasová oblasť Yangshuo

Yangshuo je dedina v krasovom pohorí na juhozápade Číny. Dramatické hory môžete okrem peších prechádzok objavovať aj plavením sa na bambusových pltiach, alebo na bicykloch. Ak by ste zavítali do Yangshuo, mali by ste tiež navštíviť tiež neďaleké terasové ryžové polia v Longji. Z Longji to už potom nebudete mať ďaleko do dedinky Chengyang, ktorá je obývaná etnickou menšinou Dong. Chengyang je preslávený svojimi drevenými stavbami a krásnym tradičnými oblečením miestnych obyvateľov.
Neďaleko Yangshuo sa nachádza Huangyao, jedno z mojich ďalších obľúbených malých historických miest.

Zhengjiajie

Zhangjiajie: inšpirácia filmu Avatar

Názov Zhangjiajie si asi pamätať nebudete, ale o jeho jedinečných skalnatých formáciach ste už určite počuli. Zhangjiajie preslávil film Avatar, ktorý sa pri animácii prírody inšpiroval týmto čínskym národným parkom. Mnohé z tunajších pieskovcových pilierov sú vysoké až 200 metrov. Okolie najznámejších skalnatých formácií je preplnené turistami. Park je ale veľmi veľký a dá sa tu stráviť niekoľko dní a na mnohých miestach budete mať Zhangjiajie iba pre seba. V blízkosti Zhangjiajie sa nachádza zaujímavé historické mesto Fenghuang.

Yading

Čo vidieť v Číne: Yading, alpínska príroda

Túra v sichuanskom Yading je asi mojím najobľúbenejším jednodňovým trekom na celom svete. Na túru sa ale vo všeobecnosti odporúča rezervovať dva dni, hlavne ak nie ste v excelentnej fyzickej forme (ja som nemal stan a preto som sa rozhodol prejsť celý okruh za jeden deň). Okruh okolo 6032 metrovej hory Chenrezing má 28 kilometrov. Počas celej cesty nadmorská výška neklesne pod 4000 metrov a potrebné je prekonať dva priesmyky v nadmorskej výške 4700 metrov. Yading je najznámejší svojimi pestrofarebnými alpínskymi jazerami. Viac informácií o Yading nájdete v tomto blogu. V celej tejto oblasti západného Sichuanu nájdete množstvo tradičných tibetských dedín a kláštorov.

Labrang

Tibetský kláštor Labrang

Ak by ste nemali možnosť cestovať do Tibetu, mali by ste navštíviť aspoň mestečko Xiahe v provincii Gansu. Xiahe je preslávené kláštorom Labrang, ktorý má najviac tibetských mníchov zo všetkých kláštorov nachádzajúcich sa mimo provincie Tibet. V okolí budete mať tiež veľa možností na túry po zelených pastvinách. V tomto blogu nájdete najzaujímavejšie miesta obývané tibetským obyvateľstvom, na návštevu ktorých nie sú potrebné povolenia.

Zhangye

Zhangye Danxia National Geopark

V provincii Gansu, cez ktorú prechádzala Hodvábna cesta sa tiež nachádza Zhangye Danxia National Geopark. Zhangye je jedinečné svojimi pestrofarebnými horami, ktoré vyzerajú ako z photoshopu. Tieto pieskovcové hory sa nachádzajú na rozlohe niekoľko desiatok kilometrov štvorcových a každá oblasť má svoje špecifické sfarbenie.

Everest

Tibet

Tibet je ďalšie miesto, ktoré netreba špeciálne predstavovať. Kombinácia jedinečnej kultúry a vysokohorskej prírody ho robí snom väčšiny cestovateľov. Vedeli ste, že do základného tábora pod Everestom sa z tibetskej strany môžete dostať aj autom? Z nepálskej strany by ste museli absolvovať niekoľkodňovú túru ak by ste sa chceli dostať do základného tábora. Najväčším problémom pri cestách do Tibetu je potreba vybavenia špeciálnych povolení.

Yuanyang

Ryžové polia Yuanyang

Ryžové polia Yuanyang sa nachádzajú na juhu Číny v provincii Yunnan. Yuanyang sú asi najzaujímavejšie v jarnom období, keď sú ešte ryžové terasy plné vody a pôsobia ako veľké zrkadlá odrážajúce slnečné lúče. Tieto terasy sú obhospodárované už vyše 1300 rokov.

Ďalšie staršie blogy s čínskou tematikou:

Ako sa zdravo stravovať v Číne.
Ako cestovať v Číne? Vlakom, alebo lietadlom?

0 comment

Súvisiace články

Leave a Comment