Home Cestovateľský blog Kam ísť v Argentíne. 12 najkrajších miest z celej krajiny

Kam ísť v Argentíne. 12 najkrajších miest z celej krajiny

by Karol
1 comment

Argentína je druhou najväčšou krajinou v Južnej Amerike a vybrať si tie najzaujímavejšie miesta na návštevu preto určite nie je jednoduché. Ak by sme spojili Nemecko, Francúzsko a Španielsko, veľkosťou by dosahovali iba polovicu rozlohy Argentíny.

Ja som strávil cestovaním po Argentíne skoro päť mesiacov a do tohto blogu vyberám mojích 12 najobľúbenejších miest. Okrem klasických pamiatok a prírodných scenérií je krajina tiež bohatá na nehmotné dedičstvo. Kultúra gaucho (jazdci na koňoch), tango, čaj mate, alebo skvelé argentínske steaky vás budú sprevádzať na každom kroku.

Ceny v Argentíne sú oveľa nižšie ako na Slovensku. Čím južnejšie budete ale cestovať, tým sa budú aj zvyšovať ceny. Argentína je jednou z mála krajín na svete, kde nepoužívam debetné karty na výber hotovosti. Viac informácií ako najvýhodnejšie zameniť argentínske peso nájdete v tomto blogu.

Aktualizácia 2023: Momentálne sú už platby platobnými kartami v Argentíne oveľa výhodnejšie.

Aktualizácia 2023: Ako ušetriť takmer 50% na ubytovaní v Argentíne

Pri cestovaní v Južnej Amerike je tiež dôležité pamätať na bezpečnosť. Platí to hlavne pri návšteve veľkých miest a na pozore je potrebné byť počas celého dňa. Ja som bol v Buenos Aires prepadnutý priamo na recepcii hotela. Pri tomto prepade mi bola revolverom rozbitá hlava a boli mi ukradnuté skoro všetky veci. Kam teda ísť v Argentíne? Zoznam tých najzaujímavejších miest som zoradil geograficky od juhu na sever.

Ohňová zem, Ushuaia

Ushuaia, Ohňová zem

Ushuaia si spolu s neďalekým čilským Puerto Williams nárokujú na titul najjužnejšieho mesta na svete. Aj keď má Ushuaia skoro 60 000 obyvateľov, po príchode budete mať naozaj pocit, ako keby ste sa dostali na koniec sveta. Okrem zaujímavých lodných výletov za tučniakmi sa už naozaj ďalej na juh nedá ísť. Pravdaže pokiaľ by ste sa nevydali na plavbu loďou do Antarktídy. Tieto minimálne 10 dňové výlety sú veľmi obľúbené a ak by ste mali dosť času a aspoň 6000 eur, určite by som vám odpuručil absolvovať tento jedinečný zážitok. K pocitu izolácie v Ushuaii prispieva tiež počasie. Skoro každý deň tu zažijete všetky štyri ročné obdobia. Od snehu, cez hmlu, dážď až po pekné slnečné počasie. V okolí mesta je tiež mnoho možností na horskú turistiku.

Torres del Paine, Čile

Torres del Paine sa nachádza v Čile, ale po ceste z Ohňovej zeme by som odporučil zastaviť sa v tomto národnom parku aspoň na tri dni. Pre mňa bola túra v Torres del Paine jednou z najkrajších, ktoré som doteraz absolvoval. Miestne hory sú jedinečné svojimi strmými granitovými štítmi vyformovanými ustupujúcimi ľadovcami. Aj keď je možné navštíviť park aj ako jednodňový výlet, odporučil by som absolvovať aspoň najznámejšiu túru, takzvaný W trek, na ktorú budete potrebovať 3 dni. 

Perito Moreno

Kam ísť v Argentíne: ľadovec Perito Moreno

Severne od Torres del Paine sa nachádza Perito Moreno, jeden z najznámejších ľadovcov na svete. Perito Moreno je jedným z mála ľadovcov, ktorí sa hýbe. Pri vstupe do jazera Argentino je jeho výška nad hladinou vody vyše 70 metrov. Z ľadovca sa pravidelne odštiepujú veľké kusy ľadu, ktoré následne s veľkým rachotom padajú do jazera. Okolo jazera sú vybudované drevené chodníky, ale loďou sa môžete dostať až priamo k ľadovcu. Perito Moreno je najednoduchšie navštíviť ako jedňový výlet z neďalekého mestečka El Calafate, ktoré má dobré letecké spojenie s Buenos Aires.

El Chaltén

El Chaltén

200 kilometrov severne od El Calafate sa nachádza dedina El Chaltén, ktorá je ďalším centrom patagónskej horskej turistiky. Z El Chaltén je možno absolvovať množstvo jedno a viacdňových túr v národnom parku Los Glaciares. Jedná sa o rovnaký národný park ako v prípade ľadovca Perito Moreno. Hory v tejto oblasti sú charakteristické strmými štítmi a krásnymi jazerami. Ak by ste mali čas iba na jednu túru, určite sa vyberte k jazeru Laguna de los Tres. Od tohto tyrkysového jazera pod horou Fitz Roy sa vám naskytne jeden z najkrajších výhľadov na tejto planéte. Najlepšie obdobie na návštevu El Chaltén je marec až apríl, keď je v oblasti najstabilnejšie počasia a menej turistov ako v januári a februári. Viac informácií o El Chaltén nájdete v tomto blogu.

Kam ísť v Argentíne: Bariloche

Z El Chaltén sa po ceste číslo 40 (Ruta nacional 40) dostanete do ďalšieho turistami vyhľadávaného mesta Bariloche. Ruta 40 je najdlhšou cestou v Argentíne a z juhopatagónskeho Rio Gallegos až k bolívijským hraniciam má dĺžku 5200 kilometrov. Severná časť Patagónie medzi Bariloche a mestom Neuquén sa tiež nazýva Lake district (oblasť jazier) a poskytuje mnoho možností na spoznávanie okolitých jazier, vodné športy, jedno a viacdňové túry a v zime aj lyžovačku. Ďalšími zaujímavými základňami v tejto oblasti sú tiež Junín de los Andes a San Martín de los Andes.

Península Valdés

Jedným z najlepších miest na sledovanie divokej zvery v Argentíne je poloostrov Valdés (Península Valdés) nachádzajúci sa východne od Bariloche pri Atlantickom oceáne. Od júna do polovice decembra tu budete napríklad môcť pozorovať veľryby. Ďalšími známymi obyvateľmi sú tučniaci, tulene a lama guanaco.

Kam ísť v Argentíne: Buenos Aires

Žiadna návšteva Argentíny by nebola úplná bez návštevy Buenos Aires, ktoré je jedným z najkrajších miest na celom kontinente. Ako väčšina hlavných miest, aj Buenos Aires je kultúrnym centrom celej krajiny a väčšina návštevníkov z mesta neodíde bez návštevy tradičného tango predstavenia. Buenos Aires je tiež označované ako najeurópskejšie mesto v Južnej Amerike. Na miestnom štýle architektúry vidieť španielské, francúzske a talianské vplyvy.

Aconcagua

Mendoza a Aconcagua

Mendoza nachádzajúca sa na úpätí Ánd v strednej Argentíne je najznámejšou vinárskou oblasťou celej krajiny. Počas návštevy by ste mali absolvovať spoň jednu návštevu bodegy (vinnej pivnice) spojenú s ochutnávkou vín. V Blízkosti Mandozy sa nachádza Aconcagua, najvyšší vrch na celom americkom kontinente. Oblasť Aconcagua môžete navštíviť ako zastávku počas cesty do Santiaga de Chile, alebo ako kratší výlet z Mendozy. Môžete tiež absolvovať dvoj až trojdňovú túru do základných táborov, alebo ak máte dostatok energie, môžete vystúpiť až na vrchol vo výške 6959 metrov. Celá cesta v tomto prípade trvá 18 až 21 dní.

Ischigualasto

Ischigualasto a Talampaya

Severovýchodne od Mendozy sa nachádzajú národné parky Ischigualasto a Talampaya. Ischigualasto sa tiež nazýva Valle de la Luna (Mesačné údolie) z dôvodu svojej podobnosti s mesačnou krajinou. Naopak Talampaya so svojími červenými skalami pripomína skôr planétu Mars. Oba parky sú zapísané v zozname svetového dedičstva UNESCO a najjednoduchšie ich navštívte z mestečka San Augustín Del Valle Fertil.

Quebrada de Humahuaca

Salta a severozápad Argentíny

Historické mesto Salta nachádzajúce sa v blízkosti hraníc s Bolíviou a Čile je dobrou základňou pri objavovaní severozápadu krajiny. Jedným z najobľúbenejších výletov v tejto časti Ánd je Quebrada de Humahuaca. Táto obrovská roklina je jedinečná svojimi mnohofarebnými skalami, obrovskými kaktusmi a zelenými oázami v inak vyprahnutej oblasti.

Iguazu

Kam ísť v Argentíne: vodopády Iguazu

Na severovýchode na hranici s Brazíliou sa nachádzajú vodopády Iguazu, ktoré by mal navštíviť každý človek, ktorý sa dostane do Argentíny. Iguazu sú pre mňa bezpochyby najkrajšie vodopády na svete. Ideálne je si návštevu rozložiť na dva dni a pozrieť si vodopády z oboch strán hranice. Z brazílskej strany budete mať viac panoramatický výhľad a z argentínskej strany sa dostanete bližšie k vodopádom. 

Viac informácií o zaujímavých miestach v Argentíne nájdete na webe Visit Argentina.

1 comment

Súvisiace články

1 comment

Môj prepad a rozbitá hlava revolverom v Buenos Aires - Dvere sveta dokorán 18. apríla 2021 - 23:14

[…] Cestovateľský blog […]

Reply

Leave a Comment