Home Letecké spoločnosti Swiss zavádza premium economy triedu

Swiss zavádza premium economy triedu

by Karol
0 comment

Swiss Air Lines je jedinou zo štyroch veľkých leteckých spoločností patriacich do skupiny Lufthansa Group, ktorá doteraz nemá premium economy triedu na svojich diaľkových lietadlách. Premium ekonomickú triedu už nájdete na palube Lufthansy, Austrian a aj Brussels Airlines. Swiss začne s inštaláciou tejto novej cestovnej triedy na svojich Boeing 777-300ER koncom roka 2021. Letenky je už možné zakúpiť teraz na letoch od apríla 2022. Letenky by mali byť o 250 až 350 eur drahšie (jednosmerne) oproti ekonomickej triede.

Lietadlá s premium economy triedou by mali byť nasadzované hlavne na letoch do Bangkoku, Hong Kongu, Singapuru, Sao Paula, Miami, Los Angeles a San Francisca.

Image: Swiss

Nová premium economy trieda od Swiss

Na svojich Boeing 777-300ER budú mať Swiss v premium ekonomickej triede 24 sedadiel. Tie budú tvoriť 3 rady, každý s 8 sedadlami (konfigurácia 2-4-2). Rozostupy medzi radmi budú 99 cm/ 39” (ekonomická trieda 78,7 cm/ 31”). Šírka sedadiel bude 46-48 cm/ 18-19” (ekonomická trieda 43,4 cm/ 17”).

Sedadlá budú mať tiež opierky na nohy, 15,6” obrazovku, lampu na čítanie a USB zásuvku.

image: Swiss

Pasažieri budú mať na výber z troch teplých jedál podávaných na porceláne. K dispozícii budú slúchadlá obmedzujúce hlučnosť, prednostný vstup na palubu a možnosť si zakúpiť vstup do biznis salóniku za zníženú cenu. Limit na check-in batožinu bude zvýšený dvojnásobne oproti ekonomickej triede. Každý cestujúci bude mať k dispozícii na check-in dve batožiny, každá do 23 kilogramov.

Okrem Boeing 777 prevádzkujú Swiss na diaľkových letoch aj Airbus A330 a Airbus A340. Swiss zatiaľ neoznámili, či premium ekonomické sedadlá budú inštalované aj na diaľkových Airbusoch. Napríklad Lufthansa a Austrian majú premium ekonomickú triedu na všetkých svojich diaľkových lietadlách.

Image: Swiss

Môj názor

Väčšina veľkých svetových leteckých spoločností má premium economy už niekoľko rokov a bol najvyšší čas aby sa do tejto skupiny pridali aj Swiss. Sedadlá v tejto vyššej ekonomickej triede sú pohodlnejšie ako v ekonomickej triede, ale osobne si nemyslím, že Swiss zvolili najlepšie sedadlá. Rozmermi sú tieto sedadlá veľmi podobné tomu čo ponúka konkurencia. V prípade Swiss sa ale jedná o takzvané hard shell (tvrdá mušľa/ lastúra) sedadlá. Tieto sedadlá sa pri sklopení posúvajú dopredu a nie dozadu ako väčšina tradičných sedadiel. To znamená, že v sklopenej polohe neobmedzíte priestor osobe sediacej za vami, čo sa môže zdať ako veľká výhoda. Pre mňa sú ale tieto sedadlá menej pohodlné na sedadenie. Osobne uprednostňujem klasické sklápacie sedadlá.

Podľa zverejnených fotografií sa zdá, že premium economy a ekonomická trieda nebude nijako predelená. To môže do určitej miery znížiť pocit exkluzivity z tohto produktu a tiež podľa mňa bude častejšie dochádzať k pokusom presunu pasažierov z ekonomickej triedy (čo určite nebude tolerované).

Môj názor na premium economy od Swiss z letu na Boeing 777 z Zurichu do Sao Paula: Swiss: nová premium ekonomická trieda na Boeing 777

Celkovo ale vítam zavedenie premium economy a dúfam, že postupne budú tieto sedadlá pridané aj na lietadlá Airbus A330 a A340. Viac informácií o tomto novom produkte nájdete priamo na webovej stránke Swiss.

Novú premium ekonomickú triedu nedávno zaviedla aj blízkovýchodná letecká spoločnosť Emirates.

0 comment

Súvisiace články

Leave a Comment