Home Letecké spoločnosti Najzaujímavejšie lety ázijských aeroliniek v Európe (Fifth Freedom)

Najzaujímavejšie lety ázijských aeroliniek v Európe (Fifth Freedom)

by Karol
0 comment

Vedeli ste, že medzi Rímom a Kodaňou môžete cestovať na priamom lete so Singapore Airlines? Alebo z Barcelony do Mexico City s Emirates? Ázijské letecké spoločnosti ponúkajú niekoľko podobných veľmi zaujímavých letov v rámci Európy, alebo z Európy do Severnej Ameriky. Vyskúšať si tak môžete kvalitu týchto leteckých spoločností, bez nutnosti cestovania do Ázie. Tento druh letov sa v angličtine nazýva Fifth Freedom Flights.

Jedná sa o lety medzi dvoma letiskami, kde ani jedno z miest nie je domovským letiskom konkrétnej leteckej spoločnosti. Väčšinou sa jedná o predĺženie dlhšieho diaľkového letu do ďalšej destinácie na inom kontinente. V prípade Fifth Freedom Flights majú letecké spoločnosti povolenie predávať letenky aj medzi dvoma letiskami, z ktorých ani jedno sa nenachádza v ich domovskej krajine.

Tento mesiac začala letecká spoločnosť Etihad prevádzkovať priame lety z Abu Dhabi do Viedne. Návrat z Viedne do Abu Dhabi má zastavenie v Miláne. Etihad ale nepredáva letenky iba na sektor Viedeň – Miláno a preto tento let nemôžeme označiť ako Fifth Freedom Flight.

Slovákmi najviac využívaný Fifth Freedom Flight

Taiwanská letecká spoločnosť Eva Air prevádzkuje aj medzi Slovákmi veľmi obľúbené priame lety z Viedne do Bangkoku. Aj v tomto prípade sa jedná o Fifth Freedom let, lebo lietadlo má v Bangkoku iba krátke zastavenie. Odtiaľ pokračuje na domovské letisko Eva Air v Taipei. Lety na tejto trase prevádzkuje Eva Air s Boeing 787. Moja recenzia biznis triedy Eva Air na Boeing 787.

Singapore Airlines

Singapore Airlines v minulosti prevádzkovali dva zaujímavé Fifth Freedom lety v Európe. Prvým bol priamy let z Frankurtu do New Yorku na Airbus A380 a druhým let zo Štokholmu do Moskvy na Airbus A350. Tieto dva lety sú z dôvodu pandémie koronavírusu momentálne zrušené, ale dá sa predpokladať, že v budúcnosti budú opäť obnovené.

Už teraz ale môžete so Singapore Airlines letieť z Ríma do Kodane (alebo naopak). Tieto lety sú prevádzkované trikrát za týždeň s Airbus A350. Z Manchesteru sa dá cestovať na priamom lete so Singapore Airlines do Houstonu tiež na Airbus A350.

Letecká spoločnosť Scoot patriaca pod Singapore Airlines lieta s Boeing 787 trikrát týždenne medzi Aténami a Berlínom.

Vo všetkých týchto prioadoch sa jedná o predĺženie diaľkového letu zo Singapuru.

Emirates Boeing 777-300ER

S Emirates z EU do Severnej Ameriky

Blízkovýchodná letecká spoločnosť Emirates už dlhšiu dobu prevádzkuje priame lety z Milána a Atén do New Yorku. Minulý rok bol inaugurovaný tiež let z Barcelony do Mexico City. Na všetkých troch linkách lieta Emirates s Boeing 777 a jedná sa o lety, ktorých východiskovým bodom je Dubaj.

Pri letoch do New Yorku sa jedná o čisto komerčné riešenie. V prípade letov z Mexika bolo potrebné pridať jedno technické zastavenie na dočerpania paliva. Boeing 777-300ER by bez problémov zvládol preletieť vzdialenosť z Mexico City do Dubaja aj bez medzipristátia. Limitujúcim faktorom je ale nadmorská výška letiska v Mexico City, ktoré sa nachádza 2200 metrov nad morom. V prípade vzletov z vyšších nadmorských výšok musí mať Boeing 7777 znížené množstvo paliva v nádržiach, čo už neumožňuje priamy let let do Dubaja. Emirates sa preto rozhodli pre stop v Barcelone. Takto môžu predávať letenky z Dubaja do Barcelony a do Mexico City a tiež z Barcelony do Mexika.

Ďalšie Fifth Freedom lety

Letecká spoločnosť Gulf Air prevádzkuje dvakrát týždenne spiatočné lety na Airbus A320neo z Atén do Larnaky. Z Larnaky lietadlo následne pokračuje na domovské letisko v Bahrajne.

Medzi Štokholmom a Oslom môžete cestovať s Ethiopian Airlines. Let na Boeing 787 v tomto prípade trvá iba jednu hodinu.

S Air Tahiti Nui môžete cestovať z Paríža do Los Angeles. Po krátkom medzipristátí v USA lietadlo následne pokračuje na domovské letisko v Pape’ete.

Pred nástupom pandémie koronavírusu bolo tiež možné cestovať z Berlína do Moskvy s MIAT Mongolian Airlines. S Air China bolo tiež možné letieť z Madridu do Sao Paula. Predpokladám, že tieto lety budú tiež v budúcnosti obnovené.

V marci 2021 mala čínska letecká spoločnosť Juneyao Airlines predĺžiť svoju pravidelnú linku zo Šanghaja do Helsínk o tri európske sektory. Tie mali byť Helsinky – Reykjavík, Helsinky – Dublin a Helsinky -Manchester. Plány na spustenie týchto spojov boli pravdaže z dôvodu pandémie koronavírusu odložené.

Naopak napríklad lety z Budapešti do Záhrebu s Qatar Airways, alebo z Viedne do Barcelony s Air China, ktoré boli zrušené ešte pred pandémiou sú už navždy minulosťou.

Qatar Airways z Milána do Mexika a zo Sofie do Bukurešti

Qatar Airways uvažujú nad spustením linky z Dohy do Mexico City so zastavením v Miláne. Aj v tomto prípade by mali Qatar Airways právo predávať letenky medzi Milánom a Mexico City. Toto nové spojenie by malo byť spustené pred začiatkom majstrovstiev sveta vo futbale, ktoré sa budú v roku 2022 konať v Dohe.

Na palube Qatar Airways môžete už teraz cestovať medzi Sofiou a Bukurešťou.

Ďalšie zaujímavé Fifth Freedom lety mimo Európy.

0 comment

Súvisiace články

Leave a Comment