Home Letecké spoločnosti Pozor na Economy Light letenky od Austrian Airlines

Pozor na Economy Light letenky od Austrian Airlines

by Karol
0 comment

Austrian Airlines predávajú letenky v ekonomickej triede na krátkych letoch v troch rezervačných triedach. Tými sú Economy Light, Classic a Flex.

Economy Light letenky sú najlacnejšie a preto majú zákonite aj najviac reštrikcií. Tieto obmedzenia v každom prípade nie sú až také prísne ako u nízkonákladových leteckých spoločností. Držitelia statusu Star Alliance Gold a Miles&More Frequent flyer (a vyššie) by si ale mali byť vedomí dvoch neštadardńych obmedzení ich benefitov v prípade rezervačnej triedy Light.

Swiss Air Lines a Lufthansa, ktorá je materskou firmou Austrian používajú identickú štruktúru leteniek. Rovnaké podmienky sa preto vzťahujú aj na ich Economy Light letenky.

Austrian Airlines Economy Light

S Economy Light letenkami si budete môcť na palubu lietadla zobrať zadarmo jednu príručnú batožinu do 8 kilogramov. Check-in batožina je spoplatnená. Výber sedadla je tiež za poplatok. Pri check-in, ktorý sa otvára 47 hodín pred odletom je už ale rezervácia sedadla zadarmo.

Aktualizácia 1.6.2022: V budúcnosti už nebude možná rezervácia sedadla zadarmo pri check-in. Austrian sa naďalej ”ryanairizuje”. Zásadná zmena pri Light letenkách

Recenzia Airbus A320: Sú Austrian nový Ryanair?

Letenky sú nerefundovateľné a v mimo pandemických časoch nie je možné meniť ani dátum odletu. Počas obdobia pandémie koronavírusu je zmena odletu možná za poplatok. Všetko občerstvenie v ekonomickej triede na európskych letoch je od jari 2021 spoplatnené. Menu nájdete tu. Zadarmo je podávaná iba rozlievaná voda a malá čokoláda.

Výhodou Austrian Airlines Economy Light leteniek oproti nízkonákladovým leteckým spoločnostiam je hlavne bezplatná príručná batožina a rezervácia sedadla zadarmo pri check-in. Ďalším výrazným plusom hlavne v prípade letov na lietadlách Embraer E195 od Austrian Airlines je oveľa pohodlnejšie sedenie ako v prípade letov s Wizzair, alebo Ryanair.

Star Alliance Gold a Miles&More benefity

Vyšší status v alianciách leteckých spoločností prináša pre ich držiteľov mnoho výhod. Medzi zaujímavé benefity patria napríklad vstup do biznis salónikov, bezplatná rezervácia sedadla v lietadle, alebo zadarmo minimálne jeden kus check-in batožiny.

Pri mojich doterajších cestách so statusom Oneworld Sapphire/ Emerald mi bola vždy aj pri tých najlacnejších letenkách Oneworld garantovaná bezplatná rezervácia sedadla a jedna extra check-in batožina. Austrian Airlines ale pri Economy Light tieto benefity neponúkajú. Týmito obmedzeniami pre držiteľov statusu Star Alliance Gold som bol preto nemilo prekvapený.

Jediné benefity, ktoré dostanete sú: priority pass pri bezpečnostnej kontrole na letisku, vstup do biznis salónikov a prednostný vstup na palubu lietadla. Check-in batožiny si tiež budete môcť spraviť pri biznis class prekážkach ak ste si za batožinu priplatili.

Zhrnutie

Lufthansa Group budú pre mňa vždy preferovanou alternatívou k nízkonákladovým leteckým spoločnostiam. Obmedzenia benefitov Star Alliance Gold pri Economy Light letenkách sú ale pre mňa pomerne zásadné. Ak by som mal na mojej trase na výber z iných prepravcov Oneworld, alebo Star Alliance, myslím si, že by som ich uprednostnil pred leteckými spoločnosťami Lufthansa Group.

Štruktúru rezervačných tried ekonomickej triedy môžete nájsť na webovej stránke Austrian Airlines.

0 comment

Súvisiace články

Leave a Comment