Home Cestovateľský blog Aké je cestovať v Brazílii v období covid-19

Aké je cestovať v Brazílii v období covid-19

by Karol
1 comment

Brazília je jednou z krajín, ktoré boli najťažšie zasiahnuté pandémiou covid-19. Ja som sa koncom októbra 2021 do Brazílie dostal úplne neplánovane.

Ešte v októbri 2020 som si kúpil spiatočnú letenku v biznis triede s Iberiou z Ríma do Santiaga de Chile za 730 eur. Od 1. októbra 2021 je Čile otvorené pre zaočkovaných turistov a preto som nepredpokladal, že by som mal problém vycestovať. Na vstup je ale potrebné odsúhlasenie očkovacieho preukazu čilským ministerstvom zdravotníctva. Žiadosť som podal 25 dní pred cestou, ale ani v deň odletu som nemal ešte odobrený môj očkovací preukaz. Kedže by mi v tomto prípade vstup do Čile nebol umožnený, kúpil som si ďalšiu letenku zo Santiaga do Brazílie. Na letisku v Čile som strávil len 8 hodín v tranzitnej zóne. Mimochodom potvrdenie o akceptácii môjho slovenského očkovacieho preukazu mi prišlo na 28. deň po podaní žiadosti.

Na vstup do Brazílie je potrebný iba negatívny test na koronavírus vykonaný 72 hodín pred odletom. Pred vycestovaním je potrebné tiež vyplniť brazílsky vstupný online formulár.

Rio de Janeiro, Prainha

Brazília momentálna situácia ohľadom covid-19

V Brazílii od začiatku pandémie na koronavírus zomrelo vyše 600 000 ľudí. Za prvý novembrový týžden roku 2021 v krajine pribudlo v priemere 9700 pozitívnych prípadov za deň. Pri počte obyvateľov vyše 210 miliónov to nie je nejaké hrozivé číslo. Pravdaže neviem posúdiť rozsah testovania. O tom, že sa ale situácia naozaj zlepšuje svedčí aj fakt, že v Rio de Janeire neboli za posledné 4 dni do nemocnice prijatí žiadni noví pacienti s covidom. Celkovo je v štáte Rio de Janeiro (17. miliónov obyvateľov) v nemocniciach 126 pacientov s covidom.

K dnešnému dátumu je v Brazílii proti covidu prvou dávkou zaočkovaných 76% a kompletne zaočkovaných 58% populácie.

Stav v Rio de Janeire

Ja sa momentálne nachádzam v Rio de Janeire. Na covidovej mape sa mesto prvý krát od začiatku pandémie dostalo do zeleného pásma, s veľmi nízkym rizikom transmisie koronavírusu. Od 30. októbra 2021 nie sú prvý krát v Riu vonku rúška povinné. Napriek tomu aj na ulici rúška stále používa zhruba 2/3 ľudí.

Ináč život prebieha úplne normálne a nie sú zavedené žiadne špeciálne obmedzenia okrem nosenia rúšok v interiéroch. Prevádzka reštaurácií a obchodov je tiež úplne normálna. Či a ako fungujú bary neviem posúdiť, kedže som v žiadnom nebol.

Zahraničných turistov je tu zatiaľ minimálne množstvo. V hoteli Novotel Leme (Copacabana), v ktorom by bolo za normálnych okolností ubytované množstvo zahraničných návštevníkov som doteraz nepočul iný jazyk ako brazílsku portugalčinu. Hotely v meste sú ale plné miestnych turistov.

Mestskú dopravu som zatiaľ okrem 4 jázd metrom nevyužíval. Presun uberom stále považujem za bezpečnejšiu formu transportu. Minimálne metro bolo ale doteraz stále poloprázdne.

Celkovo sa pre cestujúcich z Európy stala Brazília oveľa lacnejšia oproti minulosti, kedže brazílsky real veľmi devalvoval. Ako príklad cien uvediem už spomenutý Uber. Dnešná 20 kilometrová jazda (cca 30 minút) ma stála necelých päť eur. Ceny za ubytovanie a stravu sú tiež veľmi prijateľné. V prípade hotelov minimálne do návratu väčšieho množstva zahraničných turistov.

Zhrnutie

Určite nechcem povedať, že by mal teraz každý vycestovať na dovolenku do Brazílie. Riziko nákazy pri cestovaní je vždy vyššie, ako keď budeme sedieť doma. Celkovo sa tu ale necítim momentálne menej bezpečne ako keby som cestoval po Slovensku.

Moje najobľúbenejšie túry v Rio de Janeiro.

1 comment

Súvisiace články

1 comment

Južná Amerika v biznis triede z Milána od 1040 eur - Dvere sveta dokorán 9. novembra 2021 - 15:13

[…] Cestovateľský blog […]

Reply

Leave a Comment