Home Vernostné programy Ako zabrániť expirácii míľ vo vernostnom programe

Ako zabrániť expirácii míľ vo vernostnom programe

by Karol
2 komentáre

Expirácia platnosti míľ je problém, s ktorým sa už stretla väčšina členov vernostných programov leteckých spoločností. Každý rok zbytočne prepadnú milióny hodnotných míľ. Míle ale nemajú neflixibilnú, ohraničenú trvanlivosť ako jogurt, alebo mlieko. Expirácii sa dá vo väčšine prípadov veľmi jednoducho predísť. U mnohých aeroliniek si budete vedieť predĺžiť ich platnosť aj bez vstupu na palubu lietadla.

Expirácia míľ

Veľká väčšina vernostných programov má stanovenú dĺžku životnosti míľ. Väčšinou sa jedná o obdobie 18 až 36 mesiacov. Ak necestujete veľmi často, alebo máte viac vernostných programov, získať dostatok míľ na výber letenky za takéto obdobie môže byť zložité. Mnoho ľudí rezignuje a nechá svoje míle prepadnúť bez ich využitia.

Ak by vám hrozila expirácia míľ, mali by ste si pozrieť podmienky za akých je možné predĺžiť ich platnosť. Pri niektorých vernostných programoch budete musieť absolvovať aspoň jeden let s danou leteckou spoločnosťou, alebo ich partnerskými aerolinkami.

V mnohých prípadoch bude ale platnosť míľ predĺžená za akýkoľvek pohyb na vašom účte. Ak by ste napríklad mali dostatok míľ, za pohyb na účte je často považovaný aj výber letenky za míle.

Ako získať míle bez lietania

Hlavne v období pandémie koronavírusu môže byť niekedy zložité absolvovať let s vašou leteckou spločnosťou. Existuje ale veľa možností ako získať míle bez toho aby ste museli sadnúť do lietadla.

V mnohých vernostných programoch si budete môcť míle kúpiť priamo. Nie je to najideálnejšie riešenie, lebo často hodnota takto zakúpených míľ nie je veľmi vysoká. Ale je to jednou z foriem ako by ste mohli predĺžiť platnosť míľ u mnohých aeroliniek. Ja som si takto v minulosti predĺžil expiráciu míľ v Etihad Guest kúpou 1000 míľ za 16 eur.


Jedným z najzaujímavejších a najvýhodnejších spôsobov získania míľ je rezervácia ubytovania cez Booking.com. Tento rezervačný portál spolupracuje s množstvom vernostných programov po celom svete a míle získate už aj za najlacnejší hotel. Ja som si za jednu rezerváciu ubytovania tento rok predĺžil platnosť míľ o 18 mesiacov u Cathay Pacific. Viac o míľach od Booking.com som už písal v tomto blogu: Získajte míle za rezervácie cez Booking.com

Za jednoduchý nákup v online shope leteckej spoločnosti môžete tiež získať míle. Body z vernostného programu hotelovej siete je tiež možné často premeniť na míle (aj keď tento prenos nie je výhodný). Keď si budete nabudúce prenajímať auto, nezabudnite zadať do systému číslo vašej vernostnej karty. Toto je len niekoľko možností ako zachrániť vaše ťažko získané míle.

Zhrnutie

Väčšina leteckých spoločností je dostatočne flexibilných a ponúka viac možností ako jednoducho zabrániť prepadnutiu míľ. Podstatné je si prečítať podmienky vášho vernostného programu.

Pravdaže existujú aj programy, kde je veľmi ťažké zabrániť expiracií míľ. Jedným z tých najmenej flexibilných je napríklad Miles and More od Lufthansa Group. Ak nie ste držiteľom ich vyššieho statusu, alebo nemáte ich kreditnú kartu, prepadu míľ po troch rokoch nezabránite.


2 komentáre

Súvisiace články

2 komentáre

Leave a Comment