Home Vernostné programy Vernostné programy leteckých spoločností, ktoré aktívne využívam

Vernostné programy leteckých spoločností, ktoré aktívne využívam

by Karol
0 comment

Vybrať si ten správny vernostný program leteckej spoločnosti nemusí byť vôbec jednoduchá záležitosť. Možno aj vy patríte medzi ľudí, ktorí automaticky využívajú program aeroliniek, s ktorými cestujú najčastejšie. Tento prístup ale nemusí byť vždy najvýhodnejší. V mnohých prípadoch by ste za vaše letenky mohli v partnerskom programe vašej obľúbenej leteckej spoločnosti dostať viac míľ. Je možné, že k vyššiemu statusu by ste sa mohli tiež dopracovať rýchlejšie. Preto je dobré si porovnať jednotlivé vernostné programy leteckých spoločností.

Nakoľko máme každý iné zvyky pri výbere leteniek, nie je možné vybrať jeden univerzálne najlepší program. V dnešnom blogu v krátkosti zhrniem programy, ktoré aktívne využívam ja a dôvody týchto výberov.

Qatar Airways, Privilege Club

Qatar Airways patrí do aliancie Oneworld, ktorá podľa môjho názoru poskytuje svojim členom lepšie benefity ako Star Alliance a SkyTeam. Už v jednom z predchádzajúcich blogov som porovnával status Star Alliance Gold s Oneworld Sapphire: Star Alliance Gold vs Oneworld Sapphire. Ktorý status je lepší?

Privilege Club je mojím hlavným vernostným programom v Oneworld. Už niekoľko rokov sa mi darí udržiavať najvyšší status Platinum, ktorý je ekvivalentom Oneworld Emerald.

Qatar Airways má pravidelné promo akcie, pri ktorých môžete dostať až päťnásobok míľ pri cestách na ich letoch. Využitím týchto akcií nielenže dostanem viac míľ, ale sa aj rýchlejšie dopracujem k vyššiemu statusu. Už viackrát som za jednu spiatočnú letenku v biznis do Ázie dostal dostatok míľ na výber ďalšej jednosmernej letenky v biznis triede na diaľkovom lete.

Vačšina mojich ciest do Ázie, Afriky a na Blízky východ je práve s Qatar Airways a preto pri využití bonusových míľ je pre mňa Privilege Club veľmi zaujímavý program. Podrobnosti o Privilege Club nájdete v tomto mojom staršom blogu: Oneworld: Prečo je vernostný program Qatar Airways pre mňa najvýhodnejší

Vernostné programy leteckých spoločností: Qatar Airways

Cathay Pacific, Marco Polo (Asia Miles)

Vernostný program Cathay Pacific nebude pre vás príliš zaujímavý pokiaľ nežijete v Ázii. Ja som donedávna študoval päť rokov na Taiwane a Cathay Pacific bola letecká spoločnosť, ktorú som najčastejšie využíval na lety v rámci Ázie. Tieto hongkongské aerolinky sú tiež súčasťou Oneworld, ale míle do ich programu teraz väčšinou pridávam iba za ich lety. Následne tieto míle využívam na výber leteniek Cathay Pacific na ázijských letoch. Míle za ostatné letenky s Oneworld väčšinou kreditujem do Privilege Club.

Aegean Airlines, Miles+ Bonus

Mnoho ľudí vôbec nevie, že grécka letecká spoločnosť Aegean Airlines je súčasťou Star Alliance. V ich vernostnom programe Miles+Bonus sa môžete pomerne rýchlo dopracovať k statusu Star Alliance Gold a jeho následné udržanie je ešte jednoduchšie. Jedným zo zaujímavých benefitov vyššieho statusu v tomto vernostnom programe sú kupóny na upgrade zadarmo do biznis triedy na letoch Aegean Airlines.

V Miles+ Bonus si už tretí rok udržiavam status Star Alliance Gold. Podrobnejšie o vernostnom programe Aegean Airlines som už písal v minulosti: Miles+Bonus, najlepší program Star Alliance?

Lufthansa, Miles and More

Miles and More bol skoro dvadsať rokov mojím jediným vernostným programom v Star Alliance. Keď ale Miles and More prešli na revenue based systém pridávania míľ za lety s Lufthansa Group, okamžite som prešiel k Aegean Airlines. Revenue based systém znamená, že míle nedostanete tradične podľa preletenej vzdialenosti, ale podľa ceny vašej letenky. To znamená, že pri väčšine diaľkových letov (s Lufthansa Group) dostanete teraz oveľa menej míľ ako v minulosti. Viac o mojich dôvodoch odchodu z Miles and More: Môj odchod z Miles and More a kam ďalej

Dosiahnutie statusu Star Alliance Gold u Lufthansy je tiež oveľa ťažšie ako u väčšiny ostatných leteckých spoločností aliancie.

Miles and More stále využívam v prípade letov, za ktoré by som nedostal míle do Miles+Bonus (nie za všetky rezervačné triedy dostanete míle do vášho vernostného programu), alebo ak by som dostal podstatne vyššie percento míľ ako u Aegean Airlines.

Vernostné programy leteckých spoločností

Air France/ KLM, Flying Blue

Flying Blue je jedným z tých lepších vernostných programov skupiny SkyTeam. Tento program ale využívam pomerne málo. Hlavným dôvodom mojej ignorácie Flying Blue je podobne ako v prípade Miles and More revenue based systém pridávania míľ za letenky Air France a KLM. V SkyTeam som doteraz nemal vyšší status a preto boli pre mňa lety so SkyTeam menej atraktívne. (Vyšší status som dostal na konci roka 2022 v status match akcii ITA Airways). Iba v prípade výrazne lacnejších leteniek som bol ochotný uvažovať nad aerolinkami z tohto zoskupenia.

Podrobnejšie o Flying Blue som už písal v tomto staršom blogu: Flying Blue, prečo nelietam s Air France/KLM

Etihad Airways, Etihad Guest

Etihad Airways je blízkovýchodná letecká spoločnosť so základňou v Abu Dhabi. Ich vernostný program je zaujímavý na zbieranie míľ niektorých aeroliniek, ktoré nepatria ani do jednej z troch veľkých aliancií. Ja Etihad Guest využívam hlavne na kreditovanie míľ za lety Etihad Airways a Oman Air.

Ich ďalšími partnerskými aerolinkami sú Air New Zealand, Air Canada, Air Serbia, Air Europa, ANA, American Airlines, Asiana Airlines, Bangkok Airways, Brussels Airlines, Garuda Indonesia, Gulf Air, Hainan Airlines, Korean Air, Malaysia Airlines, Royal Air Maroc, Saudia, SAS, SriLankan Airlines a Virgin Australia.

Aj keď míle pripisujem do Etihad Guest len zriedkavo, ich platnosť si viem predĺžiť veľmi jednoducho aj jednou rezerváciou ubytovania cez Booking.com: Získajte míle za rezervácie cez Booking.com

https://www.etihadguest.com/

————————————

Ako si môžete jednoducho predĺžiť platnosť míľ u mnohých leteckých spoločností aj bez toho aby ste vstúpili na palubu lietadla: Ako zabrániť expirácii míľ vo vernostnom programe

0 comment

Súvisiace články

Leave a Comment