Home Letecké spoločnosti Jedna z najkrajších scenérií pri pristávaní na svete

Jedna z najkrajších scenérií pri pristávaní na svete

by Karol
1 comment

Ak chcete zažiť jedno z najkrajších pristátí lietadlom na svete, vašou destináciou by malo byť Rio de Janeiro. Konkrétne letisko Santos Dumont nachádzajúce sa priamo v centre mesta. Ak budete sedieť na správnej strane lietadla, ešte pred príchodom do Ria si budete môcť z výšky vychutnať jeho najznámejšie atrakcie.

Letisko Santos Dumont

Rio de Janeiro má dve letiská. Tým starším je Santos Dumont nachádzajúce sa na umelo vybudovanom poloostrove v zálive Guanabara. Airbus A320 a Boeing 737 sú najväčšie lietadlá, ktoré môžu pristáť na jeho veľmi krátkych pristávacích dráhach (1260 m a 1323 m), ktoré na oboch koncov končia len pár metrov od mora. Geografická poloha Rio de Janeira robí pristávanie ešte zložitejším. Priamo oproti letisku v dráhe letu sa nachádza Cukrová homoľa, ktorej sa musia lietadlá vyhnúť strmým oblúkom pri vzlete a pristávaní.

Video pristávania v Riu

Pri mojej nedávnej ceste som zažil doteraz najkrajší prílet do Ria. Mal som štastie na dobré počasie, sedadlo na správnej strane lietadla a ideálnu letovú dráhu. Jedinou smolou bolo špinavé okno, ktoré mierne ovplyvnilo kvalitu môjho videa.

Ak poznáte Rio, aspoň v krátkosti vám opíšem čo môžete na videu vidieť. Natáčať som začal tesne po prelete nad štadiónom Maracana, ktorý môžete vidieť aspoň na titulnej fotke. Na prvých záberoch uvidíte narodný park Tijuca. Liedlo následne letí priamo nad štvrťou Santa Teresa s výhľadom na horu Corcovado a sochu Krista. Na ďalšom zábere je už lagúna Lagoa so štvrťou Ipanema. Pri lete nad švrťou Botafogo za kopcami Morro dos Cabrito a Morro da Babilónia uvidíte útržky Copacabany a Leme. Pri Cukrovej homoli sa lietadlo prudko otočí smerom na pristávaciu dráhu s výhľadom na mesto Niterói. V posledných sekundách videa ešte vidno výškové budovy centra mesta.

Na ktorej strane lietadla sedieť

Lietadlá pristávajú často na Santos Dumont od oceánu a v tomto prípade by ste na mesto mali lepší výhľad z ľavej strany. Výhľad ako na mojom videu by ste mali pri pristávaní od centra mesta a v tomto prípade by ste mali sedieť na pravej strane lietadla. Z ktorej strany bude lietadlo pristávať je ale nemožné vedieť dopredu.

Pri vzlete by som si skôr vybral sedlo na pravej strane. Ak by lietadlo vzlietalo smerom na Cukrovú homolu, mali by ste veľmi pekný výhľad na Corcovado. Pri vzlete už ale budete mať trochu menej zaujímavý výhľad, keďže sa lietadlo dostane pomerne rýchlo do vyššej letovej hladiny.

Na fotogtafii nižšie môžete vidieť lietadlo pristávajúce na Santos Dumont od oceánu (úplne na ľavej strane fotografie).

Rio de Janeiro, výhľad z Niterói, mirante do Tapera

Môj zoznam miest, ktoré by ste mali navštíviť pri ceste do Ria: Čo vidieť v Rio de Janeire. 35 najkrajších miest

1 comment

Súvisiace články

1 comment

Recenzia Gol Airlines Sao Paulo - Rio de Janeiro - Dvere sveta dokorán 31. marca 2022 - 4:30

[…] Letecké spoločnosti […]

Reply

Leave a Comment