Home Cestovateľský blog Rio de Janeiro: túry v národnom parku Tijuca

Rio de Janeiro: túry v národnom parku Tijuca

by Karol
1 comment

Ak navštívite Rio de Janeiro, určite by ste mali absolvovať aspoň jednu túru v národnom parku Tijuca. So svojou plochou skoro 40 kilometrov štvorcových sa jedná o najväčší mestský les na svete. Tijuca sa nachádza uprostred Ria a prístup je pomerne jednoduchý zo všetkých častí mesta.

Väčšina návštevníkov Ria navštívi tento národný park aj bez toho aby si to uvedomili. Najznámejšia turistická atrakcia Brazílie sa nachádza práve v kopcoch Tijuci. Pravdaže hovorím o soche Krista Spasiteľa. Corcovado so sochou Krista ale takmer určite navštívite autobusom, alebo vláčikom a preto by ste sa do Tijuci mali ešte počas vášho pobytu vrátiť.

Podľa môjho názoru najkrajšou, ale zároveň aj najťažšou túrou v Riu a Tijuce je výstup na Pedra da Gávea. Tejto túre som preto venoval jeden samostatný článok.

Pedra da Gávea, ako vystúpiť na jednu najkrajších hôr v Rio de Janeire

Do dnešného blogu zaradím ďalšie tri veľmi zaujímavé túry, ktoré budete môcť v Tijuce absolvovať.

Čo vidieť v Rio de Janeire. 35 najkrajších miest

Najkrajšie túry v Rio de Janeire. Objavte Rio z výšky

Výhľad z Pedra Bonita

Pedra Bonita

Pedra Bonita je skala nachádzajúca sa západne od Ipanemy, hneď vedľa Pedra de Gávea. Keď budete na jej vrchu, Gáveu budete mať skoro na dotyk. Okrem toho si budete môcť z výšky vychutnať aj pohľady na štvrte Ipanema, Barra da Tijuca, alebo favelu Rosinha na úpätí Morro Dois Irmaos. V diaľke tiež uvidíte Corcovado.

Aj keď má Pedra Bonita nadmorskú výšku 699 metrov, jedná sa o jednu z najjedoduchších túr v Riu. Zo štvrte Sao Conrado, do ktorej sa dostanete jednoducho aj metrom, vás autobus 448 vyvezie do vyššej nadmorskej výšky a nebudete musieť prekonávať žiadne extrémne prevýšenia. Najťažších je prvých 5 až 10 minút po strmej vydláždenej ceste od zastávky autobusu k začiatku chodníka. Normálnym tempom by ste sa na vrchol mali dostať za 40 až 45 minút. Osobne som celú trasu veľmi rýchlym krokom zvládol za 20 minút.

Ja som Pedra Bonita navštívil dvakrát. Prvý raz som tam bol cez víkend a celý čas som bol obkolosený pomerne hlučnými brazílčanmi. Moju druhú navštevu som absolvoval počas oveľa kľudnejšieho pracovného týždňa. Na chodníkoch bolo ale stále dostatok ľudí na to, aby som sa cítil dostatočne bezpečne.

Pravdaže k začiatku chodníka sa budete vedieť dostať aj s Uberom.

Na titulnej fotografii tohto článku je výhľad z Pedra Bonita na Pedra da Gávea.

Výhľad z Pico da Tijuca
Výhľad z Bico do Papagaio na Pico da Tijuca

Pico da Tijuca a Bico do Papagaio

Túry na Pico da Tijuca a Bico do Papagaio spojím dokopy, keďže sa z veľkej časti jedná a tú istú trasu. Ak by ste mali dostatok síl, nemali by ste mať probém navštíviť obe hory počas jedného dňa.

Pico da Tijuca je s 1022 metrami najvyššou horou v národnom parku. Susedný Bico de Papagaio má výšku 989 metrov.

Najjednoduchší prístup mestkou dopravou je zo stanice metra Jardim Oceanico v Barra da Tijuca. Odtiaľ sa autobusom 301, 302, alebo 645 dostanete za cca 30 minút na Praca Alfonso Viseu, kde začnete vašu túru. Prvých 4,5 kilometra až po Bom Retiro absolvujete po asfaltovej ceste. Túto trasu by ste mohli absolvovať aj autom, keďže na Bom Retiro sa nachádza parkovisko. Počas mojej víkendovej návštevy už ale bolo parkovisko o 11 hodine ráno plné a vstup bol povolený iba peši a na bicykli.

Až na Bom Retiro začína skutočný horský chodník, ktorý sa po 300 metroch rozdvojuje. Ak by ste sa zobrali doprava, dostali by ste sa na Pico da Tijuca. Chodník naľavo by vás doviedol na Bico do Papagaio. V oboch prípadoch je vzdialenosť k vrcholu 2 kilometre.

Ja som vystúpil počas toho istého dňa na oba vrcholy. Ak by som si mal vybrať iba jeden, asi by som zvolil Pico da Tijuca, ktorý má mierne krajšie výhľady na mesto. V oboch prípadoch je posledný úsek pomerne strmý, ale Pico da Tijuca má v skale vytesané schody, čo uľahčuje výstup. Oficiálne by vám cesta z Bom Retiro mala trvať 90 minút jedným smerom. Ak si dobre pamätám, ja som výstup zvládol za menej ako 45 minút.

Tieto dve túry nie sú našťastie až tak obľubené ako Pedra Bonita a aj víkednový výlet bol pre mňa tolerovateľný. V každom prípade Bico do Papagaio bol z týchto dvoch kopcov menej navštevovaný.

Aj keď sa jedná o veľmi peknú túru, výhľadmi sa určite nevyrovná túram na Pedra da Gávea, Pedra Bonita, alebo Morro Dois Irmaos. Z Pico da Tijuca a Bico do Papagaio budet mať výhľad na obrovskú zelenú plochu národného parku, ale mestské pláže a more, ktoré robia Rio jedinečným sú pomerne ďaleko.

1 comment

Súvisiace články

1 comment

Najkrajšie túry v Rio de Janeire. Objavte Rio z výšky - Dvere sveta dokorán 9. júla 2022 - 2:12

[…] Cestovateľský blog […]

Reply

Leave a Comment