Home Cestovateľský blog Ruta del Cares, jedna z najkrajších túr v Španielsku

Ruta del Cares, jedna z najkrajších túr v Španielsku

by Karol
0 comment

Ruta del Cares v provincii Asturias je jednou z najobľúbenejších túr v Španielsku. Jedná sa o 11 kilometrový prechod úzkym kaňonom rieky Cares v národnom parku Picos de Europa. Veľká časť chodníka je vytesaná priamo do kolmých svahov národného parku, alebo vedie tunelmi v skalách. Na mnohých miestach budete prechádzať desiatky metrov nad korytom rieky bez akýchkoľvek ochranných zábradlí. Ak máte strach z výšok, nemusíte sa tejto túry obávať. Chodníky sú dostatočne široké a pokiaľ sa nepriblížite úplne k okraju, nebudete mať pocit, že by ste mohli padnúť dole do kaňonu.

Najkrajšie túry v Picos de Europa

Ruta del Cares

Základné informácie

11 kilometrovú trasu medzi Poncebos (Asturias) a dedinkou Caín (León) by ste mali zvládnuť bez problémov pokiaľ ste aspoň priemerne fyzicky zdatní. Väčšina ľudí absolvuje túto túru z Poncebos, ktorý je lepšie prístupný ako Caín. Pokiaľ by ste ale nemali auto, túru by ste mohli mohli ukončiť aj v Caín. Veľká väčšina ľudí sa ale z logistických dôvodov vráti z Caín späť do Poncebos po tej istej trase, čo celkovo predstavuje 22 kilometrov.

Najbližšie letiská sa nachádzajú v mestách Oviedo a Santander. Do Santander by ste sa mohli dostať aj na priamom lete Ryanairu z Viedne. Pokiaľ by ste ale nevyužili toto priame spojenie a nemali prenajaté auto, výhodnejšie by pre vás bolo letisko Oviede. Národný park Picos de Europa je lepšie napojené práve na toto hlavné mesto provincie Asturias. Z Ovieda budete môcť cestovať priamym autobusom až do mestečka Arenas de Cabrales, ktoré sa nachádza len šesť kilometrov severne od Poncebos. Lístky na autobus si môžete zakúpiť priamo na webovej stránke, alebo aplikácii autobusovej spoločnosti Alsa. Ak by ste nenašli vhodný priamy spoj, môžete cestovať aj s prestupom v Cangas de Onís.

V Arenas de Cabrales nájdete množstvo menších hotelov a reštaurácií. Ja som ale ako základňu zvolil priamo Poncebos, kde sa nachádzajú tri menšie hotely. Každý z týchto hotelov má aj svoju reštauráciu, v ktorých sa najete za veľmi rozumné ceny. V Caín nájdete tiež niekoľko menších bufetov s občertvením.

Posledný 6 kilomerový úsek z Arenas de Cabrales do Poncebos budete môcť absolvovať miestnym autobusom. Za lístok zaplatíte 1,55 eur a cestovný poriadok z roku 2022 nájdete na fotografii nižšie. Ak by ste cestovali autom, zaparkovať budete môcť zadarmo priamo na začiatku chodníka. Miesta popri ceste sa ale plnia pomerne rýchlo a preto by som vám odporúčal vyraziť na túru skoro ráno.

Ruta del Cares

Aj keď táto túra nie je zložitá, pre niektorých ľudí môže byť z dôvodu jej dĺžky únavná. Najväčšie prevýšenie budete musieť prekonať hneď za Poncebos odkiaľ v priebehu 2,5 kilometra prekonáte prevýšenie 300 metrov. Následne začne chodník opäť klesať (pokles o zhruba 100 výškových metrov). Po absolvovaní prvých cca 3,5 kilometrov od Poncebos už nebudete musieť prekonávať žiadne ďalšie väčšie prevýšenia. Chodník ale povedie pomerne vysoko nad riekou až do posledného úseku pred Caín, ktorý sa nachádza na úrovni rieky.

Ako som už spomínal, návrat z Caín do Poncebos je po tej istej trase. Chodník má len minimum tienistých miest a v teplých letných dňoch by ste preto mali mať so sebou dostatok vody.

Oficiálne by ste jeden smer (11 kilometrov) mali zvládnuť za tri hodiny. Pravdaže celá túra sa dá absolvovať aj rýchlejšie podľa vášho tempa. Na chodníku sa nestratíte ani pri zlom počasí a preto nebudete potrebovať sprievodcu.

Ak by ste si zvolili jednosmernú trasu, túru budete môcť ukončiť aj v dedine Posada de Valdeón, ktorá sa nachádza 8 kilometrov južne od Caín.

Ruta del Cares zhrnutie

Ruta (cesta, chodník) del Cares je pre svoju pomernú jednoduchosť a krásu najoblúbenejšou túrou v národnom parku Picos de Europa. Hlavne v slnečných letných dňoch by ste mali vyraziť do Poncebos čo najskôr, aby ste sa vyhli najväčšiemu návalu ľudí (aspoň jednosmerne pri ceste do Caín). Príroda v údolí rieky Cares je naozaj krásna a vašu cestu do tohto regiónu Španielska určite neoľutujete.

Túry, ktoré by ste mali absolvovať v Dolomitoch

TOP 10: Najkrajšie túry na svete

0 comment

Súvisiace články

Leave a Comment