Home Letecké spoločnosti Swiss: nová premium ekonomická trieda na Boeing 777

Swiss: nová premium ekonomická trieda na Boeing 777

by Karol
1 comment

Swiss Air Lines boli donedávna jedinou leteckou spoločnosťou skupiny Lufthansa Group, ktorá prevádzkovala diaľkové lety bez premium ekonomickej triedy. Až v lete 2021 tieto švajčiarske aerolinky oznámili zavedenie tejto čoraz obľúbenejšej cestovnej triedy na ich Boeingoch 777.

Tomuto novému produktu som sa bližšie venoval už v minulosti : Swiss zavádza premium economy triedu.

Prvé lietadlo bolo poslané na obnovu interiéru ešte koncom roka 2021 a v júni 2022 už malo všetkých 12 Boeingov 777 z ich flotily premium economy sedadlá. Swiss ale stále nemajú túto vyššiu ekonomickú triedu na žiadnom z ich diaľkových Airbusov.

Swiss premium ekonomická trieda

Počas môjho nedávneho letu so Swiss z Zurichu do Sao Paula som mal možnosť si tieto nové sedadlá pozrieť na vlastné oči. Keďže som ale cestoval v biznis triede, nemôžem posúdiť pohodlie sedadiel a ani kvalitu palubného servisu.

Ako je štandardom u iných leteckých spoločností na Boeing 777, aj Swiss zvolili konfiguráciu s 8 sedadlami v jednom rade. Pri okienkách sú z každej strany po dve sedadlá a v strede ďalšie štyri. Swiss ale vyhradili iba veľmi malú časť lietadla pre premium ekonomickú triedu, ktorú tvoria tri rady. To predstavuje dokopy 24 sedadiel. Na porovnanie, v biznis triede majú Swiss až 62 sedadiel a v ekonomickej triede vyše 240.

Rozostupy medzi jednotlivými radmi sú 99 cm a šírka sedadiel je 46 cm. V ekonomickej triede sú rozostupy medzi radmi 78,7 cm a šírka sedadiel je 43,4 cm. Obrazovka s uhlopriečkou 15,6” je tiež väčšia ako v ekonomickej triede.

Môj názor na nový produkt

Celkovo som mierne sklamaný z premium ekonomickej triedy od Swiss. Neutrálne hodnotím veľkosť sedadiel, ktorá je podobná ako u konkurenčných leteckých spoločností. Názor na pohodlie ich sedadiel môže byť veľmi individuálny.

Na rozdiel od klasických sklápacích sedadiel ako v prípade Lufthansy a Austrian Airlines zvolili Swiss takzvané hard shell (tvrdá mušľa/ lastúra) sedadlá. Tieto sedadlá sa nesklápajú tradične dozadu. Pohyblivou sa stáva sedacia časť, ktorá sa posúva dopredu. To znamená, že pri sklápaní ostáva opierka chrbta vo fixnej polohe a tým neobmedzíte priestor osobe sediacej za vami. Na prvý pohľad sa môže zdať takýto systém lepší, keďže nikomu nebudete obmedzovať priestor. Pre mňa osobne sú ale tieto sedadlá menej pohodlné ako klasické sklápacie sedadlá.

Pomerne negatívne vnímam, že premium ekonomická trieda nie je nijako oddelná od ekonomickej triedy. Stenou je oddelená iba od biznis triedy a následne plynule prechádza do ekonomickej triedy. Pasažieri pri ceste preto nebudú taký pocit ”exkluzivity” ako u mnohých iných aeroliniek, ktoré veľmi zreteľne oddeľujú ekonomickú a premium ekonomickú triedu a zároveň tým vytvárajú aj tichšie prostredie na cestovanie.

Pre premium ekonomickú triedu Swiss nevyhradili separátne WC a pasažieri využívajú WC v ekonomickej triede. Aj keď to nie ideálne riešenie, považujem ho za úplne normálne pri takom malom počte sedadiel.

Ešte posledný dodatok k celkovému pocitu z interiéru lietadla. Myslím si, že Swiss mohli zvoliť iné, živšie farby kabíny. Hnedé poťahy s béžovou konštrukciou sedadla pôsobia pomerne ponuro.

Zavedenie premium ekonomickej triedy od Swiss hodnotím celkovo pozitívne, aj keď je výsledný produkt veľmi priemerný.

Recenzia: Swiss biznis trieda Boeing 777 Zurich – Sao Paulo

Swiss premium ekonomická trieda: viac informácií nájdete priamo na webovej stránke Swiss.

1 comment

Súvisiace články

1 comment

Swiss zavádza premium economy triedu - Dvere sveta dokorán 8. augusta 2022 - 17:50

[…] Letecké spoločnosti […]

Comments are closed.