Home Letecké spoločnosti Čo robiť, ak je zrušený váš let

Čo robiť, ak je zrušený váš let

by Karol
0 comment

Toto leto už zrušili európske letecké spoločnosti tisícky letov a zasiahli tým desiatky tisíc svojich pasažierov. Aj keď je tento “postpandemický” rok veľmi špecifický, k zrušeniu letov dochádza pravidelne aj bez faktorov doznievajúcej pandémie. Čo by ste teda mali urobiť v prípade ak je váš let zrušený?

Chem upozorniť, že v dnešnom blogu sa budem venovať klasickým leteckým spoločnostiam. V prípade nízkonákladoviek, bude váš priestor na zmenu letenky veľmi obmedzený. Vaša letecká spoločnosť vás prebookuje na ďalší voľný let, ale len ťažko sa dostanete na skorší let na palube inej leteckej spoločnosti. V prípade meškajúcich a zrušených letov low costových aeroliniek budete mať preto oveľa menší ”manévrovací” priestor, čo je tiež jeden z dôvodov prečo uprednostňujem klasické letecké spoločnosti.

Môj zrušený let Swiss a LOT

Ja som mal toto leto dve skúsenosti so zrušnými letmi.

Prvým bol let Swiss z Madridu do Zurichu, ktorý bol súčasťou letenky zo Španielska do Brazílie s presadním v Zurichu. Po zrušení môjho letu mi Swiss poslali email s novým itinerárom na neskoršom priamom lete Swiss z Madridu do Zurichu. Prestupový čas v Zurichu sa ale skrátil len na 40 minút a ja som nechcel riskovať, že zmeškám let do Sao Paula. Na Google Flights som si preto našiel skorší let z Madridu do Zurichu s presadaním v Mníchove s Lufthansou. Po kontaktovaní Swiss ma ich zamestanec bez akýchkoľvek problémov presunul na moje zvolené lety Lufthansy. Ak by som chcel, mohol by som si dokonca zvoliť úplne inú trasu letu do Sao Paula. Vybrať som si mohol napríklad aj let do Brazílie s jedným prestupom v Lisabone s TAP Air, alebo s jedným prestupom vo Frankfurte s Lufthansou.

Pri mojej minulotýždňovej ceste do Poľska, bol môj let LOT Polish Airlines zrušený z technických príčin po tom, čo sme nasadli do lietadla. LOT ma veľmi promptne prebookovali na nový let do Varšavy s presadaním vo Frankfurte. Nový itinerár som opäť dostal emailom. V tomto prípade som ale cestoval v ekonomickej triede (na rozdiel od cesty do Brazílie) a nebol som ochotný stráviť navyše dve hodiny v lietadle. Z tohto dôvodu som si opäť otvoril Google Flights a vyhľadal dostupné lety medzi Viedňou a Varšavou. Austrian mali v ten istý deň ešte voľné miesta na priamom lete na tejto trase. Po kontaktovaní LOT som bol aj v tomto prípade okamžite prebookovaný na mnou zvolený let Austrian Airlines.

Čo robiť v prípade zrušeného letu

Ak zruší letecká spoločnosť váš let, skontrolujte si vašu rezerváciu, alebo email, či vám bol doručený nový itinerár. Ak by ste s novými letmi neboli spokojní, alebo by ste neboli ešte prebookovaní, nájdite si vy sami let ktorý by vám vyhovoval. Poznačte si číslo/ čísla vami zvolených letov a kontaktujte vašu leteckú spoločnosť. Vo väčšine prípadov by ste nemali mať problém so zmenou pokiaľ sú ešte v lietadle voľné miesta vo vašej cestovnej triede. Nemusíte sa tiež obávať, že aktuálne ceny leteniek sú oveľa vyššie ako cena vašej letenky. Aerolinky v takýchto prípadoch nebudú od vás požadovať doplatiť si rozdiel v cene. Tiež nebudete potrebovať nájsť rovnakú rezervačnú triedu ako bola vaša pôvodná rezervačná trieda. Pravdaže nebudete môcť žiadať, aby ste boli upgradovaní z ekonomickej do biznis triedy.

V prípade zrušeného letu vám letecká spoločnosť väčšinou tiež umožní bezplatne zmeniť aj dátum odletu. Ja som túto možnosť využil veľakrát počas pandémie, keď som dátum posunul v mnohých prípadoch aj o niekoľko mesiacov. Umožnená mi bola aj zmena dátumu návratu, aj keď spiatočný let nebol nijako zasiahnutý. Mimochodom, zmeniť dátum odletu sa mi podarilo aj v prípadoch, keď let nebol zrušený, ale čas odletu bol výrazne pozmenený (o niekoľko hodín).

Pravdaže ak by ste sa mali záujem, môžete tiež zrušiť vašu letenku a požiadať o refundáciu.

Ak ste ale kúplili vašu letenku cez online predajcu leteniek, letecká spoločnosť vás pravdepodobne požiada kontaktovať priamo ich. Aj z tohto dôvodu ja kupujem letenky vždy priamo od leteckých spoločností.

Prečo kupovať letenku priamo s leteckou spoločnosťou

Skontrolujte si booking class pred kúpou letenky

Minimálny čas potrebný na prestup na další let

0 comment

Súvisiace články

Leave a Comment