Home Cestovateľský blog V ktorej štvrti Rio de Janeira sa ubytovať

V ktorej štvrti Rio de Janeira sa ubytovať

by Karol
1 comment

Odpoveď na otázku kde sa ubytovať v Rio de Janeire sa môže zdať na prvý pohľad jednoznačná. Väčšina zahraničných návštevníkov si zvolí jednu z dvoch najznámejších pláží, ktorými sú Ipanema a Copacabana.

Vy sa ale nemusíte limitovať iba na tieto dve najobľúbenejšie mestské časti. Ubytovanie v iných štvrtiach môže mať tiež svoje výhody. Rio je veľmi veľké a tak si môžete dokonca zvoliť viac lokalít. Ja sa pri mojích cestách v Riu ubytujem vždy minimálne na dvoch rôznych miestach, čím ušetrím čas pri presunoch k turistickým atrakciám.

Najrýchleším spôsobom ako sa pohybovať po Riu je využitím metra, ktoré spája takmer všetky štvrte o ktorých dnes budem písať. Najzaujímavejšia pre vás bude trasa: centrum – Botafogo – Copacabana – Ipanema – Sao Conrado – Barra da Tijuca.

Čo vidieť v Rio de Janeire. 35 najkrajších miest

Výhľad na Copacabanu z Forte do Leme

Copacabana

Copacabana má najväčšiu koncentráciu hotelov a je celkom dobrou základňou pri prvej návšteve mesta. Aj keď sa jedná o jednu z bezpečnejších štvrtí, zbytočne ale nenoste so sebou von veci, ktoré nepotrebujete. Platí to hlavne ak sa chystáte na pláž. Ja chodím na pláže Ipanemy a Copacabany iba s pár realmi (miestna mena) a aj telefón si nechávam na hoteli. V prípade Copacabany by som volil hotel v jej juhozápadnej časti, z ktorej sa dostanete rýchlejšie na Ipanemu. Pravdaže ubytovanie v blízkosti stanice metra je najideálnejšie.

Ipanema a Leblon

Ipanema je najviac “šik” štvrťou mesta, čo spôsobuje, že ubytovanie je tu najdrahšie z celého Ria. Výhodou je tiež, že tu nájdete najväčšiu koncentráciu kvalitných reštaurácií a barov. Podľa môjho názoru sa jedná o najlepšiu časť mesta na ubytovanie ak prichádzate prvýkrát do Ria. Ipanema je pomerne bezpečná a je metrom veľmi dobre napojená na zvyšok mesta.

Ipanema plynulo prechádza do veľmi kľudnej štvrte Leblon. V Leblone ale nie je veľa hotelov a väčšina turistov sem zavíta iba za účelom návštevy obchodného domu Shopping Leblon.

Výhľad na Ipanemu z Morro Dois Irmaos

Kde sa ubytovať v Rio de Janeire: Botafogo

Ak by vám nevadilo, že nebudete ubytovaní priamo pri pláži, Botafogo môže byť pre vás zaujímavou voľbou. Ubytovanie je tu lacnejšie ako v Ipaneme a Copacabane a metrom ste len na skok od týchto dvoch populárnych štvrtí. Večer tu nájdete množstvo menších barov, ktoré sú navštevované väčšinou iba miestnymi obyvateľmi.

Botafogo má veľmi centrálnu polohu, keďže sa nachádza medzi Copacabanou a centrom mesta, v blízkosti Cukrovej homole (Pao de Acucar). Do štvrte Lagoa (severne od Ipanemy) s parkom Lage sa dostanete tiež veľmi rýchlo autobusom.

Výhľad na Botafogo z Pao de Acucar

Centrum mesta, Lapa a Santa Teresa

Ubytovaniu priamo v centre mesta by som sa určite vyhol. Cez deň je centrum rušné a pomerne bezpečné na návštevu. Večer sa ale vyľudní a necítili by ste sa tam bezpečne. Na kratší pobyt by mohli byť pre vás zaujímavé hotely nachádzajúce sa hneď vedľa miestneho letiska Santos Dumont. Ja zvyknem v prípade skorého ranného odletu zo Santos Dumont využiť blízke hotely Novotel, alebo Ibis, ktoré sú od letiska vzdialené iba 400 metrov.

Hneď vedľa centra mesta sa nachádza Lapa a v kopcoch nad ňou Santa Teresa. Lapa je známa nočným životom a Santa Teresa je označovaná ako bohémska časť Ria. Obe štvrte sú zaujímavé na návštevu, ale osobne by som si ich nevybral za účelom ubytovania. Lapa sa mi nikdy nezdala moc bezpečná a Santa Teresa je zle napojená na zvyšok mesta a nemá veľa reštaurácií. Ale sú určite ľudia, ktrorým vyhovuje Santa Terasa aj za účelom ubytovania.

Sao Conrado

Kde sa ubytovať v Rio de Janeire: Sao Conrado

Štvrť Sao Conrado, ktorá je oddelená od Ipanemy/ Leblon kopcom Morro Dois Irmaos je jednou z mojich obľúbenejších v Riu. Pláž Sao Conrado má krásnu polohu, keďže je z troch strán obklopená jednými z najkrajších hôr mesta. Okrem Morro Dois Irmaos sú to Pedra da Gávea a Pedra Bonita. Z tohto dôvodu môže slúžiť Sao Conrado ako veľmi dobrá základňa pri túrach na tieto hory. Samotná pláž je tiež veľmi pekná a oveľa kľudnejšia ako Ipanema a Copacabana.

Na Ipanemu sa zo Sao Conrada dostanete metrom za pár minút. Táto štvrť má ale málo hotelov a reštaurácií. Ubytovať sa ale budete môcť vo veľmi zaujímavom hoteli Nacional, ktorý bol navrhnutý svetoznámym brazílskym architektom Oscarom Niemeyerom.

Recenzia: Hotel Nacional Rio de Janeiro 5*

Barra da Tijuca

Barra da Tijuca a Recreio

Zaujímavou voľbou by pre vás mohla byť aj Barra da Tijuca nachádzajúca sa v západnej časti mesta za Sao Conrado. Výhodou tejto štvrte je lacnejšie ubytovanie a veľmi pekná pláž, na ktorej sa nemusíte báť o svoje veci tak ako na Copacabane. Pokiaľ by ste boli ubytovaní priamo pri mori, jednalo by sa asi o najbezpečnejšie miesto na ubytovanie v Riu.

Nevýhodou Barra da Tijuca je väčšia vzdialenosť od väčšiny turisticky zaujímavých miest. Aj keď metro spájajúce všetky vyššie uvedené štvrte končí práve v Barra da Tijuca, stanica sa nachádza trocha ďalej od pláže.

Pláž Barra da Tijuca má až 20 kilometrov (s rôznymi názvami). Na jej najzápadnejšej časti sa nachádza štvrť Recreio dos Bandeirantes. Ak by ste boli na pláži Recreio, už by ste sa skoro ani necítili ako v Riu. Nevýhodou by bola veľmi veľká vzdialenosť od centra mesta, ale krátkou jazdou Uberom by ste sa vedeli dostať na krásne pláže uprostred prírody bez akejkoľvek zástavby.

Najkrajšie túry v Rio de Janeire. Objavte Rio z výšky

1 comment

Súvisiace články

1 comment

Čo vidieť v Rio de Janeire. 35 najkrajších miest - Dvere sveta dokorán 18. septembra 2022 - 17:17

[…] Cestovateľský blog […]

Reply

Leave a Comment