Home Recenzie aerolínií Najlepší oneworld lounge na letisku Londýn Heathrow

Najlepší oneworld lounge na letisku Londýn Heathrow

by Karol
0 comment

Londýn Heathrow má zo všetkých svetových letísk najlepšie zastúpenie salónikov oneworld. Na tomto najväčšom britskom letisku majú z leteckých spoločností aliancie oneworld svoj lounge British Airways, American Airlines, Qatar Airways, Qantas a Cathay Pacific.

Tieto salóniky sa ale nachádzajú v troch rôznych termináloch. A Heathrow nie je práve ideálnym letiskom na rýchly presun medzi terminálmi.

Počas mojej nedávnej cesty do Tokia som mal mať na Heathrow štvorhodinový tranzit. Môj pôvodný let do Londýna bol ale zrušený a môj prestup sa predĺžil až na takmer deväť hodín. Mal som teda dostatok času na návštevu viacerých salónikov.

Cathay Pacific First Class lounge

Oneworld lounge vstup a presun medzi terminálmi

Do Japonska som cestoval v biznis triede s Japan Airlines, členom aliancie oneworld. Zároveň som v tomto zoskupení leteckých spoločností držiteľom ich najvyššieho statusu Emerald.

Do salónikov som sa dostal buď na základe cestovnej triedy, alebo môjho statusu.

Oneworld majú na Heathrow viac ako 10 salónikov v rámci troch terminálov:

  • Terminál 5 (T5): British Airways
  • Terminál 3 (T3): American Airlines, British Airways, Cathay Pacific a Qantas
  • Terminál 4 (T4): Qatar Airways

Na presun medzi jednotlivými terminálmi budete musieť využiť autobusy (bez nutnosti prechádzať pasovou kontrolou), ktoré majú vo všeobecnosti frekvenciu odchodov každých 10 až 20 minút.

Na každý presun medzi terminálmi by ste si ale mali vyhradiť aspoň 30 minút. Cesta sa dá vo väčšine prípadov zvládnuť aj rýchlejšie, ale okrem čakania na autobus vás može spomaliť aj bezpečnostná kontrola. Tá sa vykonáva po príchode do každého terminálu.

Qatar Airways Premium lounge

Ak máte dostatočne dlhý predtup v Londýne a cestujete s leteckou spoločnosťou skupiny oneworld, navštíviť budete môcť aj viacej salónikov. Tiež si budete môcť sami vybrať, ktorý lounge navštívite, bez ohľadu na to, s ktorými aerolinkami cestujete.

Ja som prilietal do Londýna na T5 a odlietal z T3. Po prílete som sa hneď presunul do T4, kde sa nachádza salónik Qatar Airways a odtiaľ neskôr do T3.

Ak by ste ale chceli navštíviť salónik v inom termináli ako v tom, na ktorý prilietate, alebo z ktorého odlietate, nie je zaručené, že sa dostanete cez bezpečnostnú kontrolu. Po mojom príchode do T4 som bol hneď upozornený, že môj odlet je z iného terminálu. Po vysvetlení, že mám dlhší prestup a chcem navštíviť salónik Qatar Airwyas sa bezpečnostná služba spojila so svojim nadriadeným a až po obdržaní jeho súhlasu som mohol vstúpiť do T4.

Qatar Airways Premium Lounge bufet

British Airways

British Airways majú na Heathrow niekoľko druhov salónikov. Galleries Club lounges (T5 a T3) sú primárne určené pre cestujúcich v biznis triede. O niečo lepšie Galleries First lounge sú využívané väčšinou držiteľmi statusu oneworld Emerald. Podľa všetkých internetových recenzií sa tieto salóniky kvalitou nevyrovnajú salónikom Qatar Airways, Cathay Pacific a Qantas. Z tohto dôvodu som British Airways lounge vôbec nenavštívil.

Najkvalitnejší zo všetkých salónikov British Airways je Concorde Room v T5. Do tohto loungu ale môžu vstúpiť iba cestujúci v prvej triede a bol to jediný salónik na Heathrow, do ktorého som nemal prístup.

Qatar Airways Premium lounge

American Airlines

Internetové recenzie na American Airlines lounge v T3 boli v podobnom duchu ako v prípade British Airways. Tento salónik som preto tiež vynechal.

Losos v Qatar Airways lounge

Oneworld lounge: Qatar Airways

Qatar Airways majú na letisku Heathrow T4 dva salóniky. Ich Premium lounge je vyhradený výlučne pre cestujúcich v biznis a prvej triede. Ako názov napovedá, Frequent Flyer lounge je určený pre držiteľov statusov Sapphire a Emerald cestujúcich v ekonomickej triede.

Z týchto dvoch salónikov je kvalitnejší Premium lounge, ktorého veľmi pekný dizajn bol inšpirovaný blízkovýchodnou architektúrou. Spolu s Cathay Pacific First Class lounge sa jednalo o dva najlepšie salóniky, ktoré som v ten deň navštívil. Oba salóniky ponúkajú veľmi pekné priestory a veľmi dobrú stravu. Asi len veľmi ťažko by sa mi vyberalo, ktorý z nich bol lepší.

Okrem tradičného bufetu bola dostupná aj reštauračná forma obsluhy s výberom z jedálneho lístka. Kvalita stravy bola na vysokej úrovni na biznis salónik. Široký výber alkoholických nápojov zahŕňal aj dva druhy šampanského.

Qantas lounge

Qantas lounge T3

Vo všeobecnonosti boli všetky online recenzie na Qantas lounge veľmi pozitívne. Ja som bol ale z tohto loungu dosť sklamaný a nestrávil som v ňom viac ako 5 minút. Ak hovorím o sklamaní, musím dať do perspektívy, že ho porovnávam so salónikmi Qatar Airways a Cathay Pacific. Pravdaže kvalitou tiež zaostával za Qantas First class lounge, ktorý som mal možnosť navštíviť na letisku v Singapure.

S týmto salónikom by som bol možno spokojnejší, ak by som ho navštívil po 17:00, keď sa otvára a la carte reštaurácia. Počas mojej návštevy bol k dispozícii iba bufet s veľmi obmedzenou ponukou jedál.

Najkrajší na celom salóniku je okrúhly bar s výhľadom na letiskovú plochu. Zvyšok loungu je umiestnený vo vnútri terminálu bez výhľadov von.

Vstup majú umožnený cestujúci na letoch oneworld v biznis a prvej triede a tiež držitelia statusov Sapphire a Emerald.

Cathay Pacific business class lounge
Business class lounge Cathay Pacific

Cathay Pacific Business Class lounge

Cathay Pacific Business Class a First Class lounge majú spoločnú repciu a tiež veľmi dobré sprchy.

Business Class je určený pre cestujúcich v biznis triede a pre držiteľov statusu Sapphire.

Tento salónik je veľmi pekne zariadený v klasickom Cathay Pacific štýle ako na ich domovskom letisku v Hong Kongu. Spolu s ich First Class lounge majú najkrajšie výhľady zo salónikov, ktoré som v Londýne navštívil.

Ako sa dá očakávať, väčšina jedál je hongkongskej proveniencie a chuťovo sa vyrovnajú ponuke zo salónikov Cathay Pacific na letisku v Hong Kongu.

Cathay Pacific business class kvalitou stravy a nápojov zaostával za Qatar Airways Premium lounge. Ak ale cestujete v ekonomickej triede a máte status Sapphire, tak sa podľa môjho názoru jedná o najlepší salónik na Heathrow, ktorý budete mať možnosť navštíviť.

Cathay Pacific First Class lounge
Samoobslužný bar a reštaurácia v pozadí v Cathay Pacific First lounge

Cathay Pacific First Class lounge

Tento salónik budete môcť navštíviť ak cestujete v prvej triede, alebo ste držiteľom statusu Emerald (cestujúci aj v ekonomickej triede).

Jedná sa o najlepší oneworld salónik v T3. Najzaujímavejšími aspektmi sú veľmi pekný dizaj a dobrá a la cart reštaurácia. Ak by ste náhodou nemali chuť na ázijskú kuchyňu, v jedálnom lístku nájdete aj západné jedlá. K dispozícii je aj menší samoobslužný bufet. Samozrejmosťou je aj šampanské, ktoré ale nenájdete v Cathay Pacific business lounge.

Tento salónik mal najlepšiu atmosféru na oddych zo všetkých salónikov, ktoré som navštívil na Heathrow. Prispeli k tomu hlavne veľké okná s pekným výhľadom, pohodlné kreslá a pravdaže výborný dizajn interiéru.

Cathay Pacific First Class Lounge Hong Kong

0 comment

Súvisiace články

Leave a Comment