Home Cestovateľský blog Platby platobnými kartami v Argentíne sú teraz oveľa výhodnejšie

Platby platobnými kartami v Argentíne sú teraz oveľa výhodnejšie

by Karol
4 komentáre

V Argentíne existujú paralelne dva veľmi rozdielne výmenné kurzy argentínskeho pesa za eurá, alebo americké doláre. Prvým je oficiálny kurz a druhým je oveľa výhodnejší kurz na čiernom trhu, takzvaný Blue Dollar. Všetky platby platobnými kartami v Argentíne boli doteraz prepočítavané podľa oficiálneho kurzu.

Tento oficiálny kurz bol ale do takej miery nevýhodný, že takmer všetci turisti si zamieňali peniaze na čiernom trhu a platili hotovosťou. A keďže len minimum platieb bolo realizovaných platobnými kartami, argentínska centrálna banka prichádzala o veľké množstvo devíz.

Platby platobnými kartami v Argentíne sú teraz výhodnejšie

Aktuálne by ste za jedno euro podľa oficiálneho kurzu dostali 193 peso. Blue Dollar je momentálne na hodnote 353 peso. Znamená to, že na čiernom trhu by ste za jedno euro dostali až 377 peso. Zamenením hotovosti by sa teda vaša kúpna sila zvýšila o takmer 100%.

Viac o Blue Dollar a o tom ako zamieňať peniaze v Argentíne som už písal v tomto staršom blogu.

Na podporu platieb platobnými kartami zaviedla argentínska vláda v decembri 2022 nový výmenný kurz pre karty vydané v zahraničí. Turistom sa pri platbách kartami prepočíta prevod podľa kurzu blízkemu k Blue Dollar.

Presnú hodnotu tohto výmenného kurzu som ale nenašiel nikde. V Argentíne som bol naposledy pred troma rokmi a preto tiež nemám osobnú skúsenosť s týmto novým systémom.

Aktualizácia marec 2023: Počas mojej nedávnej návštevy Argentíny som si zamenil v hotovosti 1 euro za 400 peso. Pri platbách kartou použila banka výmenný kurz zhruba 350 peso za 1 euro. Výmena hotovosti je preto stále výhodnejšia. Ak by ste ale nechceli nosiť so sebou veľa hotovosti, nový kartový výmenný kurz je akceptovateľný.

Buenos Aires

Podľa jedného brazílskeho blogu, ktorý som čítal nedávno by mal byť výmenný kurz na kartách nižší oproti Blue Dollar o zhruba 8%. Zámena peňazí na čiernom trhu by bola preto pre vás stále o niečo výhodnejšia. Na druhej strane cestovanie s veľkou hotovosťou má tiež svoje riziká. Ja sám som bol v minulosti obeťou ozbrojeného prepadu v Buenos Aires na pravé poludnie v jednom z hotelov v centre mesta. Pri tomo incidente mi bola hlava rozbitá revolverom a ukradnuté všetky veci okrem pasu a kreditnej karty.

Kedy sa oplatí platiť kartami

Všetky tranzakcie novým kurzom by mali spracovať priamo Visa a Mastercard a nemali by ste sa preto obávať, či vaša banka vie o tomto novom systéme.

V každom prípade by som vám odporúčal najprv zrealizovať jednu menšiu platbu kartou, aby ste overili reálny výmenný kurz.

Aktualizácia marec 2023: Moje platby v Argentíne boli prepočítané podľa oficiálného kurzu (1 euro = cca 200 peso). Po spracovaní platby mi bol ale následne vrátený rozdiel medzi oficálnym a neoficiálnym kurzom. Peniaze som ale vždy dostal naspäť vždy až s niekoľkodňových oneskorením. Naspäť som teda dostal takmer 50% pôvodne zúčtovanej čiastky.

V prípade ubytovanie by mala byť teraz platba kartou v každom prípade výhodnejšia ako hotovosť. Zahraniční turisti nemusia v Argentíne platiť DPH na ubytovanie, ak je tranzakcia realizovaná platobnou kartou. DPH na ubytovanie je vo výške 21% a aj pri o niečom nižšom kurze oproti Blue Dollar by mala byť platba kartou pre vás stále výhodnejšia.

Ako ušetriť takmer 50% na ubytovaní v Argentíne

Jedna vec, ktorej by ste sa ale mali stále vyvarovať sú výbery hotovosti z bankomatov. Sumy, ktoré budete na jeden raz vybrať sú veľmi nízke a poplatky za využitie bankomatov veľmi vysoké.

Kam ísť v Argentíne. 12 najkrajších miest z celej krajiny

Recenzia letov s Aerolineas Argentinas

4 komentáre

Súvisiace články

4 komentáre

Výber z bankomatov/ výmena hotovosti v Argentíne - Dvere sveta dokorán 11. januára 2023 - 9:59

[…] Cestovateľský blog […]

Reply
Recenzia: Aerolineas Argentinas - Dvere sveta dokorán 6. marca 2023 - 3:11

[…] Cestovateľský blog […]

Reply
Čile: SIM karta, bankomaty a cesta z letiska v Santiagu - Dvere sveta dokorán 12. marca 2023 - 3:19

[…] Cestovateľský blog […]

Reply
Ako ušetriť na ubytovaní v Argentíne - Dvere sveta dokorán 17. marca 2023 - 3:01

[…] Cestovateľský blog […]

Reply

Leave a Comment