Home Letecké spoločnosti Prečo mi Saudia ponúkla zameniť ich letenku za let s Qatar Airways

Prečo mi Saudia ponúkla zameniť ich letenku za let s Qatar Airways

by Karol
0 comment

Blízkovýchodná letecká spoločnosť Saudia mi dnes ponúkla zámenu mojej letenky v ich biznis triede za let s Qatar Airways. Ponuka, ktorá sa neodmieta? Aj keď Saudia vôbec nie je zlá letecká spoločnosť, excelentným Qatar Airways sa určite nevyrovnajú. Ja som napriek tomu túto ponuku predbežne odmietol.

Dôvod prečo som si lety nakoniec nezamenil je v tomto prípade menej dôležitý. Oveľa dôležitejšie je, prečo mi bol nový let vôbec ponúknutý.

V podobnej situácii ako ja sa môžete v budúcnosti ocitnúť aj vy. Zaujímavé by pre vás mohlo byť tiež, ako by som riešil kreditovanie míľ za tieto lety v prípade ak by som cestoval s Qatar Airways.

Biznis trieda Qatar Airways

Dilema: Saudia, alebo Qatar Airways

Na jar tohto roka mám zakúpenú spiatočnú letenku v biznis triede so Saudiou z Atén do Singapuru. Saudia ale minulý týždeň posunula o niekoľko hodín dopredu čas odetu môjho spiatočného letu zo Singapuru. To spôsobilo, že doba prestupu v Jeddah sa predĺžila zo siedmich až na trinásť hodín.

Aj keď Al Fursan lounge Saudie v Jeddah je veľmi kvalitný, 13 hodín v biznis salóniku neznie príliš lákavo.

Z tohto dôvodu som preto kontaktoval Saudiu, ako by sa dal vyriešiť problém dlhého tranzitu. Keďže Saudia má iba jeden let za deň do Singapuru a aj do Atén, vedel som, že riešením nebude prebookovanie na iný z ich letov.

Ako som dúfal a predpokladal, ponúknutý mi bol let do Atén s inou leteckou spoločnosťou. Dostupné boli práve lety s Qatar Airways s prestupom v Dohe.

Na začiatku som bol pravdaže veľmi spokojný s týmto riešením. Spiatočná letenka z Európy do Ázie v biznis triede za 890 eur a k tomu návrat s jednou z najlepších leteckých spoločností na svete!

Problémom ale je, že čas odletu Qatar Airways mi vôbec nevyhovoval. Preto som zatiaľ ostal na pôvodných letoch so Saudiou. V budúcnosti sa ešte pokúsim zistiť, či sa neuvoľnili iné lety s pre mňa vyhovujúcejšími časmi odletov.

Saudia biznis trieda na Airbus A320

Čo robiť v prípade zásadných zmien v itineráry vašich letov

Tématike čo robiť v prípade zrušených letov som sa venoval už v minulosti. Rovnako môžete postupovať aj v prípade zmeny času odletov. Ak sa zásadne zmení čas vášho odletu, môžete kontaktovať vašu leteckú spoločnosť ohľadom možnosti prebookovania letenky na iný čas, alebo na let s inou leteckou spoločnosťou.

V prípade ak sú dostupné voľné lety, letecká spoločnosť vám väčšinou zadarmo a bez akýchkoľvek komplikácií zmení vašu letenku. Pravdaže prebookovanie na let s inou leteckou spoločnoťou nie je nikdy garantované. Pokúsiť sa ale vždy môžete o takúto zámenu.

Čo s míľami

V mojom prípade patrí Saudia do aliancie leteckých spoločností SkyTeam a Qatar Airways do oneworld.

Ak by som zmenu akceptoval, míle za lety s Qatar Airways by som si kreditoval klasicky do môjho vernostného programu oneworld. Následne by som tiež požiadal Flying Blue, môj vernostný program v SkyTeam o kreditovanie míľ medzi Singapurom a Aténami podľa pôvodnej letenky.

Väčšina vernostných programov vám v takýchto prípadoch dá míle, aj keď ste nakoniec let absolvovali s inou leteckou spoločnosťou.

Míle by ste preto dostali na rovnakej trase až dvakrát (do dvoch vernostných programov).

0 comment

Súvisiace články

Leave a Comment