Home Vernostné programy Základy o vernostných programoch leteckých spoločností. Ako zbierať a využiť míle

Základy o vernostných programoch leteckých spoločností. Ako zbierať a využiť míle

by Karol
2 komentáre

Mnoho aj pravidelných cestujúcich má len minimálnu predstavu o tom, ako fungujú vernostné programy leteckých spoločností. Nedávno som pomáhal jednému známemu s využitím jeho míľ na výber letenky. Aj keď sa jednalo o človeka, ktorý cestuje pomerne často, stále robil zásadné chyby už pri kreditovaní svojich míľ. Tiež nevedel, ako využiť svoje míle na výber letenky. Zbytočne tak prišiel o možnosť získať zadarmo míľovú letenku.

V dnešnom blogu sa budem venovať len tým úplne základným informáciam ako fungujú vernostné programy leteckých spoločností.

Ako zbierať míle

Na svete existujú tri veľké aliancie leteckých spoločností. Tými sú Star Alliance, oneworld a SkyTeam. Stačí keď si vyberiete vernostný program jednej leteckej spoločnosti, do ktorého budete zbierať míle za všetky lety v rámci aliancie. Napríklad let s Turkish Airlines budete môcť kreditovať do Miles & More od Lufthansy, keďže obe aerolinky patria do Star Alliance.

Pokiaľ na to nemáte špeciálny dôvod, nemali by ste mať dva účty v tej istej aliancii. Môj známy zbieral míle do EVA Air a aj TAP Air Portugal, ktorí sú obaja členmi Star Alliance. Ani v jednom programe ale nemal dostok míľ na výber letenky. Ak by svoje lety kreditoval iba do jedného programu, mal by už dostatok míľ na výber letenky.

Ak by ste mali míle v dvoch rozdielnych programoch, tieto nebudete môcť presúvať medzi účtami. Výnimkou sú iba British Airways, Iberia, Qatar Airways a Aer Lingus, ktorí umožňujú vzájomnú kombináciu míľ.

Niektoré letecké spoločnosti, tiež spolupracujú s aerolinkami nezaradenými ani do jednej z troch aliancii. Príkladom môžu byť Emirates a Etihad, ktorých míle budete môcť kreditovať aj do mnohých vernostných programov SkyTeam, Star Alliance a oneworld. Do ktorých programov budete môcť pripisovať míle za váš let si najrýchlešie overíte na Where to credit.

Tématike ako si vybrať ideálny vernostný program som sa venoval už v minulosti.

Tiež by vás mohla zaujímať tématika, ako zabrániť expirácii míľ vo vašom vernostnom programe.

Ako využiť vaše míle

Letenku za míle budete môcť vystaviť na let s ktoroukoľvek leteckou spoločnosťou vašej aliancie. Nemusí to byť s aerolinkami, v ktorých máte založený účet.

Letenku budete musieť hľadať vždy priamo vo vašom vernostnom programe a nie na webovej stánke leteckej spoločnosti, s ktou by ste chceli cestovať. Najprv sa prihlásite do vášho účtu a potom ako pri hľadaní klasickej letenky zadáte miesto odletu, destináciu a dátum. Rezervačný systém vám následne ponúkne všetky dostupné kombinácie letov do vašej destinácie. Pri každom lete uvidíte koľko míľ budete potrebovať a výšku poplatkov za vystavenie letenky.

Každá letecká spoločnosť limituje množstvo leteniek za míle na svojich letoch. Ak nájdete klasickú platenú letenku na konkrétnom lete, neznamená to, že dostupné budú aj miesta na míľovú letenku. Z tohto dôvodu budete musieť hľadať voľné miesta väčšinou niekoľko mesiacov pred plánovaným odletom. Väčšina aeroliniek ich uvoľnňuje 330 až 365 dní dopredu.

V dnešnom blogu som sa venoval naozaj iba tým najzákladnejším informáciam o vernostných programoch. V sekcii vernostné programy na tejto webovej stránke nájdete mnoho ďalších článkov týkajúcich sa tejto tematiky.

2 komentáre

Súvisiace články

2 komentáre

Ako si vybrať ideálny vernostný program aeroliniek - Dvere sveta dokorán 26. januára 2023 - 2:39

[…] Vernostné programy […]

Reply
Lacné letenky? Rýchle tipy ako na to... - nous voyage 17. februára 2024 - 1:01

[…] Základy o vernostných programoch leteckých spoločností. Ako zbierať a využiť míle […]

Reply

Leave a Comment