Home Akciové letenky Nezabúdajte na výhody open jaw leteniek

Nezabúdajte na výhody open jaw leteniek

by Karol
0 comment

Open jaw letenky predstavujú itinerár, pri ktorom je prílet a návrat z dvoch rôznych miest. Ako príklad uvediem letenku z Viedne do Bangkoku s návratom zo Singapuru do Viedne. Za takúto letenku by ste zaplatili zhruba rovnakú cenu ako za klasickú spiatočnú letenku z Viedne do Bangkoku.

Takýto itinerár si budete môcť vytvoriť veľmi jednoducho využitím funkcie multi-city na webovej stránke vašej leteckej spoločnosti, alebo na Google Flights.

Výhodám multi-city leteniek som sa už podrobnejšie venoval v minulosti. Väčšina ľudí si spája takýto itinerár hlavne s diaľkovými letmi. Ušetriť s open jaw letenkami ale budete môcť aj na kratších regionálnych letoch.

Open jaw letenky na kratších letoch

Možností a kombinácií na vytvorenie takýchto komplikovanejších leteniek je naozaj nespočetne veľa. Z tohto dôvodu uvediem iba nielkoľko príkladov leteniek, ktoré som ja zakúpil za posledné obdobie.

Včera som napríklad organizoval moju najbližšiu cestu do juhovýchodnej Ázie. Prilietať budem do Singapuru a následne navštívim Bali a Kuala Lumpur.

Ako prvé a najjednoduchšie riešenie by mohlo byť zakúpenie troch jednosmerných leteniek na trase Singapur – Bali – Kuala Lumpur – Singapur. Ak by som bol ochotný cestovať s nízkonákladovými leteckými spoločnosťami, takáto voľba by mohla byť naozaj najlacnejšia. Ja som chcel ale letieť so Singapore Airlines, ktorých jednosmerné letenky sú pomerne drahé. Vytvoril som si preto open jaw itinerár: Singapur – Bali s návratom do Singapuru z Kuala Lumpuru. Na cestu medzi Bali a Malajziou si už zakúpim separátnu letenku. Takouto letenkou sa mi podarilo ušetriť až sto eur oproti trom jednosmerným letenkám.

Ďalším príkladom môže byť moja minuloročná jednosmerná cesta z Frankfurtu do Viedne. Na tejto trase (priame lety) neexistuje žiadna konkurencia a Lufthansa Group často predáva tieto letenky až príliš draho. Mňa oveľa lacnejšie vyšla letenka z Frankfurtu do Nice s Lufthansou a následne z Nice do Viedne s Austrian (na jednej letenke). Nieleže som ušetril, ale som si aj v Nice urobil štvorňové zastavenie a využil tento čas na návštevu mesta.

Minulý rok som sa tiež potreboval dostať do Frankfurtu, odkiaľ som mal let do Tokia. Spiatočná letenka v mojich dátumoch s Lufthansa Group z Viedne do Frankfurtu by ma stála vyše 250 eur. Za letenku s Lufthansou z Viedne do Frankfurtu a následne s návratom z Frankfurtu do Budapešti som zaplatil ale len 150 eur. (Návrat do Budapešti mi vôbec neprekážal, lebo z budapeštianskeho letiska som sa mohol jednoducho prepraviť k rodičom do Hurbanova).

Zhruntie

Ak plánujete dovolenku a váš itinerár zahŕňa viac ako jednu destináciu, nezabudnite si overiť, či by nebola pre vás výhodnejšia open jaw letenka. V mnohých prípadoch by ste mohli ušetriť nielen peniaze, ale aj čas potrebný na presun do vzdialenjšieho mesta do ktorého ste prilietali.

0 comment

Súvisiace články

Leave a Comment