Home Cestovateľský blog Ako ušetriť takmer 50% na ubytovaní v Argentíne

Ako ušetriť takmer 50% na ubytovaní v Argentíne

by Karol
3 komentáre

Plánujete cestu do Argentíny a zbežne si pozreli ceny ubytovania na rezervačných portáloch? Pravdepodobne ste ostali prekvapení, že hotely v Argentíne sú pomerne drahé. Cestovanie v tejto juhoamerickej krajine by malo byť momentálne veľmi lacné. Prečo sú teda publikované ceny za ubytovanie tak vysoké?

Je Argentína lacná krajina na cestovanie?

Po mojej nedávnej návšteve Buenos Aires a Patagónie považujem Argentínu za jednu z najlacnejších krajín na svete. Ak sa naobedujete na ulici niekde v juhovýchodnej Ázii, možno za vaše jedlo zaplatíte menej ako v Buenos Aires. Ak ale zoberiem do úvahy celkový pomer ceny a kvality, za vaše euro premenené na peso dostanete lepšiu kvalitu.

V kvalitných reštauráciach budete jesť za tretinové ceny oproti Bratislave. Za cappuccino, alebo caffe latte v kaviarni zaplatíte iba 1,5 eura. Za 10 kilometrovú jazdu Uberom som napríklad zaplatil tri eurá.

Buenos Aires

V Argentíne existujú paralelne dva výmenné kurzy. Jeden oficiálny a druhý polooficiálny. Ak by ste platili oficiálnym kurzom, ceny by boli viac menej štandardné. Pri tomto kurze by ste dostali za jedno euro 210 peso.

Na čiernom trhu budete môcť zameniť jedno euro až za 400 peso.

Aby turisti boli ochotní platiť platobnými kartami, argentínska vláda zaviedla koncom roka 2022 ďalší výmenný kurz pre zahraničných návštevníkov platiacimi kartami. Tento kurz je blízky neoficiálnemu kurzu na čiernom trhu (cca 350 peso za euro).

Týmto témam som sa už podrobnejšie venoval v minulosti:

Výber z bankomatov/ výmena hotovosti v Argentíne

Platby platobnými kartami v Argentíne sú teraz oveľa výhodnejšie

Ako rezervovať hotely v Argentíne

Z dôvodu vysokej inflácie publikujú hotely v Argentíne všetky ceny v amerických dolároch. Ak si rezervujete ubytovanie napríklad na Booking.com, dostanete konečnú cenu v USD s tým, že v hoteli budete môcť platiť v dolároch, alebo v peso. Platba v dolároch by bola ale pre vás veľmi nevýhodná.

Po príchode do hotela si preto vyžiadajte cenu v peso. Konverzia na peso by mala byť uskutočnená podľa oficiálneho kurzu. Ten je momentálne 202 peso za 1 USD.

Zoberme si napríklad, že na Booking.com dostanete cenu 100 USD za vaše ubytovanie. To je 20 200 peso. Ak by ste platili kartou, banka vám prepočíta túto sumu momentálne približne v kurze 1 euro = 350 peso. Nakoniec by ste teda za vaše 100 dolárové ubytovanie zaplatili iba 57,7 euro.

Všetky ceny argentínskych hotelov na Booking.com sú bez DPH. Ak ste zahraničný turista a platíte platobnou kartou, DPH nemusíte platiť.

Vodopády Iguazu

Ak by ste sa rozhodli zaplatiť v hotovosti v peso, DPH budete musieť platiť. K cene 20 200 peso by ste teda museli pripočítať 21% DPH. Celkovo by ste zaplatili 24 442 peso. Ak by ste euro zamenili na čiernom trhu za 400 peso, za ubytovanie by ste celkovo zaplatili 61,1 euro. Platba kartou by bola pre vás preto výhodnejšia aj pri o niečo horšom kurze.

V niektorých menších hoteloch vám umožnia tiež platiť v peso bez DPH. Pravdaže oficiálne sú takéto platby nelegálne.

Na čo si dať pozor

Niektoré hotely sa snažia ceny prepočítať podľa neoficálneho kurzu. Takéto praktiky sú tiež nelegálne. Ja som si z tohto dôvodu robil vždy refundovateľné rezervácie. Pred príchodom som vždy kontaktoval recepciu a overil som si, že dostanem sumu v peso podľa oficiálneho kurzu.

V Buenos Aires som sa ubytoval v hoteli Novotel zo siete Accor. Accor v Argentíne používa oficiálny kurz, ale vždy o niekoľko percent horší. Napríklad namiesto 202 peso/ USD to bolo 215 peso/ USD.

Airbnb vám automaticky prepočíta cenu na euro podľa oficiálneho kurzu. Z tohto dôvodu ubytovanie cez Airbnb nemusí byť vždy cenovo atraktívne, keďže nebudete môcť využiť neoficiálny kurz.

Neviem ako ale fungujú platby za apartmány na Booking.com. V minulosti mi platbu za apartmány (mimo Argentíny) zrealizoval priamo Booking.com. Ak by fungoval rovnaký princíp aj v Argentíne, aj v tomto prípade by ste dostali oficiálny, menej výhodný kurz.

Kam ísť v Argentíne. 12 najkrajších miest z celej krajiny

3 komentáre

Súvisiace články

3 komentáre

Leave a Comment