Home Vernostné programy Ako si vytvoriť zadarmo kratší stopover na míľových letenkách

Ako si vytvoriť zadarmo kratší stopover na míľových letenkách

by Karol
0 comment

Na začiatok by sme si mali zadefinovať význam slova stopover. Tento anglický výraz znamená zastavenie sa pri ceste medzi dvoma bodmi. V prípade leteniek sa jedná o prerušenie cesty počas prestupu medzi dvoma letmi.

Vytvorenie takéhoto itinerára pri klasickej platenej letenke je veľmi jednoduché. Využiť budete môcť funkciu multi-city, ktorú nájdete takmer na všetkých webových stránkach leteckých spoločností. Väčšina aeroliniek vám umožní stopover zadarmo, alebo za poplatok.

Pri letenke za míle vám ale len veľmi málo vernostných programov umožní prerušiť vašu cestu pri prestupe do vašej konečnej destinácie. Jednými z mála výnimiek sú Flying Blue od Air France – KLM a Aeroplan od Air Canada.

Ako vytvoriť kratší stopover pri letenke za míle

S Flying Blue, alebo Aeroplan budete môcť pri míľových letenkách prerušiť cestu aj na niekoľko dní. Vo väčšine ostatných programov takúto možnosť mať nebudete (iba ak by ste na vašu letenku minuli podstatne viac míľ).

Všetky programy by vám ale mali umožniť (maximálne) 24 hodinový prestup. Tento čas by ste mohli využiť na kratšiu návštevu prestupového mesta.

Letisko Singapur Changi
Letisko Singapur Changi

Ja som napríklad dnes vyberal letenku za míle od Miles & More, vernostného programu Lufthansy. Začiatok mojej cesty je v Taipei a destinácia je Tokayama v Japonsku s prestupom v Tokiu. Prílet mnou vybraného letu Eva Air do Tokia je ráno o 11:00. Rezervačný systém mi ponúkol prípoje do Tokayami iba v ten istý deň.

Keďže som vedel, že maximálny prestupový čas je až 24 hodín, kontaktoval som call centrum Miles & More a požiadal o vytvorenie itinerára s odletom z Tokia do Tokayami až nasledujúce ráno (po prílete z Taipei) o 10:30. Rezervačný systém prijal tento itinerár bez navýšenia počtu potrebných míľ, alebo výšky letiskových poplatkov. Zadarmo so si tak vytvoril takmer 24 hodinový stopover v Tokiu.

V minulosti som už podobným spôsobom riešil napríklad aj prestup v Addis Abbebe.

Ako postupovať

Chceli by ste vytvoriť podobný stopover a rezervačný systém vášho vernostného programu vám neposkytuje takéto dlhšie prestupy? Povedzme, že cestujete z mesta A do mesta C s prestupom v meste B. Overte si najprv separátne, či sú voľné letenky za míle medzi A a B a následne medzi B do C. Ak sú oba sektory dostupné a dĺžka prestupu v B by bola kratšia ako 24 hodín, kontaktujte váš vernostný program a požiadajte o vytvorenie itinerára manuálne. Pracovníci vašej leteckej spoločnosti by nemali mať problém vystaviť takúto letenku.

Niektoré letecké spoločnosti môžu požadovať poplatky pri vystavení letenky cez call centrum. Ak ale nie je kombinácia vašich letov dostupná online vo vašom účte, väčšina aeroliniek tieto poplatky nebude účtovať.

Nezabúdajte na výhody open jaw leteniek

Minimálny čas potrebný na prestup na další let

Funkcie Google Flights, o ktorých možno neviete

0 comment

Súvisiace články

Leave a Comment