Home Vernostné programy Pre koho môže byť Miles&More výhodný

Pre koho môže byť Miles&More výhodný

by Karol
4 komentáre

Ak ste pravidelnými čitateľmi mojich blogov, mohli ste si už všimnúť, že nie som veľkým fanúšikom Miles&More.

Posledné roky tento vernostný program Lufthansy takmer vôbec nevyužívam a moje lety so Star Alliance kreditujem väčšinou do Aegean Airlines. O ich vernostnom programe Miles+Bonus som už podrobnejšie písal v minulosti.

Miles&More ale môže byť stále atraktívny pre niektrorých z vás a v dnešnom blogu zhrniem dôvody prečo ostať v tomto vernostnom programe.

Prečo som odišiel z Miles&More

Miles&More prešli pred pár rokmi na takzvaný revenue based systém pri prideľovaní míľ za lety s Lufthansa Group. Míle nedostanete tradične podľa preletenej vzdialenosti, ale podľa ceny letenky. Pre väčšinu pasažierov s letenkami s nižšími rezervačnými triedami to automaticky znamená menej míľ. Pri letoch s ostatnými aerolinkami Star Alliance dostane míle stále tradične podľa preletenej vzdialenosti.

Druhým dôvodom môjho odchodu bolo pomerne zložité dosiahnutie vyššieho statusu. A od 1.1.2024 bude dosiahnutie Star Alliance Gold ešte zložitejšie.

Posledným dôvodom bola expirácia míľ po troch rokoch v prípade, ak nie ste držiteľom vyššieho statusu, alebo nemáte kreditnú kartu od Miles&More.

Lufthansa Airbus A380
Lufthansa Airbus A380

Dôvody prečo využívať Miles&More:

1. Cestujete s letenkami v biznis triede na palube Lufthansy

Väčšina leteniek v biznis triede Lufthansy je vystavená v rezervačnej triede P, za ktorú nedostanete žiadne míle do mnohých vernostných programov Star Alliance. Ak by ste vaše míle za tieto lety pridávali do Miles&More, dostali by ste aspoň nejaké míle.

Mimochodom, podobný problém s rezervačnou triedou P by ste nemali pri letenkách od Austrian, alebo Swiss.

Žiadne míle by ste nedostali do mnohých vernostných programov Star Alliance ani za najlacnejšie letenky v ekonomickej triede od Lufthansa Group (Lufthansa, Austrian, Swiss, Brussels). V prípade kreditovania týchto letov do Miles&More by ste opäť dostali aspoň nejaké míle.

Austrian Airlines
Austrian Airlines

2. Mileage Bargains

Miles&More publikujú každý mesiac takzvané Mileage Bargains. Jedná sa o letenky za míle, na výber ktorých vám bude stačiť 50% normálnej hodnoty. Napríklad na spiatočnú letenku v biznis triede do Severnej Ameriky vám bude stačiť 55 000 míľ namiesto pôvodných 112 000.

Mileage Bargains budete môcť ale využiť iba na lety s Lufthsansa Group a LOT Polish Airlines. Poplatky za vystavenie leteniek na diaľkových letoch sú ale veľmi vysoké. V prípade biznis triedy je to okolo 600 eur. Na druhej strane LOT si účtujú oveľa nižšie poplatky pri míľových letenkách a ušetriť by ste mohli, ak by ste využil niektorú z ich ponúk s odletom z Varšavy.

3. Máte vyšší status a kupujete drahé letenky

Pravdaže ak už v tomto programe máte vyšší status (Senator, alebo HON Circle) a cestujete pravidelne s veľmi drahými letenkami v biznis, alebo prvej triede, nebudete mať pravdepodobne dôvod na odchod. Hlavne HON Circle vám určite poskytuje mnoho zaujímavých benefitov.

LOT Polish Airlines
LOT Polish Airlines

4. Nazbierate dostatok míľ za tri roky

Uvažovať nad využívaním Miles&More by ste mohli aj v prípade, ak by ste nazbierali dostatok míľ na letenku za tri roky, ešte pred ich expiráciou. Toto nie je dôvod na využívanie tohto vernostného programu, skôr je to dôvod prečo by ste nemuseli odísť.

Ak by ste mali členskú kartu napríkald v Aegean Airlines, vaše míle by vám neexpirovali, pokiaľ by ste každých päť rokov získali aspoň jednu mílu za lety so Star Alliance.

Zhrnutie: prečo ostať v Miles&More

Miles&More som ani ja úplne neopustil. Momentálne do tohto programu pridávam iba míle za niektoré európske lety s Lufthasa Group a za lety s Latam Airlines, ktoré nemám možnosť kreditovať do iných programov, kedže LATAM nepatria do žiadnej aliancie aeroliniek, ale spolupracujú s Lufthansou.

Ak vy v priebehu troch rokov získate dostatok míľ na výber letenky v Mileage Bargains, Miles&More môže byť pre vás stále zaujímavý.

Ako kreditovať míle do iného programu ako toho, ktorého status využívate

4 komentáre

Súvisiace články

4 komentáre

Môj odchod z Miles & More a kam ďalej - Dvere sveta dokorán 11. apríla 2023 - 8:34

[…] Vernostné programy […]

Reply
Punta Cana z Viedne v biznis triede 1480€ - Dvere sveta dokorán 26. apríla 2023 - 16:28

[…] Vernostné programy […]

Reply
Hongkong v biznis triede z Budapešti 1590€ - Dvere sveta dokorán 29. apríla 2023 - 21:17

[…] Vernostné programy […]

Reply
Z Viedne do New Yorku v biznis triede 1610€ - Dvere sveta dokorán 10. mája 2023 - 15:59

[…] Vernostné programy […]

Reply

Leave a Comment