Home Cestovateľský blog Najkrajšie túry v Picos de Europa

Najkrajšie túry v Picos de Europa

by Karol
1 comment

Vápencové pohorie Picos de Europa nie je príliš známou oblasťou turistami mimoriadne obľúbeného Španielska. Ak ale máte radi hory, tento najstarší španielsky národný park by určite nemal ujsť vašej pozornosti. Túry, ktoré som v Picos de Europa absolvoval patria určite medzi jedny z najkrajších v Španielsku.

Picos de Europa sa nachádza na severe Pyrenejského poloostrova na území provincií Asturias, Kantábria a León. Asturias a Kantábria sa výrazne líšia od slnkom vysušených stredných a južných častí krajiny. Obe provincie sú veľmi zelené a zaujímavý je kontrast hôr a mora. Vrcholy vyše 2000 metrových hôr (najvyšší vrch Torre de Cerredo 2650 m.n.m.) sa nachádzajú necelých 20 kilometrov od Biskajského zálivu.

Picos de Europa je zhruba dvakrát väčší ako celé Vysoké Tatry a začiatok plánovania vašej cesty môže byť trocha zložitý. Z tohto dôvodu vyberiem tri podľa môjho názoru najzaujímavejšie základne, z ktorých budete môcť objavovať tento národný park. Všetky nižšie uvedené miesta budete môcť tiež skombinovať do jednej niekoľkodňovej túry.

V blogu o Ruta de Cares, ktorá je najobľúbenejšou túrou v tomto pohorí som už písal o možnostiach transportu v tejto oblasti. Z tohto dôvodu sa dnes už nebudem bližšie venovať tejto téme.

Cangas de Onís

Túry v Picos de Europa: Covadonga

Krásne jazerá Covadonga sa nachádzajú v blízkosti mestečka Cangas de Onís a sú veľmi ľahko dostupné aj verejnou dopravou.

Historické Cangas de Onís je dobrou základňou pri cestách po tejto časti Picos de Europa. Ubytovať sa budete môcť aj v jednej z menších dediniek medzi Cangas de Onís a jazerami.

K jazerám Covadonga sa dostanete aj s autom, ale cesta pre turistov je otvorená iba do 8:00 a následne až po 21:00. Medzi 8:00 a 21:00 budete musieť využiť miestny autobus, ktorý v hlavnej sezóne odchádza z Cangas de Onís zhruba každých 20 minút a po ceste má zastávky aj v priľahlých dedinách. Spiatočný lístok stojí 9 euro (nie je možné kúpiť jednosmerný lístok).

Už samotná cesta k jazerám vedie cez krásnu prírodu a Covadongu sa preto oplatí navštíviť aj v prípade, ak by ste nechceli absolvovať dlhšiu túru.

Jazerá Enol a Ercina nachádzajúce sa v nadmorskej výške 1130 metrov sú len pár stoviek metrov od parkoviska/ zastávky autobusu a ich návštevu zvládne bez problémov väčšina ľudí. Absolvovať budete môcť tiež o niečo dlhší 5,5 kilometrový okruh okolo jazier.

Jazerá Covadonga
Jazerá Covadonga

Túry od jazier Covadonga

Od jazier budete môcť tiež absolvovať ďalšie zaujímavé túry. Ja som pôvodne plánoval výstup k výhliadke Ordiales a k horskej chate Vega de Ario. Z dôvodu zlého počasia som ale jeden deň nemohol ísť do hôr a na radu miestnych som absolvoval iba túru k Vega de Ario, ktorá má mať krajšie výhľady. Táto 15 kilometrová túra (spiatočne) s prevýšením 610 metrov nie je tiež veľmi náročná. Oficiálne by ste ju mali absolvovať za 6,5 hodiny, ale pre väčšinu ľudí sa jedná o dosť nadhodnotený čas.

Po dosiahnutí Vega de Ario by ste mali pokračovať ešte pár stoviek metrov na východ, odkiaľ budete mať krásne výhľady na najvyššie štíty Picos de Europa.

Túru k Vega de Ario by ste mohli prepojiť aj s Ruta del Cares. V tomto prípade by sa ale nejednalo o jednodňový výlet z Cangas de Onís.

Výhľad od Vega de Ario

Túry v Picos de Europa: Las Arenas/ Poncebol

30 kilometrov východne od Cangas de Onís sa nachádza Las Arenas, ďalšia dobrá základňa pri objavovaní Picos de Europa. Ešte lepšou alternatívou oproti Las Arenas sú Poncebos, Tielve, alebo Sotres nachádzajúce sa priamo v národnom parku.

Ja som sa ubytoval v Poncebos, ktoré má najideálnejšiu polohu, keďže sa nachádza na začiatku Ruta de Cares. Ruta del Cares sa v tomto blogu už nebudem opäť bližšie venovať.

Veľmi obľúbenou destináciou v tejto oblasti je tradičná dedinka Bulnes, ktorá je úplne izolovaná v horách bez akejkoľvek prístupovej cesty. Najjednoduchšie sa do Bulnes dostanete pozemnou lanovkou z Poncebos (22,16 eur spiatočný a 17,61 eur jednosmerný lístok). Oveľa zaujímavejší je peší výstup z Poncebos. Táto túra nie je veľmi náročná, keďže jednosmerne má len 4 kilometre s prevýšením 500 metrov. Oficálne by vám mal výstup jednosmerne trvať 1 hodinu 15 minút.

Cesta k Bulnes

Túra k chate Vega de Urriellu pod vrchom Naranjo de Bulnes (tiež známy ako Pico Urriellu, 2518 m) je jednou z najobľúbenejších v Picos de Europa. Táto túra začína v dedine Sotres (v blízkosti Poncebos), do ktorej sa dostanete z Las Arenas aj autobusom. Túra má spiatočne 13 kilometrov s prevýšním zhruba 900 metrov a mali by ste ju oficálne absolvovať za 5 hodín. Môj pôvodný plán bol výstúpiť zo Sotres k Vega de Urriellu a následne pokračovať cez Bulnes až do Poncebos. V dôsledku zlého počasia som ale zo Sotres nakoniec prešiel priamo do Bulnes bez zachádzky k Vega de Urriellu.

Camarmena

Z Poncebos budete môcť absolvovať ešte jednu veľmi jednoduchú 2 kilometrovú túru do dedinky Camarmena odkiaľ budete mať veľmi pekné výhľady na Pico Urriellu. V samotnej dedine vám môžu stromy mierne brániť vo výhľade a pre najkrajšie výhľady by ste preto mali vystúpiť ešte pár stoviek metrov nad dedinu.

Pico Urriellu

Fuente Dé

Funete Dé sa nachádza na južnej strane Picos de Europa. Ja som z logistických dôvodov nenaštívil túto oblasť a ostal som iba na severnej strane pohoria. Z tohto dôvodu nebudem bližšie rozoberať túry z Fuente Dé. V každom prípade sa má jednať o jednu z najzaujímavejších častí Picos de Europa, o existencii ktorej by ste mali vedieť pri plánovaní vašej cesty.

V Picos de Europa budete môcť pravdaže absolvovať aj veľa iných túr. Ja som pred mojou cestou prečítal množstvo španielskych blogov o tomto národnom parku a tri oblasti, o ktorých som písal v tomto blogu sa mi zdali najzaujímavejšie na prvú návštevu.

1 comment

Súvisiace články

1 comment

Ruta del Cares, jedna z najkrajších túr v Španielsku - Dvere sveta dokorán 9. apríla 2023 - 0:16

[…] Cestovateľský blog […]

Reply

Leave a Comment