Home Vernostné programy Koľko míľ dostanete za vašu letenku

Koľko míľ dostanete za vašu letenku

by Karol
0 comment

Koľko míľ dostanete do vernostného programu za vašu letenku závisí od viacerých faktorov. Pre mnohých ľudí môže byť sytém prideľovania míľ mierne mätúci, ale nejedná sa o žiadnu komplikovanú záležitosť.

Niektoré letecké spoločnosti vás informujú už pri kúpe letenky koľko získate míľ. Je ale potrebné si uvedomiť, že sú to míle, ktoré by ste získali do ich vlastného vernostného programu. Ak by ste lety kreditovali do inej partnerskej leteckej spoločnosti, množstvo pridelených míľ môže byť výrazne rozdielne.

Ako zbierať míle

Míle môžete získať nielen za lety s leteckou spoločnosťou, v ktorej máte vernostnú kartu. Akumulovať ich budete môcť aj pri letoch s partnerskými aerolinkami vášho vernostného programu. Bude stačiť, ak zadáte číslo vernostnej karty do vašej letenky.

Míle budete môcť získať napríklad aj za rezervácie ubytovania, alebo prenájom auta. Toto je ale skôr téma na samostnatný blog.

Partnerským aerolinkám a globálnym leteckým alianciám som sa venoval už v minulosti. Preto túto tému už nebudem v tomto blogu bližšie rozoberať. Ak ste sa ešte neprihlásili do žiadneho vernostného programu, pri výbere vám môžu pomôcť informácie z tohto blogu.

Eva Air ANA

Koľko míľ dostanete za letenku: tradičný spôsob

V minulosti používali všetky letecké spoločnosti jednotný systém prideľovania míľ. Jednalo sa o kombináciu preletenej vzdialenosti a rezervačnej triedy. V poslednej dobe ale prešli mnohé vernostné programy na takzvaný revenue based sytém, pri ktorom dostanete míle podľa ceny letenky.

Na začiatok sa ale venujme tradičnej forme prideľovania míľ. Každá letenka je vystavená v konkrétnej rezervačnej triede (booking class). Nehovoríme ale o cestovných triedach ako je ekonomická, alebo biznis trieda. Každá z týchto cestovných tried má niekoľko rezervačných tried označených konkrétnym písmenom abecedy.

Systém rezervačných tried nie je jednotný naprieč leteckými spoločnosťami. U niektorých aeroliniek môže byť napríklad P ekonomická trieda a u iných biznis trieda.

Pri rezervácii letenky by ste vo väčšine prípadov mali jasne vidieť v akej rezervečnej triede bude letenka vystavená. Niektoré letecké spoločnosti ale túto informáciu vôbec nezobrazujú. Ja si v takýchto prípadoch vytvorím rovnaký itinerár u online predajcu leteniek ako Orbitz, alebo Expedia, ktorí takmer vždy udávajú rezervačnú triedu. Ak sa cena na Orbitz viac menej zhoduje s tou od leteckej spoločnosti, s veľkou pravdepodobnoťou sa jedná o rovnaké rezervačné triedy. Letenky ale takmer vždy kupujem na webovej stránke leteckej spoločnosti.

Star Alliance

Keď budete vedieť vašu rezervačnú triedu, vo vašom vernostnom programe si môžete overiť koľko percent míľ (z preletenej vzdialenosti) dostanete. Webová stránka Where to Credit, ale poskytuje oveľa rýchlejšie overenie tejto informácie.

Za letenku nedostanete rovnaký počet míľ do všetkých vernostných programov tej istej aliancie. Zoberme si napríklad biznis triedu P od Lufthansy. Niektoré programy Star Alliance (kam patrí Lufthansa) vám za túto triedu dajú 100% míľ a niektoré ani jednu míľu.

Mnohé letecké spoločnosti majú online kalkulačky, do ktorých zadáte váš itinerár, leteckú spoločnosť, s ktorou budete cestovať a rezervačnú triedu. Sytém vám následne vypočíta presný počet míľ, ktoré dostanete za vašu letenku.

Množstvo míľ si tiež môžete vypočítať aj sami podľa preletenej vzdialenosti.

Lufthansa

Získanie míľ podľa ceny letenky

V posledných rokoch začali mnohé letecké spoločnosti prideľovať míle podľa ceny letenky. V Európe sú to napríklad Lufthansa Group, Air France -KLM, alebo Iberia. Na takzvaný revenue based sytém by mali tento rok prejsť aj British Airways.

Ak máte len základný status vo vernostnom programe, vo väčšine prípadov dostanete za každé jedno minuté euro zhruba 4 míle. Pri vyšších statusoch to môže byť 6 až 8 míľ. Niektoré programy množstvo míľ počítajú z ceny celej letenky a niektoré môžu nebrať do úvahy hodnotu rôznych letiskových poplatkov. Pre väčšinu ľudí je tento systém menej výhodný ako tradičný systém rezervačných tried.

Míle v týchto programoch ale dostanete stále tradične podľa preletenej vzdialenosti pri partnerských leteckých spoločnostiach.

Zoberme si príklad, že využívate vernostný program Miles&More od Lufthansy. Za lety s Turkish Airlines patriacej rovnako ako Lufthansa do Star Alliance by ste míle dostali podľa preletenej vzdialenosti, keďže Turkish Airlines majú svoj vlastný vernostný program. Za letenky s Austrian Airlines a Swiss, ktorých vernostným programom je Miles&More by ste už míle dostali podľa ceny letenky.

Existuje aj možnosť, že by ste za letenky na palube Turkish Airlines dostali míle do Miles&More podľa ceny letenky. Bolo by to ale iba v prípade, ak by letenku vystavila priamo niektorá letecká spoločnosť Lufthsansa Group s ich vlastným číslom letenky.

0 comment

Súvisiace články

Leave a Comment