Home Letecké spoločnosti Nové aerolinky Riyadh Air chcú veľkosťou konkurovať Emirates

Nové aerolinky Riyadh Air chcú veľkosťou konkurovať Emirates

by Karol
0 comment

Saudská Arábia sa chystá vytvoriť novú leteckú spoločnosť Riyadh Air, ktorá by sa mala stať výrazným konkurentom už etablovaných Emirates, Qatar Airways, alebo Etihad Airways. Ako už názov napovedá, jej základňa bude na letisku v Rijáde, hlavnom meste Saudskej Arábie.

Bude sa jednať už o druhú národnú leteckú spoločnosť tejto najväčšej blízkovýchodnej krajiny. Vytvorenie Riyadh Air je v každom prípade dosť prekvapujúce, keďže aktuálny národný prepravca Saudia je na trhu už desiatky rokov a má flotilu takmer 150 lietadiel.

Čo vieme o Riyadh Air

Riyadh Air oficiálne predstavil v marci 2023 saudskoarabský princ Mohammed bin Salman. Táto nová letecká spoločnosť je súčasťou plánu Saudi Vision 2030. Jedným z cieľov tohto plánu je prilákať do Saudskej Arábie do roku 2030 ročne 100 miliónov turistov a letecky prepraviť 330 miliónov pasažierov.

Aj keď Riyadh Air zatiaľ nevlasní ani jedno lietadlo, minulý mesiac podpísali s Boeingom zmluvu na kúpu 39 diaľkových Boeingov 789-9 a opciu na ďalších 33 kusov týchto lietadiel.

Podobne veľká objednávka diaľkových lietadiel sa očaká aj od európskeho Airbusu. Okrem toho budú Riyadh Air určite potrebovať aj lietadlá na regionálne linky ako Boeing 737, alebo Airbus A320. Okrem objednávky Boeingov 787 ale neboli zverejnené žiadne ďalšie konkrétne informácie ohľadom budúcej flotily lietadiel.

Saudia

Prvý let by sa mal uskutočniť v roku 2025 a do roku 2030 by mala sieť ich destinácií zahŕňať 100 miest.

V celkových príjmoch by chceli Riyadh Air prekonať aj najväčšiu blízkovýchodnú leteckú spoločnosť Emirates.

Medzinárodné letisko King Salman v Rijáde bude výrazne rozšírené, aby zvládlo zvýšený počet cestujúcich. Do roku 2030 by sa malo stať jedným z najväčších letísk na svete. Celkovo by malo mať šesť paralelných pristávacích dráh a kapacitu 120 miliónov pasažierov. Do roku 2050 by sa mala kapacita zvýšiť až na 185 miliónov cestujúcich.

————————————————-

Zopár praktických informácií ak by ste plánovali cestu do Saudskej Arábia, alebo cestovali so Saudiou:

Saudská Arábia: víza po prílete, Uber a SIM karta

AlUla (Hegra), ako navštíviť saudskoarabskú Petru

Saudia dress code. Čo si obliecť na letoch so Saudiou

Môj názor na: Saudia biznis trieda (zhrnutie)

0 comment

Súvisiace články

Leave a Comment