Home Recenzie aerolínií Sú Aegean Airlines lepší ako Ryanair, alebo Austrian? Recenzia ekonomickej triedy

Sú Aegean Airlines lepší ako Ryanair, alebo Austrian? Recenzia ekonomickej triedy

by Karol
2 komentáre

Recenzia ekonomickej triedy Aegean Airlines z Viedne do Atén na Airbuse A320neo.

O ekonomickej triede tejto najväčšej gréckej leteckej spoločnosti som už písal v lete 2020. V prvom pandemickom roku bol ale servis na palube ich lietadiel značne obmedzený. Lepšiu predstavu čo očakávať od Aegean Airlines budete mať preto z môjho dnešného blogu, v ktorom sa budem venovať letu z apríla 2023. Momentálne už servis na palube nie je nijako zasiahnutý pandémiou koronavírusu.

Aegean Airlines (člen Star Alliance) na letisku vo Viedni spolupracujú s veľmi pekným biznis salónikom Vienna lounge, ktorý som mal možnosť navštíviť pred odletom vďaka môjmu statusu Star Alliance Gold.

Recenzia: Aegean Airlines sedadlá

Pohodlie pri ceste v lietadle bude do veľkej miery závisieť od čísla radu vášho sedadla.

Aegean Airlines majú v ekonomickej triede spoplatnenú rezerváciu sedadiel. Tie sú rozdelené do troch kategórií: štandardné, Up Front (predné) a Extra Legroom (núdzový východ). Up Front sedadlá sa nachádzajú medzi biznis triedou a (prvým) núdzovým východom. Štandardné za núdzovým východom.

Ak si sedadlo nerezervujete, s veľkou pravdepodobnosťou vám rezervačný sytém pridelí štandardné miesto.

Aegean Airlines biznis trieda
Aegean Airlines Airbus A321neo

Ja som si rezervoval miesto pri núdzovom východe, ktoré poskytuje tradične najviac priestoru na nohy. Poplatky za rezerváciu týchto sedadiel sú najvyššie, a preto pri ich výbere budete mať najväčšiu šancu, že miesto vedľa vás ostane voľné. Na tomto takmer plnom lete bolo z 12 sedadiel pri núdzovom východe obsadených len päť. Voľné miesto vedľa mňa a množstvo priestoru na nohy mi zaručili veľmi pohodlnú cestu.

Za účelom tejto recenzie som tiež na chvíľu vyskúšal štandardné a aj Up Front sedadlá.

S výškou 186 cm som mal v štandardných sedadlách kolená “nalepené” na sedadle predo mnou a nemal som takmer žiadny priestor na pohyb. Mal som dokonca pocit, že tieto sedadlá poskytujú o zhruba centimeter menej priestoru ako Ryanair na Boeingoch 737NG (seadlá Ryanair na Boeing 737 MAX by mali mať rovnaké rozostupy ako štandardné seadadlá Aegean). Podobný problém s pohodlím som mal aj na Airbusoch A320 od Austrian Airlines. Sedadlá Austrian za núdzovým východom majú menšie rozostupy medzi radmi ako tie pred núdzovým východom.

Up Front sedadlá na druhej strane poskytovali dostatok priestoru na pohodlné cestovanie.

Z nejakého dôvodu Aegean Airlines majú rozdielne výšky poplatkov za rezerváciu sedadla pri cestách z Bratislavy a z Viedne. Ceny z Bratislavy: štandard 3 eurá, Up Front 10 eur, Extra Legroom 12 eur. Odlet z Viedne: štandard 6 eur, Up Front 16 eur, Extra Legroom 18 eur.

Recenzia Aegean Airlines: strava

Aegean Airlines je jednou z mála európskych leteckých spoločností, ktoré stále poskytujú občerstvenie na palube zadarmo.

Na tomto 100 minútovom lete do Atén boli dostupné káva, čaj, voda a niekoľko druhov džúsov. Zopár ľudí si objednalo aj víno, ale nieviem či bolo tiež zadarmo.

Okrem nápojov dostal každý pasažier ešte Kit Kat a sendvič. Štandardná biela bageta s kúskom syra a šunky, ktorú som najprv dostal nepôsobila extra vábne. Našťastie bola na vyžiadanie dostupná aj bageta so syrom, rukolou a rajčinou, ktorá bola celkom chutná.

Aegean vs. Austrian vs. Ryanair

Na priamych letoch z Viedne do Atén budete môcť cestovať okrem Aegean Airlines aj s Ryanair a Austrian Airlines.

Ak by som nebral do úvahy cenu letenky a čas odletu, tak na tejto trase sú najlepší Aegean. Na druhom mieste sú Austrian a posledný Ryanair.

Jediným výrazným rozdielom medzi Aegean a Austrian je občerstvenie zadarmo.

Pri ceste s Aegean a aj Austrian si budete môcť na palubu lietadla zobrať zadarmo jednu väčšiu príručnú batožinu. Ryanair takúto batožinu spoplatňuje.

Ak by ste mali cestovať v štandardných sedadlách, úroveň pohodlia bude na všetkých troch leteckých spoločnostiach viac-menej rovnaká.

—————————————————

Aegean Airlines majú jeden z najatraktívnejších vernostných programov Star Alliance. Vaše míle nikdy neexpirujú pokiaľ aspoň raz za päť rokov dostanete aspoň jednu míľu za lety so Star Alliance. Dosiahnutie statusu Star Alliance Gold je tiež pomerne jednoduché.

Jedna nevýhoda letov Aegean z Bratislavy do Atén

Aegean Airlines biznis trieda na Airbus A321neo

Recenzia: Aegean Airlines biznis trieda VIE – ATH

2 komentáre

Súvisiace články

2 komentáre

Recenzia Aegean Airlines a Olympic Air - Dvere sveta dokorán 30. apríla 2023 - 21:07

[…] Recenzie aerolínií […]

Reply
Jedna nevýhoda letov Aegean z Bratislavy do Atén - Dvere sveta dokorán 3. mája 2023 - 5:32

[…] Recenzie aerolínií […]

Reply

Leave a Comment