Home Letecké spoločnosti Lufthansa kúpila 41% podiel v ITA Airways

Lufthansa kúpila 41% podiel v ITA Airways

by Karol
0 comment

Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa kúpila minulý týždeň od talianskej vlády 41% v ITA Airways. Za tento podiel Nemci zaplatili rovných 325 miliónov eur.

ITA Airways sú talianské aerolinky, ktoré vznikli v novembri 2020. Jedná sa o nástupnícku leteckú spoločnosť po dlhodobo stratovej Alitalii. Talianska vláda v roku 2020 v podstate ale len premenovala starú Alitaliu, prepustila vyšší počet zamestnancov a znížila počet lietadiel v nových ITA Airways.

Lufthansa kúpila podiel v ITA Airways

41% podiel Lufthansy v ITA Airways by nemal byť konečný. V najbližších rokoch by mala získať Lufthansa väčšinu akcií v tejto talianskej spoločnosti.

Pôvodne mali o investíciu do ITA záujem aj Air France – KLM. V tomto prípade ale k dohode s talianskou vládou nedošlo a úspešnejšia bola nakoniec Lufthansa.

ITA bude aj naďalej samostatnou leteckou spoločnosťou pod krídlami Lufthansa Group, podobne ako je to v prípade Austrian Airlines, Swiss, alebo Brussels Airlines, ktoré už do tejto skupiny patria. Zaujímavosťou je, že Lufthansa už vlastní aj menšie talianske regionálne aerolinky Air Dolomiti

Lufthansa Austrian poplatky za rezerváciu sedadla

ITA Airways podľa môjho názoru časom opustí SkyTeam, alianciu ktorej členom sú momentálne. Prestup do Star Alliance kam patrí aj Lufthansa sa zdá najlogickejší. Vernostrný program Volare by v takom prípade asi zanikol a nahradil by Miles & More, vernostný program Lufthansa Group. Opustenie SkyTeam by bola minimálne pre mňa negatívna zmena, keďže Miles & More určite nepatrí medzi moje obľúbené vernostné programy.

Pozitívnejšie ale vidím nové možnosti letov pre ľudí žijúcich v strednej Európe. ITA Airways momentálne nelietajú do žiadnej krajiny susediacej so Slovenskom. Ak aj ITA nezačne hneď lietať do Viedne (na základňu jej budúcej sesterskej spoločnosti Austrian Airlines), minimálne budeme môcť očakávať ich codeshare lety s Austrian. Tie by umožnili cesty na jednej letenke s prestupom v Ríme do diaľkových destinácií ITA ako napríklad Buenos Aires, Tokio, Rio de Janeiro, Malé, Buenos Aires, Los Angeles, Miami, New York, alebo San Francisco.

Mimochodom, Lufthansa má momentálne záujem aj o podiel v TAP Air Portugal. Osobne dúfam, že aspoň táto investícia sa nezrealizuje. Lufthansa už teraz vlastní niekoľko veľkých európskych leteckých spoločností, čo určite znižuje konkurenciu na európskom nebi.

Lufthansa zverejnila nové destinácie Airbus A380

0 comment

Súvisiace články

Leave a Comment