Home Cestovateľský blog Čo vidieť na gréckom ostrove Milos, kde fotil svoju kampaň aj Dior

Čo vidieť na gréckom ostrove Milos, kde fotil svoju kampaň aj Dior

by Karol
2 komentáre

Ostrov Milos je už desaťročia obľúbenou dovolenkou destináciou gréckych turistov. Medzi zahraničnými turistami ale nebol zďaleka tak obľúbený ako veľkosťou podobný Mykonos, alebo Santorini. Extrémnemu rozvoju turizmu čiastočne bránila aj kratšia pristávania dráha miestneho letiska, ktorú môžu využívať iba turbovrtuľové lietadlá s kratšou dĺžkou doletu.

V posledných rokoch sa ale tento trend začal meniť. Doteraz menej známy ostrov sa vďaka instagramu a reklamnej kampani Dioru z roku 2022 nafotenej práve na Milose dostal na radary aj mnohých zahraničných návštevníkov.

A ak ste aj doteraz nezaregistrovali tento ostrov, je dosť pravdepodobné, že ste už počuli o najznámejšej žene pochádzajúcej z tohto ostrova. Konkrétne hovorím o milóskej Venuši, ktorá sa nachádza v parížskom Louvri a je jedným z najznámejších exponátov tohto múzea. Táto antická socha bola na Milose objavená v roku 1820.

Mandrakia:

Doprava na Milos

Na Mykonos a Santorini sa dostanete aj na priamych letoch z Viedne. Pri ceste na Milos budete musieť presadať v Aténach, alebo sa na ostrov dopraviť trajektom. Ak by ste sa rozhodli využiť trajekt, prílet na neďaleký Mykonos by mohol byť pre vás zaujímavou alternatívou k hlavnému medzinárodnému letisku v Aténach.

Auto, alebo skúter predstavujú najlepšiu formu prepravy po Milose. Autobusom sa dostanete aj do mnohých turistami navštevovaných miest, ale frekvencia odchodov môže byť pomerne obmedzená.

Ďalšou zaujímavou alternatívou je bicykel. Kopce na severe ostrova ale nie sú ideálne na cyklistiku v horúcich letných mesiacoch. Prenajať si našťastie budete môcť aj elektrické bicykle. Cena za prenájom týchto bicyklov je ale veľmi podobná cenám za skútre.

Sarakiniko:

Sarakiniko

Skaly sopečného pôvodu Sarakiniko sú asi najnaštevovanejším miestom na ostrove. Biele skaly a azúrové more vytvárajú ideálny kontrast na perfektnú dovolenkovú fotografiu. Toto miesto by som vám odporučil navštíviť čo najskôr ráno pred príchodom hôrd turistov.

Klima, Firopotamos a Mandrakia

Pre mňa osobne boli na Milose najzaujímavejšie malé rybárske “dedinky” s tradičnými bielymi domami s farebnými bránami garáží pre lode. Mnohé z týchto domov sú dostupné aj na prenájom pre turistov a sú ideálne na romantickú grécku dovolenku.

Najznámejšou z týchto dediniek je Klima. Rovnako zaujímavé sú ale aj Firopotamos a Mandrakia. Z týchto troch miest je Firopotamos najideálnejší na kúpanie a Mandrakia má výbornú malú reštauráciu priamo pri mori.

Klima:

Milos: hlavné mesto Plaka

Plaka s tradičnou kykládskou architektúrou je hlavným mestom na Milose. Aj keď sa určite nejedná o najromantickejšie z tradičných bielych kykládskych miest, jeho návštevu by ste si nemali nechať ujsť hlavne v neskorých popoludňajších hodinách. Z benátskeho hradu nad Plakou budete mať krásny výhľad na celý ostrov.

Plaka:

Antický amfiteáter a katakomby

Navštíviť by ste mali tiež Rimanmi vybudovaný antický amfiteáter v Tripiti z ktorého budete mať krásne výhľady na Egejské more. V blízkosti Tripiti sa nachádzajú tiež zaujímavé katakomby z prvého storočia nášho letopočtu.

Plaka, amfiteáter, katakomby a Klima sa nachádzajú v tej istej oblasti a sú prepojené (strmým) turistickým chodníkom. Milóska Venuša bola objavená tiež len pár minút chôdze od Tripiti.

Amfiteáter v Tripiti:

Výlet loďou ku Kleftiko

Väčšina návštevníkov si nechá újsť výlet loďou ku Kleftiko. Kombinácia vysokých bielych útesov a modrého mora je ďalšou z najznámejších scenérií ostrova Milos.

Pláže na Milos

K dovolenke v Grécku patria neodmysliteľne aj pláže. Medzi tie najkrajšie na Milose určite patria Tsigrado, Alogomandra, Gerakas, Fyriplaka, Plathiena a Provatas.

Firopotamos:

Výlet na ostrov Kimolos

Len pár kilometrov severne od Milosu sa nachádza ostrov Kimolos. Dostanete sa naň veľmi jednoducho loďou z mestečka Pollonia. Podobne ako na Milose, aj na Kimolose nájdete zaujímavé skalné formácie, tradičné rybárske dedinky a tyrkysové more.

Na Mykonos sa už nikdy nechcem vrátiť

Paros, skvelá alternatíva k Santorini a Mykonosu

Sounion, zaujímavý jednodňový výlet z Atén

2 komentáre

Súvisiace články

2 komentáre

Na Mykonos sa už nikdy nechcem vrátiť - Dvere sveta dokorán 1. júna 2023 - 4:57

[…] Cestovateľský blog […]

Reply
Odvrátená neromantická strana Santorini - Dvere sveta dokorán 1. júna 2023 - 5:05

[…] Cestovateľský blog […]

Reply

Leave a Comment