Home Cestovateľský blog Trik ako ušetriť až stovky eur s tzv. hidden city ticketing

Trik ako ušetriť až stovky eur s tzv. hidden city ticketing

by Karol
0 comment

Pred pár dňami sa v médiách objavila informácia, že Lufthansa žaluje nemeckého pasažiera, ktorý si kúpil letenku z Osla do USA a pri návrate nenasadol na posledný let z Frankfurtu do Nórska.

Z dôvodu dopytu je často letenka z letiska  A do na letisko C s presadením na letisku B lacnejšia ako priamy let z A do B. Spiatočná letenka je tiež často lacnejšia ako jednosmerná.

Aké sú riziká pri Hidden city ticketing

Podstatné je si uvedomiť, že pri kúpe letenky, pri ktorej plánujete nenasadnúť na posledný let, vždy existujú určité riziká. Ak bude váš pôvodný let zrušený, letecká spoločnosť vás môže presunúť na úplne iný let, cez iné letisko ako letisko, kde ste chceli pôvodne ukončiť vašu cestu. Ak by ste sa rozhodli nenasadnuť na posledný let, väčšinou si budete môcť zobrať iba príručnú batožinu, lebo letecká spoločnosť by vám poslala batožinu až do konečnej destinácie (pokiaľ nebudete mať dlhé medzipristátie, ale aj v takomto prípade niektoré letecké spoločnosti nepovolia check-in batožiny do inej ako konečnej destinácie). Tiež je dôležité mať na mysli, že ak vynecháte ktorýkoľvek let, ďalšie sektory z vašej letenky budú automaticky zrušené.

Osobne som napríklad využil tento spôsob pri kúpe letenky z Budapešti do Ázie cez Viedeň. Priamy let s Austrian Airlines z Viedne je väčšinou podstatne drahší ako pri odlete z Budapešti s presadením vo Viedni. Do Ázie som odlietal z Maďarska, ale pri návrate som už vysadol vo Viedni a nepokračoval ďalej do Budapešti. Dobu medzipristátia vo Viedni som mal skoro 23 hodín a letecká spoločnosť mi v tomto prípade umožnila urobiť check-in batožiny iba do Viedne (opäť opakujem, že sa nedá garantovať, že vám povolia batožinu vyzdvihnúť v inej ako konečnej destinácii). Rozdiel  v cene tejto letenky oproti priamemu letu bol vyše 600 eur.

Aká je šanca, že budete postihnutý leteckou spoločnosťou

Bude vás teda letecká spoločnosť chcieť postihnúť ak nepreletíte všetky  sektory vašej letenky? Osobne si myslím, že pokiaľ podobné triky nepoužívate často a s tou istou leteckou spoločnosťou, nikto vás nebude dávať na súd. Ďalšou možnosťou je, že letecká spoločnosť by vám nezarátala míle do vernostného programu.  Ale aj tu je šanca veľmi nízka. Podľa mňa nie je veľmi jednoduché dokázať, že ste úmyselne vynechali niektorý z vašich letov.

V prípade už spomenutého nemeckého pasažiera si myslím, že Lufthansa sa uchýlila k tomuto kroku z dôvodu že išlo o pasažiera s letenkou v prvej triede a takto sa snaží odradiť ľudí od podobných praktík hlavne v prípadoch, kde majú najväčšie marže. Daný pasažier mal tiež zakúpenú ďalšiu separátnu letenku s Lufthansou z Frankfurtu do Berlína a v tomto prípade sa môže jednoduchšie dokázať úmysel zámerne neletieť posledný let.

Český predajca leteniek Kiwi dokonca prišiel s vyhlásením, že pri kúpe letenky cez ich portál, poskytne náhradu všetkých nákladov v prípade, že by vás letecká spoločnosť žalovala v takýchto prípadoch.

0 comment

Súvisiace články

Leave a Comment