Home Cestovateľský blog Čína: je lepšie cestovať vlakom, alebo lietadlom?

Čína: je lepšie cestovať vlakom, alebo lietadlom?

by Karol
1 comment

Cestovanie v Číne môže byť pre mnohých stresujúca záležitosť. Problém s komunikáciou, neschopnosť čítať čínske znaky, alebo iné kultúrne zvyklosti môžu sťažiť pobyt v Číne. Dovolenku v Číne si môžeme zjednodušiť aj správnym výberom cestovnej trasy. Rozloha Číny je zhruba dva krát väčšia ako rozloha celej Európskej únie. Nebuďme ako niektoré skupiny turistov z Ázie, ktoré prejdú 4 krajiny Európy za jeden týžden. Nesnažte sa tiež prejsť celú Čínu za 2 týždne a vyberte si okruh, kde nestrávite väčšinu času vo vlaku, alebo v autobuse.

Vlak verzus lietadlo

Osobne leteckú prepravu v Číne používam minimálne a to len v prípadoch, ak by cesta vlakom trvala viac ako 17-18 hodín. Letiská v Číne sú často ďaleko od centra mesta a hlavne pri skorých ranných odletoch by ste v niektorých prípadoch museli použiť taxík na cestu na letisko. Väčšina vlakových staníc je v centre mesta a čínske vlaky sú pohodlné a skoro nikdy nemeškajú.

Čína, Yunnan, Shaxi

Rýchlovlak verzus normálny vlak

Sieť rýchlovlakov sa každoročne rozširuje a momentálne sa rýchlovlakom môžete dostať až do Xinjiang, najzápadnejšej provincii v Číne. Rýchlosť môže presahovať 300 kilometrov za hodinu a behom 3-4 hodín sa môžete dostať pomerne ďaleko. Ak by však cesta mala presahovať 4 hodiny, vo väčšine prípadov radšej zvolím cestu nočným vlakom, kde cesta do rovnakej destinácie môže trvať zhruba 10 až 12 hodín. Aj keď by ste cestovali v najdrahšej triede (tzv. soft sleeper) zaplatíte za lístok menej ako pri dlhšej vzdialenosti v rýchlovlaku. Cestovanie v soft sleeper je veľmi pohodlné, len so 6 pasažiermi v kúpe a k dispozícii budete mať posteľ s čistými obliečkami.

Ak by som mal naozaj absolvovať dlhšiu trasu v rýchlovlaku, snažil by som sa kúpiť lístok v prvej triede, ktoré často nie sú o moc drahšie ako lístky v druhej triede. Sedadlá v druhej triede sú trocha úzke na dlhšiu cestu a vo všeobecnosti druhá trieda zvykne byť hlučnejšia ako prvá trieda (spôsobené aj tým, že vo vagóne je menej ľudí).

Kde a kedy kupovať lístok na vlak

Lístky sa do predaja dostávajú zhruba mesiac dopredu. Na rozdiel od Číňanov, cudzinci nemôžu kupovať lístky na internete. Ak by sa vám nechcelo ísť na stanicu, mnoho menších cestovných kancelárii predáva lístky za poplatok do 1 eura. Pamätajte si, že pri kúpe musíte mať vždy so sebou pas a nedá sa platiť kreditnou kartou.

Ak by ste si chceli zabezpečiť lístok na vlak zo zahraničia, existuje veľa online agentúr, kde si môžete zakúpiť lístok. Po zakúpení lístka dostanete kód, s ktorým po prílete do Číny dostanete váš lístok na vlakovej stanici. Myslím si, že pokiaľ nepotrebujete cestovať hneď v prvých 2 až 3 dňoch po príchode do krajiny, stačí si kúpiť lístok priamo na stanici. Jednou z najspoľahlivejších agentúr na kúpu lístkov či už na vlak, alebo lietadlo je Trip.com

Čína, Shaanxi provincia, Huashan

Letenky

Na rozdiel od väčšiny iných krajín, vnútroštátne letenky v Číne sú najlacnejšie zhruba 3 týždne pred odletom. Letenky určite nekupujte viac ako 3-4 mesiace pred odletom. Okrem už tradičných vyhľadávačov leteniek, skúste aj už spomínaný trip.com. Väčšina zahraničných vyhľadávačov často neponúkne všetky najlacnejšie letenky pri vnútroštátnych letoch.

Záverečné upozornenie

Skúste sa vyhnúť cestovaniu v Číne počas Čínskeho nového roku a počas prvých 10 dní októbra, keď je voľno v celej krajine. V tomto období bude veľmi ťažké zohnať akýkoľvek lístok.

Čína, Fujian, tulou (Hakka domy)
1 comment

Súvisiace články

1 comment

Leave a Comment