Home Letecké spoločnosti Najhoršie sedadlá v biznis triede. S kým neletieť

Najhoršie sedadlá v biznis triede. S kým neletieť

by Karol
2 komentáre

Pred zhruba 10 rokmi boli normou sedadlá v biznis triede, ktoré boli v sklopenej polohe naklonené k podlahe pod určitým uhlom. Odvtedy už ale došlo k veľkému posunu a väčšina leteckých spoločností ponúka tzv. Flat bed sedadlá, ktoré sú úplne vodorovné s podlahou lietadla. Ďalším trendom je 1-2-1 konfigurácia sedadiel v jednom rade, keď má každý pasažier priamy prístup do uličky. Nie všetky letecké spoločnosti však stihli vymeniť sedadlá v celej flotile. Preto uvediem letecké spoločnosti a typy lietadiel, ktorým by ste sa mali vyhnúť.

British Airways: celá flotila

British Airways v roku 2000 ako prvá letecká spoločnosť na svete predstavila flat bed sedadlá. Ale za 19 rokov svoje sedadlá vôbec neinovovala a teraz ju väčšina konkurencie predbehla. 8 sedadiel v jednom rade v biznis triede je produkt, ktorý mal byť dávno vymenený. V marci 2019 British Airways predstavila skvelé nové sedadlá, ktoré začnú inštalovať do A350. Bude ale trvať niekoľko rokov pokiaľ vymenia aj pôvodné sedadlá v starších lietadlách.

Viac o nových sedadlách British Airways si môžete prečítať v tomto článku: http://dveresvetadokoran.sk/2019/04/03/brtish-airways-new-business-class-suite/

Air France: A380, väčšina A330 a niektoré B777

Pre mnohých ľudí bude prekvapením, že Air France má najhoršie sedadlá v biznis triede na svojom najväčšom lietadle A380. Tieto sedadlá sú šikmé a moc pohodlne sa v nich nevyspíte. Rovnaký problém má aj väčšina A330, ale tieto sedadlá už tento rok Air France začala vymieňať. Väčšina sedadiel v B777 už bola vymenená, ale stále zostáva zopár lietadiel so starými sedadlami. Tie podľa mapy sedadiel rozopoznáte tak, že sú v konfigurácii 2-3-2. Najnovšie sedadlá sú v konfigurácii 1-2-1.

Jedným spôsobom ako sa vyhnúť týmto sedadlám, je overiť si, či KLM tiež nelieta do vašej destinácie. Cena letenky s presadením v Paríži a Amsterdame je skoro rovnaká a KLM má najnovšie sedadlá vo všetkých lietadlách.

TAP Portugal: niektoré A330

TAP Portugal tiež začali s výmenou sedadiel za flat bed seat na svojich A330, ale stále majú zopár lietadiel z pôvodnými sedadlami. Najnovšie A330-900neo sú už všetky s novou biznis triedou.

Saudia: niektoré B777

Saudia má stále šikmé sedadlá v niektorých svojich B777. Na druhej strane, Saudia začala s výmenou sedadiel vo svojich A320, ktoré používajú na mnohých letoch do Európy. Doteraz mali len sklápacie sedadlá v regionálnej konfigurácii v A320. Tie menia za flat bed sedadlá.

Qatar Airways: niektoré A320

Qatar Airways stále lieta na niektorých menej vyťažených linkách do Európy na A320. Mnohé z týchto lietadiel sú stále vybavené sklápacími sedadlami v regionálnej konfigurácii.

Emirates, Turkish, Egypt Air, Korean Air, Ethiopian a ďalšie spoločnosti so 7 sedadlami v rade v B777

Nie všetky sedadlá v konfigurácii 2-3-2 sú vyslovene zlé. Osobne by som ale nechcel sedieť v biznis triede medzi dvoma pasažiermi. Pred kúpou letenky by som odporučil si overiť na Seat Alerts či sú ešte voľné sedadlá pri uličke na vami vybranonom lete.

Všetky lietadlá Emirates B777-200LR sú už v konfigurácii 2-2-2, ale tieto tvoria len malé percento zo všetkých ich B777. Korean Air má tiež niektoré B777 so šiestimi sedadlami v rade.

Latam B767

Sedadlá Latam v B767 sú dosť úzke a nie veľmi pohodlné na vyše 10 hodinových letoch z Európy do Južnej Ameriky. V apríli 2019 začali Latam s výmenou týchto sedadiel, ale opäť potrvá pomerne dlhý čas pokiaľ budú všetky vymenené. Radšej by som zvolil A350, alebo B787 pri ceste do Južnej Ameriky s Latam.

Ázijské letecké spoločnosti

Niektoré ázijské letecké spoločnosti majú stále sklápacie sedadlá, ktoré nie sú úplne vodorovné. Tieto sú ale skoro výlučne využívané na regionálne lety pri ktorých by tento fakt nemal predstavovať problém. Uvediem len zopár príkladov: Singapore Airlines A330, China Airlines A330, Thai Airways A330 a niektoré B777, ANA B767 a niektoré B787.

Ako si overiť typ sedadla

Google flights uvádza pri každom lete aj typ sedadla. Dôležité si je ale uvedomiť, že letecké spoločnosti občas vymenia typ lietadla a nikdy nemáte garantované v akom sedadle budete nakoniec sedieť.




2 komentáre

Súvisiace články

2 komentáre

TOP 3: Najlepšie sedadlá v biznis triede - Dvere sveta dokorán 25. júla 2020 - 23:27

[…] sedadlá a týmto sa treba vyhýbať. Viac informácií, ktorým lietadlám sa vyhnúť nájdete v tomto staršom blogu. Dnes by som chcel ale predstaviť letecké spoločnosti, ktoré majú podľa mňa najlepšie […]

Reply

Leave a Comment