Home Cestovateľský blog Zabudnite na hviezdičky od Skytrax

Zabudnite na hviezdičky od Skytrax

by Karol
1 comment

Skytrax je spoločnosť hodnotiaca kvalitu leteckých spoločností, letísk a biznis salónikov. Hlavne letecké spoločnosti, ktoré získali 5 hviezdičiek sa radi pýšia týmto titulom. Momentálne má najvyššie hodnotenie 10 leteckých spoločností, ktoré sú všetky až na jednu výnimkou z Ázie, alebo Blízkeho východu.

Zásadný problém s spoločnosťou Skytrax

Najzásadnejší problém je, že Skytrax nie je nezávislá spoločnosť. Skytrax okrem hodnotenie leteckých spoločností zároveň poskytuje niektorým z týchto spoločností poradenstvo. Ako v takejto situácii môže niekto zaručiť objektivitu ak sú posudzované spoločnosti zároveň ich klientami?

Príkladom môže byť Lufthansa, ktorá dostala ako jediná európska spoločnosť 5 hviezdičiek. Odôvodnením mali byť nové biznis sedadlá, ktoré začne Lufthansa inštalovať až budúci rok. To znamená, že udelili hodnotenie za produkt, ktorý momentálne vôbec neexistuje.

Ďalším príkladom môže byť Turkish Airlines, ktorá má 3 hviezdičky, rovnako ako Ryanair, alebo Wizz Air. Turkish Airlines nie je úplne najideálnejšie letecká spoločnosť, ale nechápem ako môže byť zaradená na rovnakú úroveň ako tieto dve nízkonákladové letecké spoločnosti. Dokonca Easy Jet má o jednu hviezdičku viac ako Turkish Airlines.

Ako si overiť kvalitu leteckej spoločnosti

Podľa môjho názoru prečítať si zopár hodnotení na internete (blogov) je lepšie ako pozerať sa na hviezdičky od Skytrax.

Pre mňa je jedným z najdôležitejších kritérií pri výbere leteckej spoločnosti komfort v lietadle. Vždy si radšej vyberiem spoločnosť, ktorá má viac priestoru na nohy ako spoločnosť, ktorá mi napríklad dá zadarmo sendvič. Na webstránke SeatGuru si môžete overiť konfigurácie a rozostup medzi sedadlami väčšiny leteckých spoločností. https://www.seatguru.com/

Hviezdičky od Skytrax

Najbližšie, ak uvidíte niektoré aerolinky chváliace sa svojimi hviezdičkami, neberte túto informáciu moc vážne. Aj za zverejnenie tejto informácie musí daná letecká spoločnosť zaplatiť Skytrax poplatky. Radšej si overte kvalitu na mieste, kde dostanete objektívnejšie a nezávyslejšie informácie.

Článok o dalších web stránkach, alebo aplikáciách, ktoré vám môžu pomôcť pred kúpou letenky si možete prečítať tu: http://dveresvetadokoran.sk/2019/04/03/moje-oblubene-aplikacie-a-web-stranky/

1 comment

Súvisiace články

1 comment

Stránky, ktoré sa oplatí využiť pred cestou lietadlom - Dvere sveta dokorán 7. októbra 2019 - 8:59

[…] leteckej spoločnosti. Skytrax podľa mňa nie je príliš dôveryhodný zdroj informácií. Viac o praktikách Skytrax som už písal v predchádzajúcom […]

Reply

Leave a Comment