Home Cestovateľský blog Valbona. Skvelá turistika v Albánskych Alpách

Valbona. Skvelá turistika v Albánskych Alpách

by Karol
0 comment

Údolie Valbona na nachádza na severe Albánska pri hranici s Čiernou Horou a Kosovom. Albánsko je v poslednom období označované za nasledujúcu top turistickú destináciu v Európe. Z dôvodu zlej infraštuktúry je ale Albánsko stále veľmi málo navštevovaná krajina. Hlavne v horských oblastiach stretnete minimum turistov a to nielen tých zahraničných.

Jedna z najkrajších túr v Albánsku začína v údolí Valbona (Valbonë) a končí v dedinke Theth kam sa sa dostanete po prekonaní horského priesmyku v nadmorskej výške 1811 metrov.

Ako sa dostať do Valbona

Cesta do Valbona z Tirany je sama o sebe jedinečným zážitkom. Váš deň začne o piatej ráno niekoľko hodinovou cestou v starom minivane k jazeru Koman. V Koman budete musieť nasadnúť na malý trajekt a po dva a pol hodinovej plavbe na tejto 34 kilometrov dlhej priehrade sa dostanete do mesta Fierza. Plavba trajektom cez úzke zaplavené doliny so strmými horami je naozaj očarujúca. Krásu prírody ešte zdôrazňuje tyrkysová farba vôd jazera. Vo Fierza už budú na vás čakať autá, ktoré vás odvezú posledných 45 kilometrov do Valbona.

Jazero Koman:

Dedinka Valbona

V dedine Valbona je množstvo menších penziónov a nemali by ste mať problém s nájdením ubytovania aj bez prechádzajúcej rezervácie. Vo Valbona sú len dva malé obchody s extrémne obmedzeným výberom. Ak by ste potrebovali niečo na túru, je lepšie si doniesť všetko z Tirany. V každom prípade je ale najlepšie požiadať majiteľov penziónu o balíček s jedením na túru. V celom údolí nie je 4G signál, ale niektoré penzióny majú wifi. Aj tak by som sa moc nespoliehal, že sa na internet dostanete. Počas môjho pobytu internet často vypadával, a v prípadoch keď fungoval, tak rýchlosť pripojenia bola veľmi pomalá.

Túra

V údolí je množstvo turistických chodníkov, ale najznámejším je ten vedúci do Theth. Celú trasu by ste mali zvládnuť bez problémov do 8 hodín. Jediným problémom môže byť čo spraviť s vašim batohom. Mne sa nechcelo niesť batoh celú cestu do Theth a preto som sa rozhodol výjsť len po priesmyk vo výške 1811 metrov a potom sa tou istou cestou vrátiť naspäť.

Na túru nebudete potrebovať sprievodcu. Stačí ísť po asfaltotovej ceste až na jej koniec a potom pokračovať suchým korytom rieky. Priesmyk je až skoro na úplnom konci údolia. Turistov tu naozaj nie je veľa, ale tiež nebudete sami a preto sa nemusíte báť o bezpečnosť. V polovici cesty je malý bufet, kde je možné zakúpiť si jedlo a pitie.

Keď sa dostanete na priesmyk, rozhodne by ste mali ešte pokračovať niekoľko minút vyššie po chodníku po hrebeni pohoria. Odtiaľ budete mať ešte krajší výhľad na celé údolie a aj na Maja Jezercë (2694 m), najvyšší vrch Albánskych Álp.

Theth je určite zaujímavá dedina, ale už len pohľadom z priesmyku bolo jasné, že najkrajšia časť tejto túry je práve v údolí Valbona.

Záver

Moja cesta do Albánska bola trocha neplánovaná a preto aj časovo obmedzená. Minulý rok som sa potreboval dostať z Atén do Sarajeva, odkiaľ som odlietal do Buenos Aires. Bosnu a Hercegovinu som v minulosti už navštívil a preto som sa rozhodol stráviť pár dní čo som mal k dispozícii v Albánsku. Z celého Albánska som bol veľmi pozitívne prekvapený a v najbližších rokoch by som sa tam určite chcel vrátiť.

Túry v Rio Rio de Janeiro: http://dveresvetadokoran.sk/2019/04/16/pesia-turistika-v-rio-de-janeiro/

Výstup na Mount Sabyinyo na hranici Ugandy, Rwandy a Demokratickej Republiky Kongo: http://dveresvetadokoran.sk/2019/05/09/mount-sabyinyo/

0 comment

Súvisiace články

Leave a Comment