Home Cestovateľský blog “Tibet” individuálne a bez povolení

“Tibet” individuálne a bez povolení

by Karol
2 komentáre

Tibet patrí medzi destinácie, ktoré by chcela väčšina cestovateľov navštíviť aspoň raz za život. Už niekoľko rokov ale nie je možné individuálne cestovať do Tibetu a cestu je nutné zorganizovať cez cestovnú kanceláriu. Na cestu po Tibete je nutné tiež vybaviť niekoľko povolení.

Ak neradi cestujete s organizovanými skupinami, alebo nechcete zaplatiť väčšiu sumu peňazí za výlet s cestovnou kanceláriou, existuje množstvo iných miest obývaných tibetským obyvateľstvom mimo Tibetu. Na návštevu týchto miest nie sú potreboné žiadne povolenia a je možnost cestovať samostatne.

“Tibet” mimo Tibetu . Ladakh

Tieto tibetské oblasti sa nachádzajú v čínskych provinciách Yunnan, Sichuan, Gansu a Qinghai. Niekoľko zaujímavých miest som zoradil chronologicky v dvoch častiach. Prvá časť začína v meste Shangri-la v provincii Yunnan a končí v meste Chengdu (Sichuan). Druhá začína v Chengdu a končí v Langzhou (Gansu). Pravdaže okrem týchto miest je v celej oblasti množstvo iných miest, ktoré je možné navštíviť.

Zo Shangri-la do Chengdu

Prvým väčším tibetským mestom v provincii Yunnan je Shangri-la. Ak by ste nechceli cestovať naprieč celým juhozápadným Sichuanom až do Chengdu, je možné navštíviť severozápadne od Shangri-la vysokohorské mesto Deqen (Deqin), kde je množstvo možností na horskú turistiku v okolí niekoľkých šestisícoviek.

Ak sa rozhodnete pokračovať do Sichuanu, prvá zaujímavá zastávka je v meste Xiangcheng so špecifickými bielymi tibetskými budovami. Určite by ste tiež nemali vynechať národný park Yading. Túra k mnohofarebným jazerám bola jednou z najkrajších na akej som kedy bol. Ak by ste mali dostatok energie, odporučil by som spraviť celý okruh okolo hory Chenrezing (6032).

Xiangcheng
“Tibet” mimo Tibetu , Yading

Cesta ďalej pokračuje do mesta Litang v nadmorskej výške 4000 metrov. V tomto vysokohorskom prostredí sa nachádza len minimum vegetácie a celá oblasť je využívaná tibetským obyvateľstvom na pastvu dobytka.

Ďalším zaujímavým mestom s množstvom kláštorov je Tagong. Z Tagong môžete pokračovať cez Danba do ďalšieho národného parku Siguniang (Four Sisters). Odtiaľ to už nie je ďaleko do do Chengdu, hlavného mesta Sichuanu.

“Tibet” mimo Tibetu, Litang
“Tibet” mimo Tibetu, Tagong

Zo Chengdu do Lanzhou.

Ak by ste sa vybrali z Chengdu do Lanzhou, určite by ste nemali vynechať národný park Jiuzhaigou. Jiuzhaigou je najznámejší svojimi kryštálovo čistými vysokohorskými jazerami.

Ďalšou zastávkou je Langmusi. Langmusi je tibetské mestečko s množstvom možností na túry po okolitych pastvinách s možnosťou návštevy tibetských kláštorov. Z Langmusi je možné pokračovať do provincie Qinghai, alebo Gansu. Ak by ste pokračovali smerom na sever do Gansu, určite by ste sa mali zastaviť v meste Xiahe, ktoré je najznámejšie svojim kláštorom Labrang. Labrang má najväčšie množstvo tibetských mníchov zo všetkých kláštorov nachádzajúcich sa mimo provincie Tibet.

“Tibet” mimo Tibetu, Labrang Monastery
“Tibet” mimo Tibetu, Labrang Monastery

Zo Xiahe je možné opäť pokračovať do provincie Qinghai, alebo skončiť cestu v Lanzhou, hlavnom meste privincie Gansu.

India, Ladakh

“Tibet” mimo Tibetu, Ladakh

Ak by ste nechceli cestovať do Číny, Ladakh v Indii je tiež kultúrne a historicky spätý s Tibetom. Ladakh sa nachádza vo vysokohorskom prostredí medzi Himalájami a pohorím Karakoram. Na rozdiel od už spomenutých tibetských oblastí v Číne, je celý Ladakh špecifický svojím polopúšťnym prostredím. Scenériu týchto polopúštnych dolín dotvárajú osamotené kláštory postavené na strmých skalách.

Moje najobľúbenejšie národné parky v Číne: http://dveresvetadokoran.sk/2019/05/16/najkrajsie-narodne-parky-v-cine/

2 komentáre

Súvisiace články

2 komentáre

China Southern, nový let z Viedne do Ürümqi - Dvere sveta dokorán 25. júla 2019 - 13:33

[…] Provincie Gansu a Xinjiang boli súčasťou Hodvábnej cesty, ktorá začínala v meste Xi’an. V južnej časti Gansu a v susednej provincii Qinghai je možné navštíviť oblasti obývané tibetským obyvateľstvom. Na návštevu týchto miest na rozdiel od Tibetu nie sú potrebné žiadne povolenia. http://dveresvetadokoran.sk/2019/05/28/tibet/ […]

Reply
China Southern, nový let z Viedne do Ürümqi - Dvere sveta dokorán 29. decembra 2019 - 4:02

[…] Xi’an. V južnej časti Gansu a v susednej provincii Qinghai je možné navštíviť oblasti obývané tibetským obyvateľstvom. Na návštevu týchto miest na rozdiel od Tibetu nie sú potrebné žiadne […]

Reply

Leave a Comment