Home Cestovateľský blog Etiópia. V útesoch vysekané kostoly v Tigray

Etiópia. V útesoch vysekané kostoly v Tigray

by Karol
2 komentáre

Lalibela može byť najznámejšou historickou pamiatkou v Etiópii, ale kostoly v Tigray sa jej krásou okolitej prírody určite vyrovnajú.

Na rozdiel od Lalibely, kde sú kostoly vytesané v skalách smerom dolu do skalného podkladu, v Tigray sú kostoly vytesané vysoko v útesoch. Dostať sa k týmto kostolom často vyžaduje vyše hodinovú túru (jedným smerom) a niektoré úseky nie sú vhodné pre ľudí čo sa boja výšok.

Lalibela

Kostoly v Tigray boli vybudované ešte v 9. až 15. storočí a doteraz slúžia miestnym obyvateľom ako miesto na modlitby. Celá oblasť má vyše 120 kostolov, ktoré sa nachádzajú na území veľkom niekoľko stoviek kilometrov štvorcových. A kedže Etiópia je riedko obývaná, doprava pri ich návšteve môže predstavovať dosť veľký problém. Z tohto dôvodu je lepšie si na návštevu vybrať len jednu, alebo dve zóny. Ja som navštívil kostoly v oblasti Geraltha a Wukro.

Tigray. Wukro oblasť

Mesto Wukro je dobrou základňou pri návšteve Tigray. Ak by ste hľadali ubytovanie strednej kategórie, Wukro Lodge je pomerne dobrý hotel s dobrou stravou. Pri pobyte 3 noci mi dokonca poskytli zadarmo transfer z letiska v Mekele.

Kostoly nachádzajúce sa priamo vo Wukro sú zaujímavé, ale nevyrovnajú sa svojou krásou tým z oblasti Geraltha.

Výhľad z Yohannes Maequidi
Tigray

Prvý deň som sa rozhodol navštíviť kostoly Abraha We Atsbeha, Yohannes Maequidi a Abuna Abraham. Celá trasa z Wukro do Abuna Abraham má len zhruba 30 kilometrov, ale cesta je vo veľmi zlom stave a autobus ju prejde zhruba za 2 hodiny. Pravdaže autobus odchádza až vtedy, keď sa nájde dostatok pasažierov, čo môže trvať tiež jednu až dve hodiny.

Abraha We Atsbeha sa nachádza priamo v prvej väčšej dedine. Kedže som nevedel ako dlho by som musel čakať na další autobus, tak som mal čas pozrieť kostol iba zvonka počas krátkeho zastavenia autobusu.

Yohannes Maequidi a Abuna Abraha

Abuna Abraha

Po tom, čo som vysadol z autobusu v dedine Matari sa hneď ku mne pridal jeden z miestnych sprievodcov. Na začiatku som ho odmietol, ale veľmi rýchlo som si uvedomil, že by sa mi samému ťažko hľadalo cestu na Yohannes Maequidi. Tento kostol, ako väčšina kostolov v oblasti Geraltha je postavený na vysokom útese s veľmi pekným výhľadom na polopúštnu krajinu severnej Etiópie. Na to aby som aby som sa dostal z Yohannes Maequidi do Abuna Abraha som musel zísť do údolia a odtiaľ znova vystúpiť na další útes. Teploty v Tigray môžu byť vysoké a preto je nutné niesť so sebou dostatok vody.

Kostoly sú väčšinou zamknuté aj cez deň, ale väčšinou je vždy nablízku kňaz, ktorý má kľúče a za poplatok pustí turistov na obhliadku. Pôvodne som v tento deň chcel navštíviť ešte aj kostol Maryam Papaseit, ale to by som už nestihol posledný autobus do Wukro. Preto ma aspoň môj sprievodca zobral na návštevu domu, kde býva celá jeho veľká rodina.

Tigray. Maryam Korkor

Maryam Korkor a Abuna Yemata Guh sú dve najzaujímavejšie miesta v Tigray. Doprava z Wukro je ale zložitejšia, lebo autobus smerom na Maryam Korkor premáva iba raz za týždeň. Ak by ste boli ubytovaní v Hawzien, je možné, že by ste sa tam vedeli dostať aj verejnou dopravou.

Mne neostávalo nič iné, ako si vo Wukro prenajať minivan aj so šoférom. Cena za prenájom na celý deň je 40 eur a do minivanu by sa zmestilo kľudne aj 10 ľudí. Druhý deň ma opäť doprevádzal môj sprievodca z Abuna Abraha.

Maryam Korkor
Tigray, Maryam Korkor
Tigray, Maryam Korkor

Výstup na Maryam Korkor je dlhší ako na Abuna Abraha, ale nie je to nič čo by sa nedalo vládnuť. Výhľad z vrchu je ešte krajší ako z predchádzajúcich kostolov. Najzaujímavejšie na všetkých kostoloch sú ich storočia staré fresky na stenách.

Tigray. Abuna Yemata Guh

Z Mariam Korkor by sa dalo dostať aj peši na Abuna Yemata Guh. Na trase je ale jeden 2-3 metrov vysoký úsek, ktorý väčšina ľudí nezvládne. V tomto prípade je nutné auto na dopravu medzi týmito dvoma kostolmi.

Tento zložitý úsek sa nachádza medzi dvoma skalami, kde je nutné zaprieť sa oboma rukami aj nohami o skalu a pomaly zísť dolu. Ja som sa v polovici dostal do stavu, keď som nevedel uvoľniť nohu a presunúť ju nižšie. Tento problém by bolo možné vyriešiť malým rebríkom, ale…

Výstup na Abuna Yemata Guh

Najťažšia časť výstupu na Abuna Yemata Guh má byť posledných pár metrov, kde je nutné prejsť po veľmi úzkej cestičke v skale s tým, že pod vami je 200 metrový útes. Podľa vyjadrenia mnohých ľudí, aj keď neprejdete posledných pár metrov, výhľad z vrchu je stále jedinečný. No nepredpokladal som, že ani do tejto časti sa nedostanem. Hneď v prvej časti chodníka je asi 10 až 15 metrov vysoká, kolmá stena. V skale sú vysekané otvory na nohy a ruky, ale okrem toho tam nie je žiadne lano o ktoré je možné sa uchytiť. Miestni ľudia za poplatok vysvetlia ako vystúpiť hore, ale ja som sa po prvých dvoch metrov vrátil dole a na Abuna Yemata Guh som sa nedostal.

Záver

Hoci je Tigray menej známe ako Lalibela, určite sa oplatí túto oblasť navštíviť ak budete cestovať v Etiópii. Kostoly v Lalibele sú architektonicky ohurujúcejšie, ale v Tigray je najzaujímavejšie spojenie prírody a kostolov. V Tigray tiež stretnete podstate menej turistov.

Etiópia je veľká krajina s množstvom hôr a nie najlepšími cestami. Cesta lietadlom je často najlepším spôsob na presun po krajine. Vnútroštátne letenky v Etiópii sú ale veľmi drahé. Cudzinci, ktorí absolvujú aspoň jeden let do, alebo z Etiópie s Ethiopian Airlines majú viac ako 50% zľavu na vnútroštátne letenky.

Výstup na Mount Sabyinyo na hranici Ugandy, Rwandy a Demokratickej Republiky Kongo: http://dveresvetadokoran.sk/2019/05/09/mount-sabyinyo/

2 komentáre

Súvisiace články

2 komentáre

Bhután: realizácia cesty a ako minúť čo najmenej - Dvere sveta dokorán 27. júla 2019 - 16:30

[…] Cestovateľský blog […]

Reply
Letenka na Faerské ostrovy kúpená. Ako zorganizovať cestu - Dvere sveta dokorán 20. januára 2020 - 19:52

[…] (Peru) a Yading (Čína). Tiež som navštívil Bhután a v skalách vytesané kostoly v Lalibele a Tigray (Etiópia). Piatou destináciou je trek v El Chaltén (južná Patagónia), kam by som mal […]

Reply

Leave a Comment