Home Letecké spoločnosti Jet lag. Ako bojovať s časovým posunom

Jet lag. Ako bojovať s časovým posunom

by Karol
0 comment

Jet lag je anglický výraz, ktorý označuje poruchu biorytmu po prekročení časového pásma. Prelet niekoľkých časových pásiem môže výrazne zasiahnuť do biologických hodín väščiny z nás. Existujú ale spôsoby ako bojovať s jet lag a v posledných rokoch osobne nemávam žiadne väčšie problémy pri cestách medzi jednotlivými kontinentami. Po dlhšom lete som určite mierne unavený, ale minimálne nemám problém so spánkom. Tu je zopár mojich zvykov ako bojujem s jet lag pri diaľkových letoch.

Ako bojovať s jet lag: Prestavte si čas na hodinkách

Po nasadnutí do lietadla, ešte pred vzlietnutím si zmením čas na hodinkách na aktuálny čas v mojej destinácii. Od tohto momentu rozmýšľam iba v časovom pásme mojej destinácie a snažím sa tomu prispôsobiť aj môj biorytmus. Po prílete sa snažím vyvarovať akejkoľvek myšlienke na aktuálny čas v mieste môjho odletu.

Maximalizácia spánku na nočných letoch

Pri nočných letoch sa snažím maximalizovať dĺžku spánku. Ak je ale odlet popoludní, alebo skoro večer, pre mnohých z nás môže byť problém zaspať takto skoro. V tomto prípade si musím pomôcť umelo tabletkami, ktoré mi umožnia zaspať čo najskôr. Ak je nočný let kratší ako sedem až osem hodín, najem sa na letisku a snažím sa ísť spať hneď po vzlietnutí.

Naopak pri denných diaľkových letoch sa snažím nespať viac ako jednu hodinu.

Choďte spať podľa nového časového pásma

Po príchode do destinácie sa snažte ísť spať zhruba v rovnakom čase ako máte zvykom doma, alebo minimálne o 10 večer. Ak je váš prílet ráno, alebo popoludní a cítite sa moc unavený, neodporúčal by som spať cez deň viac ako jednu hodinu.

Biznis trieda Oman Air

Najlepší spôsob boja s jet lag: Biznis trieda

Cestovanie v biznis triede je asi najlepší spôsob ako bojovať s jet lag. Kvalita spánku v prípade letu v biznis triede je neporovnateľne lepšia oproti ekonomickej triede. Vaša vlastná posteľ v lietadle a fakt, že vás nikto nebude vyrušovať vám môže bezproblémov zabezpečiť aj 8 hodinový neprerušený spánok. Aj cesta v premium economy triede, hlavne na nočných letoch pozitívne ovplyvní stres a únavu z cesty v lietadle.

Letenka v biznis triede nemusí byť extrémne drahá ako sa môže na prvý pohľad zdať. Za posledných niekoľko mesiacov bolo v ponuke niekoľko akcií, kde cena spiatočnej letenky v biznis triede do Ázie, Afriky, alebo USA bola nižšia ako 1000 eur. V prípade error fare leteniek bolo možné napríklad za menej ako 500 eur kúpiť spiatočnú letenku do Hong Kongu, alebo Bangkoku. Ak by ste mali záujem byť informovaní o najnovších akciových letenkách v biznis a premium economy triede, môže si dať Dvere Sveta Dokorán na Facebooku medzi vaše obľúbené položky.

0 comment

Súvisiace články

Leave a Comment