Home Cestovateľský blog Výber z bankomatov v zahraničí. Ázijské krajiny

Výber z bankomatov v zahraničí. Ázijské krajiny

by Karol
0 comment

Poplatky za výber hotovosti z bankomatov v zahraničí sa výrazne líšia v jednotlivých krajinách. Najideálnejším prípadom sú krajiny, kde si miestne banky neúčtujú poplatky za výbery a tiež sú široko dostupné POS terminály na platby kartou. Z ázijských krajín, o ktorých budem dnes písať je ohľadom POS terminálov najideálnejšia Južná Kórea. Najhoršou krajinou na výber peňazí z bankomatov v zahraničí je Thajsko, kde sú poplatky za výbery veľmi vysoké. Ak by ste sa rozhodli meniť hotovosť za miestnu menu, odporúčal by som si so sebou zobrať aj bankovky v menšej hodnote. Výmenný kurz na letiskách je často veľmi nevýhodný a z tohto dôvodu je najlepšie po prílete do novej krajiny zameniť len peniaze potrebné na cestu do hotela. V centrách miest potom väčšinou nájdete výhodnejšie výmenné kurzy.

Pred cestou je ale tiež potrebné si overiť, či vám vaša slovenská banka nebude účtovať poplatok pri týchto výberoch. Ja som z tohto dôvodu pred niekoľkými rokmi zmenil banku. Na Slovensku existuje minimálne jedna banka, ktorá poskytuje zadarmo neobmedzené množstvo výberov v bankomatoch v zahraničí. Kedže toto nie je reklamný blog, nebudem písať o ktorú banku sa jedná. V každom prípade bánk na Slovensku nie je také množstvo, aby sa táto informácia nedala rýchlo zistiť na internete.

Yading, Čína

Výber z bankomatov v zahraničí: Thajsko

Thajsko je jednou z mála krajín na svete, kde si hlavne pri kratších cestách zamieňam eurá za thajské bahty a nevyberám peniaze z bankomatov. Za jeden výber z bankomatu v Thajsku zaplatíte miestnej banke 200 až 220 bahtov (cca 6 eur. Výmenné kurzy: xe.com). Thajsko je krajina, kde budete potrebovať každý deň hotovosť a mnohé menšie obchody a reštaurácie neakceptujú platobné karty.

Výber z bankomatov v zahraničí: Vietnam

Výber z bankomatov vo Vietname je podobne ako v prípade Thajska spoplatnený. Poplatok miestným bankám je v tomto prípade ale rozumnejší a väčšinou sa jedná o 30 000 až 50 000 Dong (1-2 eur). Vo väčšine prípadov je pri jednom výbere maximálne možné vybrať 2 000 000 až 3 000 000 Dong. Aj v prípade Vietnamu je hotovosť kráľ.

Malajzia a Indonézia

Pri cestovaní v Malajzii a Indonézii budete tiež musieť každý deň používať hotovosť, ale v prípade týchto dvoch krajín si väčšina miestnych bánk neúčtuje poplatok za výber hotovosti v bankomatoch.

Výber z bankomatov v zahraničí: Filipíny

Poplatky za výber z bankomatov na Filipínach sú tiež pomerne vysoké. Za jeden výber zaplatíte zhruba 250 peso, čo je skoro 5 eur. Vo väčších reštauráciách v Manile, alebo Cebu bude možné platiť kartou, ale v menších reštauráciách budete tiež potrebovať hotovosť.

Halong Bay, Vietnam

Taiwan

Na Taiwane mnoho menších obchodov a reštaurácií stále neakceptuje platobné krarty. Našťastie výbery v bankomatoch sú v mnohých prípadoch zadarmo. Niektoré z miestnych bánk vôbec neumožňujú výber z bankomatov s kartami výdanými v zahraničí. Ak by ste nechceli hľadať banku, ktorá akceptuje zahraničné karty, odporučil by som výber v obchodoch Family Mart, ktoré nájdete skoro na každom rohu. Výbery vo Family Mart sú bezpečné a vo väčšine prípadov sú zadarmo. Bankomaty v 7 Eleven vo väčšine prípadov patria bankám, ktoré spoplatňujú výbery.

Výbery v bankomatoch v zahraničí: Čína

Čína sa postupne premieňa na bezhotovostnú krajinu, kde sa väčšina menších platieb realizuje cez aplikáciu WeChat. Číňania teraz môžu platiť s WeChat či už v najmenších miestnych reštauráciách, alebo aj pouličným predajcom vody. Do roku 2019, ale nebolo možné používať platobné karty vydané v zahraničí pri platbách s WeChat. Od novembra 2019 by s určitými obmedzeniami malo byť možné pridať do WeChat ako formu platby aj zahraničné platobné karty. Výbery z bankomatov v Číne sú vo väčšine prípadov zadarmo, ale mnohé banky neakceptujú karty vydané v zahraničí. Ja som vždy na výbery v Číne využíval bankomaty Bank of China, prípadne ICBC. Pobočky týchto bánk nájdete v celej krajine a výbery sú spoľahlivé.

Južná Kórea

Výbery v bankomatoch v Južnej Kórei sú spoplatnené sumou zhruba 3500 won (cca 2,7€). Našťastie s platobnými kartami je možné platiť prakticky všade. Jedinou výnimkou môžu byť miestne trhy s ovocím a zeleninou a podobne. Pri mojej poslednej 8 dňovej návšteve Soulu sa mi ani raz nestalo, že by som musel platiť hotovosťou. Hotovosť budete musieť použiť jedine na dobitie karty na metro a miestne autobusy.

Výber z bankomatov v zahraničí: Japonsko

Na moje prekvapenia aj v roku 2019 v Japonsku mnohé z menších obchodov a reštaurácii stále neakceptuje platby kartou. V jednom prípade som dokonca musel platiť v hotovosti aj vo väčšom supermarkete. Za vstupy do historických pamiatok je tiež možné platiť iba v hotovosti. Našťastie siete malých obchodov ako Lawson, alebo 7 Eleven teraz akceptujú platobné karty. V Japonsku ale nie je problém nájsť bankomat, kde vyberiete peniaze bez poplatku.

Najlepšia forma realizácie menších platieb v Japonsku pre vlastníkov iPhonov

Dvere Sveta Dokorán sa sústreďuje hlavne na akciové letenky v biznis triede. Tu môžete nájsť výber tých najnovších ponúk.

0 comment

Súvisiace články

Leave a Comment