Home Vernostné programy Môj odchod z Miles and More do Miles and Smiles

Môj odchod z Miles and More do Miles and Smiles

by Karol
5 komentárov

Po niekoľkých mesiacoch váhania som sa konečne rozhodol odísť z vernostného programu Lufthansa Group Miles and More. Mojím novým programom, v ktorom budem zbierať míle od leteckých spoločností Star Alliance bude Miles and Smiles od Turkish Airlines. Dvoma základnými faktormi pri výbere nového vernostného programu bol počet míľ potrebných na získanie Star Alliance Gold statusu a množstvo míľ potrebných na výber letenky za míle.

Prečo odchádzam z Miles and More

Podrobnejšie o dôvodoch môjho odchodu z Miles and More som už písal v jednom z predchádzajúcich blogov. Hlavným dôvodom na môj odchod bol prechod Miles and More na revenue based systém, kde sa míle na letoch Lufthansa Group udeľujú podľa ceny letenky a nie podľa preletenej vzdialenosti. Druhým faktorom bola obtiažnosť dosiahnutia Star Alliance Gold Statusu. Účet v Miles and a More si každopádne ponechám na kreditovanie niektorých letov Lufthansa Group, za ktoré by som nedostal míle v Miles and Smiles.

Prečo Miles and Smiles

Môj zoznam vernostných programov Star Alliance, o ktorých som uvažoval bol zúžený na tri letecké spoločnosti. Okrem Turkish Airlines som uvažoval aj o Asiana Airlines a Aegean Airlines. Asiana Airlines som vylúčil z dôvodu menšieho kreditovaného počtu míľ za absolvované lety (v porovnaní s inými spoločnosťami) a tiež väčšieho počtu míľ potrebných na výber letenky. Ďalším dôvodom bol, že vernostný program Korean Air v tomto roku uskutočnil niekoľko negatívnych zmien a z tohto dôvodu predpokladám, že aj Asiana (tiež kórejská spoločnosť) môže zaviesť negatívne zmeny v najbližšom období.

Rozhodovanie medzi Aegean a Turkish už bolo zložitejšie. Získanie a udržanie Star Aliance Gold je v prípade Aegean jednoduchšie, ale na druhej strane na výber letenky s Aegean je potrebné väčšie množstvo míľ. Konečným dôvodom pre výber Miles and Smiles je status match, ktorý poskytuje Turkish Airlines.

Turkish Airlines Status Match

Turkish Airlines poskytuje status match pre držiteľov jedného z vyšších statusov v alianciách Oneworld a SkyTeam, alebo v leteckých spoločnostiach Emirates, Etihad a Oman Air. Status match znamená, že letecká spoločnosť automaticky poskytne vyšší status vo svojom vernostnom na základe statusu vo vernostnom programe konkurenčnej leteckej spoločnosti. Napríklad držitelia Oneworld Sapphire a Emerald môžu požiadať o status match v programe Miles and Smiles.

Vo väčšine prípadov je status match poskytnutý iba na štyri mesiace a počas tohto obdobia je nutné absolvovať jeden let na palube Turkish Airlines. Potom bude status predĺžený na ďalších 8 mesiacov. V priebehu tohto predĺženého obdobia je nutné akumulovať ďalších 15 000 míľ, aby bol status predĺžený o další jeden rok. Na žiadosť budete potrebovať kópiu pasu, kópiu vernostnej karty pôvodnej leteckej spoločnosti (obe strany) a tiež výpis nalietaných míľ. Požiadať o status match je možné tu vyplnením Feedback formulára.

Môj Platinum status (Oneworld Emerald) v Qatar Airways by mi mal zaručiť úroveň Star Aliance Gold v Miles and Smiles (Turkish Elite).

Nevýhody Miles and Smiles

Žiadny vernostný program nie je ideálny a verím, že aj v prípade Turkish Airlines časom objavím niekoľko nedostatkov. Momentálne som si vedomý dvoch mínusov. Miles and Smiles len nedávno prešli na online výber leteniek za míle v prípade partnerských leteckých spoločností Star Alliance. Zdá sa, že momentálne tento online výber leteniek nefunguje veľmi hladko. Ale verím, že sa tieto problémy časom vyriešia.

Ďalším nedostatkom je, že pri výbere leteniek za míle nie je možné kombinovať dve letecké spločnosti ak presadáte medzi dvoma letmi. Napríklad nie je možné letieť z Viedne do Hong Kongu s kombináciu letov Austrian a Thai Airways. Oba lety musia byť na palube tej istej leteckej spoločnosti. Návrat už môže byť s inou leteckou spoločnosťou (opäť bez možnosti kombinácie leteckých spoločností).

Dôležité je si tiež uvedomiť, že ako v mnohých vernostných programoch Star Alliance, ani v Miles and Smiles nedostanete žiadne míle za rezervačnú triedu P na letoch Lufthansy. Najlacnejšie letenky v biznis triede v prípade Lufthansy sú práve v tejto rezervačnej triede.

Plusy Miles and Smiles

Jednou z najväčších výhod Miles and Smiles je už spomínaný počet míľ potrebných na dosiahnutia Star Alliance Gold.

Tabuľka výberu letenky za míle na letoch Star Alliance má mnoho zaujímavých bodov. Napríklad na výber jednosmernej letenky za míle na Ďaleký východ, alebo do Severnej Ameriky je potrebných iba 30 000 míľ v ekonomickej a 45 000 míľ v biznis triede. Na Blízky východ 15 000 v ekonomickej a 22 000 v biznis triede. Na jednosmernú letenku v biznis triede do Oceánie je potrebných iba 55 000 míľ. Miles and Smiles tiež pravidelne publikujú znížené počty míľ na vybraných letoch s Turkish Airlines.

5 komentárov

Súvisiace články

5 komentárov

Môj odchod z Miles and More a kam ďalej - Dvere sveta dokorán 1. januára 2020 - 17:21

[…] Vernostné programy […]

Reply
Ako najrýchlejšie získať status Star Alliance Gold - Dvere sveta dokorán 5. januára 2020 - 15:12

[…] Vernostné programy […]

Reply
Prečo som kúpil letenku v Swiss First Class do Hong Kongu - Dvere sveta dokorán 14. januára 2020 - 15:52

[…] Vernostné programy […]

Reply
Miles & More biznis: USA a Cape Town 55 000 míľ - Dvere sveta dokorán 5. februára 2020 - 9:59

[…] Vernostné programy […]

Reply
Miles+Bonus, najlepší program Star Aliance? - Dvere sveta dokorán 26. júla 2020 - 23:43

[…] písal aj v minulých blogoch. Po mnohých negatívnych zmenách v Miles and More som sa minulý rok rozhodol odísť z tohto vernostného programu Lufthansa Group. Jedným z mojich hlavných cieľov v novom programe bolo čo najrýchlejšie […]

Reply

Leave a Comment