Home Letecké spoločnosti Prečo som kúpil letenku v Swiss First Class do Hong Kongu

Prečo som kúpil letenku v Swiss First Class do Hong Kongu

by Karol
2 komentáre

Lufthansa a Swiss majú momentálne v predaji letenky za veľmi zaujímavé ceny z Kyjeva do destinácií v Ázii, Južnej Amerike, Afrike a na Blízkom východe. Ceny v premium economy začínajú na 440 eur, v biznis triede na 890 eur a v prvej triede na 1780 eur. Celá ponuka v tomto blogu.

V priemere moje spiatočné letenky v biznis triede na diaľkových letoch nestoja viac ako 1000 eur. Biznis produkt je v súčasnosti na veľmi vysokej úrovni a za normálnych okolností by som nezaplatil navyše stovky až tisícky eur za možnosť letieť v prvej triede. Aj v tomto prípade by som sa mohol dostať z Kyjeva do Hong Kongu v biznis triede za 1070 eur. Za moju letenku v prvej triede so Swiss som ale zaplatil 1780 eur. Bude to moja prvá cesta vo first class, ale hlavným dôvodom na kúpu tejto letenky nebolo vyskúšať jeden z najlepších produktov v leteckom priemysle. Ja skôr považujem kúpu tejto letenky ako investíciu do budúcnosti.

Star Alliance Gold

Momentálne je mojím cieľom získať status Star Alliance Gold. Star Alliance Gold poskytuje mnoho výhod ako napríklad bezplatný vstup do biznis salónikov, prednostné doručenie batožiny, alebo check-in pri biznis prepážkach. Pôvodne som chcel získať tento najvyšší status Star Alliance cez status match od Turkish Airlines (viac info v tomto blogu). Problémom je, že na udržanie Gold statusu v Turkish Airlines je potrebné akumulovať 35 000 míľ za jeden rok, alebo 45 000 míľ za dva roky.

Image: Swiss. First Class

Vo vernostnom programe Aegean Airlines stačí na udržanie Star Alliance Gold ročne akumulovať 12 000 míľ. Navyše je potrebné absolvovať 4 lety na palube Aegean Airlines. Problém s letmi Aegean sa dá jednoducho vyrieši kúpou jednej spiatočnej letenky s presadaním v Aténach. Spiatočné letenky z Viedne do Atén s Aegean kúpite už za 100 eur a vnútroštátne lety v Grécku sú ešte lacnejšie.

Star Alliance Gold za let so Swiss

Moja letenka v prvej triede do Hong Kongu je v rezervačnej triede A. Za túto rezervačnú triedu vo vernostnom programe Miles+Bonus Aegean Airlines dostanem 300% míľ. Znamená to, že za spiatočnú letenku z Kyjeva do Hong Kongu dostanem zhruba 38 000 míľ. To je dostatok míľ na dosiahnutie Gold statusu v Miles+Bonus. Plus ešte budem musieť absolvovať spomínané lety s Aegean. Viac o podmienkach v tomto blogu.

Za spiatočnú letenku v biznis triede so Swiss Air Lines na rovnakej trase by som dostal iba 12 000 míľ, čo je príliš ďaleko od méty 36 000 míľ potrebných na Star Aliance Gold.

Image: Swiss. First Class

Hodnota získaných míľ

Hodnota získaných 38 000 míľ tiež nie je zanedbateľná. V najbližších troch rokoch by som chcel cestovať na Tahiti a na jednosmernú letenku v biznis triede budem v Miles+Bonus potrebovať 75 000 míľ. Z Tahiti by som pokračoval opäť za míle Oneworld do ďalšej destinácie. Za môj tohtoročný let do Sao Paula v biznis triede dostanem tiež vyše 20 000 míľ a tak na moju letenku do južného Pacifiku budem musieť nazbierať iba ďalších 15 000 míľ.

Swiss First Class zhrnutie

Verím, že moja cesta v prvej triede so Swiss do Hong Kongu bude nezabudnuteľná, ale podstatnejšie je, že za jednu spiatočnú letenku dostanem dostatok míľ na Star Alliance Gold. Hodnota získaných míľ pri správnom využití je tiež minimálne 600 až 700 eur.

2 komentáre

Súvisiace články

2 komentáre

Môj zisk Star Alliance Gold od Aegean počas pandémie - Dvere sveta dokorán 21. októbra 2020 - 21:59

[…] počas ktorej by som absolvoval potrebných 6 letov. Na August som mal zakúpenú spiatočnú letenku v prvej triede do Hongkongu so Swiss za 1800 eur, za ktorú by som dostal ďalších 38 000 míľ. Swiss môj let našťastie zrušili, lebo do […]

Reply

Leave a Comment