Home Cestovateľský blog Môj výber: Najlepšie letisko na svete. Nie je to Singapur

Môj výber: Najlepšie letisko na svete. Nie je to Singapur

by Karol
1 comment

Singapur vyhráva každoročne väčšinu súťaži o najlepšie letisko na svete. Ja osobne ale nesúhlasím s týmto výberom. Moje hodnotiace kritéria sú asi rozdielne oproti väčšine agentúr udelujúcich tieto ocenenia. Letisko v Singapure je podľa mňa veľmi dobré, ale určite nie je mojím najobľúbenejším.

Singapur Changi

O singapurskom letisku Changi sa v poslednom období v médiách písalo pomerne často v súvislosti s otvorením najvyššieho interiérového vodopádu na svete. 40 metrov vysoký vodopád Jewel je bezpochyby najväčšou atrakciou letiska. Jewel je súčasťou obchodného centra priamo napojeného na letiskový terminál číslo 1. Ak iba presadáte v Singapure na další let, na návštevu budete musieť prejsť imigračnou kontrolou, kedže sa vodopád nachádza mimo tranzitnej časti letiska.

V tranzitnej časti sa nachádza množstvo dalších atrakcií a väčšinu je možné navštíviť zadarmo. Sú to napríklad kaktusová, orchideová, alebo motýlia záhrada. Bezplatne je možné navštíviť aj kino, alebo malé múzeum. Atrakcie tohto druhu ale nie sú pre mňa veľmi dôležité.

Singapur Changi Terminal 4

Oveľa dôležitejší je celkový dojem a vybavenie letiska. Počas času čo som strávil na letisku bol hlavný odletový terminál pomerne preplnený a letisko na mňa nepôsobilo špeciálne dobrým dojmom. Výnimkou bol novopostavený terminál číslo 4, ktorý je architektonicky veľmi pekne riešený. Do tohto terminálu sa ale nedostanete pokiaľ odtiaľ nemáte odlet. Celkovo bol môj tranzit dobrý, ale letisko v Singapure nepovažujem za najlepšie na svete.

Najlepšie letisko na svete

Pre mňa je najlepším letiskom na svete Incheon v Soule. Incheon má dva terminály a oba pôsobia veľmi vzdušne s množstvom denného svetla. Hlavne novopostavený terminál 2 s tradičnou kórejskou záhradou je oázou pokoja. Terminál 2 má tiež najlepší letiskový food court zo všetkých letísk, ktoré som doteraz navštívil. Nájdete tu mnoho tradičných kórejských reštaurácií s veľmi dobrými cenami.

Hlavný dôvod prečo je pre mňa Incheon najlepšie letisko na svete je ale iný. Najdôležitejším faktorom sú sprchy, ktoré možu využiť bezplatne všetci tranzitní pasažieri. Neviem o žiadnom inom letisku na svete, kde by mali všetci cestujúci bezplatný prístup do spŕch. Uteráky, mydlo a šampón sú poskytované tiež zadarmo. Po 12 hodinovom lete nie je nic lepšie ako osviežujúca sprcha.

Incheon Terminal 2

Ak máte dlhšie medzipristátie v Soule, môžete tiež využiť lehátka na spanie. Tento druh lehátok je možné nájsť aj na mnohých iných letiskách na svete, ale tie v Incheone sú zďaleka najpohodlnejšie zo všetkých, ktoré som doteraz vyskúšal.

Letisko v Soule a aj v Singapure poskytujú výlety zadarmo pre tranzitných pasažierov. Viac informácií v tomto blogu.

Letisko v Hong Kongu

Na letisku v Hong Kongu nenájdete atrakcie ako v Singapure a ani vybavenie ako v Soule. Na kratšie presadanie je ale Hong Kong jedným z mojich najobľúbenejších letísk. Celý tranzitný proces je veľmi rýchly a aj keď je letisko pomerne veľké, presun v rámci terminálov je bezproblémový. Letisko v Hong Kongu je architektonicky tiež veľmi dobre riešené. Na rozdiel od mnohých letísk, kde sú pasažieri akoby odrezaní od vonkajšieho sveta, v Hong Kongu vďaka veľkým preskleným stranám máte skvelý výhľad na pristávacie a odletové dráhy. Na letisku v Hong Kongu nájdete aj výbornú Cathay Pacific First Class Lounge.

1 comment

Súvisiace články

1 comment

Zľavnené ubytovanie so Singapore stopover holiday - Dvere sveta dokorán 26. februára 2020 - 17:04

[…] Cestovateľský blog […]

Reply

Leave a Comment