Home Cestovateľský blog Ako ušetriť čas a peniaze s multi-city letenkami

Ako ušetriť čas a peniaze s multi-city letenkami

by Karol
2 komentáre

Funkcia multi-city pri vyhľadávaní leteniek je samozrejmosťou pre mnohých z nás. Stále je ale veľa ľudí, ktorí nevedia, že prílet do destinácie a návrat domov môže byť z dvoch rôznych miest. Ak počas dovolenky plánujete navštíviť viac miest, alebo štátov, využitím multi-city itinerára môžete ušetriť čas a peniaze potrebné na návrat do pôvodného miesta príletu.

Multi-city funkcia

Príkladom multi-city itinerára môže byť letenka z Viedne do Bangkoku s návratom zo Singapuru do Viedne. Vo väčšine prípadov bude konečná cena letenky podobná ako keby ste sa vracali naspäť domov z Bangkoku. Platí to hlavne pri letenkách v ekonomickej triede.

Vyhľadávanie leteniek je veľmi jednoduché. Na všetkých web stránkach leteckých spoločností a online cestovných kancelárii je možnosť výberu z troch druhov leteniek. Môžete si zvoliť jednosmernú, spiatočnú, alebo multi city letenku. Niektoré letecké spoločnosti môžu používať mierne odlišné pomenovanie. Môžete sa stretnúť aj s “advanced search”, alebo “open jaw” názvom.

Komplikovanejšie itineráre

S multicity funkciou je možné vytvoriť aj podstatne zložitejšie kombinácie. Môžete si pridať stop over pri presadaní na další let (napríkad ak cestujte s Turkish Airlines, môžete pridať niekoľkodňový stop over v Istanbule). Môžete tiež pridať další miestny let po prílete do destinácie, alebo návrat môže byť do iného mesta ako miesto prvého odletu. V posledných dvoch prípadoch sa ale cena letenky môže podstatne navýšiť, a nemusí byť preto cenovo zaujímavá.

Podľa mňa zďaleka najednoduchšie vyhľadávanie leteniek je použitím Google Flights. O menej známych funkciách Google Flights som už písal v jednom z predchádzajúcich blogov. Letenky by som vždy odporúčal kupovať priamo na web stránkach leteckých spoločností. Online cestovné kancelárie by som využil iba v prípade ak by ponúkali podstatne nižšiu cenu ako letecká spoločnosť. Ak je letenka kúpená cez cestovnú kanceláriu, všetky prípadné zmeny budete musieť riešiť cez cestovnú kanceláriu a nie priamo s leteckou spoločnosťou.

2 komentáre

Súvisiace články

2 komentáre

Qatar Airways: 100 000 leteniek zadarmo pre zdravotníkov - Dvere sveta dokorán 11. mája 2020 - 19:55

[…] Qatar Airways ponúka zadarmo 100 000 spiatočných leteniek pre zdravotníckych pracovníkov. Akcia platí pre všetkých doktorov, sestričky, farmaceutov, laboratórnych technikov a klinických výskumníkov. Aj keď momentálne nikto nevie aká bude situácia o niekoľko mesiacov, vyzdvihnutím kódu na letenku zadarmo sa k ničomu nezaväzujete. S promo kódom bude možné letenky vystaviť kedykoľvek až do 28. novembra 2020 a cestovať bude možné až do 10. decembra 2020 (posledný možný návrat). Cestovať bude možné v ekonomickej triede do ktorejkoľvek destinácie Qatar Airways. Rezervovať bude možné aj multicity itineráre. […]

Reply
Ktoré krajiny navštíviť v juhovýchodnej Ázii? - Dvere sveta dokorán 7. februára 2021 - 21:57

[…] Moskve a vyhnúť sa tak extra prestupu v Bangkoku (často je najvýhodnejšie kúpiť takzvané open jaw letenky, keď je prílet a odlet z krajiny/ regiónu je z dvoch rozdielnych miest). Thajsko je […]

Reply

Leave a Comment