Home Letecké spoločnosti Oneworld: dvaja noví členovia a odchod LATAM

Oneworld: dvaja noví členovia a odchod LATAM

by Karol
3 komentáre

Oneworld je jednou z troch veľkých svetových aliancií leteckých spoločností. Súčasťou Oneworld sú spoločnosti ako British Airways, Iberia, Finnair, Qatar Airways, American Airlines, Cathay Pacific, Qantas, alebo Latam. V poslednom období bolo oznámené rozšírenie o dve nové letecké spločnosti, ale zároveň aliancia príde o jedného veľmi dôležitého člena.

Odchod Latam z Oneworld

Latam vznikla v roku 2012 zlúčením čílskej spoločnosti Lan Airlines s brazílskou Tam Líneas Aéreas a je najväčšou leteckou spoločnosťou v Južnej Amerike. Dôležitosť Latam pre Oneworld bola vo veľkosti jej flotily a aj z dôvodu, že má základne vo väčšine krajín Južnej Ameriky. V roku 2019 kúpila Delta Airlines 20% podiel v Latam a následne bol oznamený odchod Latam z Oneworld, ktorý sa uskutoční 1. mája 2020. Latam do budúcnosti plánuje naďalej spolupracovať s mnohými leteckými spoločnosťami z Oneworld, ale podrobnosti o spolupráci ešte neboli zverejnené.

Spolupráca bola ale vylúčená s American Airlines, ktorá je jedným z najväčších konkurentov Delta Airlines. Aj keď je Delta súčasťou aliancie SkyTeam, Latam neplánuje vstúpiť do tejto druhej najväčšej aliancie leteckých spoločností. Zaujímavosťou je, že Qatar Airways, letecká spoločnosť najviac nenávidená Deltou (Delta už niekoľko rokov sústavne útočí na Qatar Airways) má tiež 10 percentný podiel v Latam. Odchod Latam z Oneworld bude veľkou stratou pre túto aliancia, ktorá nemá dalších členov v Južnej a Strednej Amerike.

Noví členovia: Alaska Airlines a Royal Air Maroc

Marocká letecká spoločnosť Royal Air Maroc vstúpi do Oneworod 1. apríla 2020. Stane sa tak úplne prvou africkou leteckou spoločnosťou v tejto aliancii.

Tento týždeň bolo tiež oznámené, že v lete 2021 by do Oneworld mala vstúpiť aj Alaska Airlines. Po American Airlines bude druhou severomerickou leteckou spoločnosťou v aliancii. Alaska Airlines má zaujímavý vernostný program, do ktorého možno zbierať míle na letoch mnohých leteckých spoločností nezaradených vo veľkých alianciách.

Ak by ste chceli získať status Oneworld Sapphire, vernostný program British Airways je jednou z najlepších volieb.

3 komentáre

Súvisiace články

3 komentáre

Ako si vybrať ideálny vernostný program aeroliniek - Dvere sveta dokorán 11. septembra 2020 - 8:57

[…] Emirates Skywards je ešte zaujímavý vernostný program Alaska Airlines Mileage Plan. Aj keď Alaska Airlines tento rok vstupuje do aliancie Oneworld, do budúcnosti by stále mala spolupracovať aj s nezaradenými […]

Reply
2020/21 biznis trieda do Brazílie z Budapešti 420€ - Dvere sveta dokorán 15. septembra 2020 - 12:42

[…] by mali byť v rezervačnej triede D. Latam tento rok opustilo Oneworld, ale míle je možné stále akumulovať vo viacerých vernostných programoch. Do ktorých […]

Reply
970€ biznis trieda do Južnej Ameriky z Nemecka a Madridu - Dvere sveta dokorán 24. novembra 2020 - 20:07

[…] Latam tento rok odišli z Oneworld, ale míle je stále možné pridávať do niektorých vernostných programov Oneworld a aj do Delta Airlines a Alaska Airlines. Celý zoznam nájdete na Where to credit. Rezervačné triedy Z a W. […]

Reply

Leave a Comment