Home Letecké spoločnosti Ako sa dostať do tých najlepších biznis salónikov

Ako sa dostať do tých najlepších biznis salónikov

by Karol
5 komentárov

Rozdiel v kvalite jednotlivých biznis salónikov môže byť enormný a v dnešnom blogu sa budem venovať téme ako sa dostať do tých najlepších loungov. Nebudem ale písať o možnostiach vstupu prostredníctvom kreditných kariet, alebo platených vstupov. Venovať sa budem prípadom, keď salónik budete môcť využiť na základe vašej cestovnej triedy (napríklad biznis trieda), alebo na základe vyššieho statusu.

Salóniky spravované priamo leteckými spoločnosťami bývajú často oveľa lepšie ako tie nezávislé. Ako sa teda vyhnúť začiatočníckym chybám pri výbere salónikov?

Ak dostanete pri check in prepážke pozvánku do konkrétneho salónika, nemusí to byť jediný business class lounge, do ktorého budete mať prístup. Letecké spoločnosti sa často snažia poslať pasažierov do salónikov, ktoré im účtujú najnižšie poplatky a neinformujú pasažierov o ich ďalších možnostiach.

Vstup do biznis salónikov

Vstup do biznis salónika je udelený buď na základe cestovnej triedy, alebo na základe vášho vyššieho statusu vo vernostnom programe konkrétnej aliancie leteckých spoločností. Pri letoch v biznis triede je umožnený vstup vo väčšine prípadov. Výnimkou sú napríklad upgradované letenky Qatar Airways, niektoré najlacnejšie letenky v biznis triede Emirates, alebo vnútroštátne lety v USA. V týchto prípadoch sa dostanete do salónikov iba na základe vyššieho statusu vo vernostných programoch.

Ako si vybrať najlepší business class lounge

Qatar Airways Al Safwa First Class Lounge

Lepší výber z biznis salónikov budete mať hlavne na väčších letiskách. Pred príchodom na letisko si vždy zistite, ktoré letecké spoločnosti patriacej do tej istej aliancie ako letecká spoločnosť, s ktorou cestujete majú na letisku biznis salóniky. Vstup do loungu vám umožnia všetky aerolinky patriace do tej istej aliancie. Ako príklad uvediem alianciu Oneworld a letisko Singapur. Z leteckých spoločností Oneworld majú v Singapure salóniky Qatar Airways, Qantas, British Airways a Cathay Pacific. Ak cestujete na palube niektorej zo spoločností Oneworld, prístup budete mať do všetkých týchto salónikov. Ak by ste mali dostatok času, môžete navštíviť aj všetky štyri. Na vstup nebudete potrebovať pozvánku, stačí sa preukázať iba palubným lístkom.

Pri mojich prvých letoch v biznis triede, keď som nevedel ako systém funguje som tiež spravil niekoľko zásadných chýb pri výbere salónika. Ako príklad uvediem môj let s Qatar Airways z Bangkoku do Dohy. V minulosti Qatar Airways na letisku v Bangkoku posielali pasažierov do Thai Airways business class lounge. Salóniky Thai Airways bývajú často preplnené a výber jedál je vo všeobecnosti veľmi zlý. V tom čase som nevedel, že o 50 metrov ďalej sa nachádza podstatne lepší Cathay Pacific lounge (tiež člen Oneworld), do ktorého by mi bol tiež umožnený vstup.

Asiana Lounge Soul

Ako sa dostať do najlepších biznis salónikov: zhrnutie

Ak máte nárok na vstup do business class lounge, pred cestou si vždy zistite vaše možnosti. Ak máte na výber z viacerých salónikov, prečítajte si aj zopár recenzií. Kvalita jednotlivých salónikov sa môže výrazne líšiť. Na menších letiskách vo väčšine prípadov ale nebudete mať na výber.

Recenzia: Qatar Airways Al Safwa First class lounge a Al Mourjan business class lounge v Dohe, Cathay Pacific First Class lounge v Hong Kongu, Malaysia Airlines lounges v Kuala Lumpure a Qantas First class lounge Singapur.

Malaysia Airlines lounge
5 komentárov

Súvisiace články

5 komentárov

Recenzia: Eva Air business class lounge - Dvere sveta dokorán 27. februára 2020 - 21:05

[…] Letecké spoločnosti […]

Reply
Japan Airlines First and Business class lounge - Dvere sveta dokorán 5. marca 2020 - 23:21

[…] Letecké spoločnosti […]

Reply
Recenzia: TAP Air Portugal lounge Lisabon - Dvere sveta dokorán 24. apríla 2020 - 17:04

[…] statusom Star Alliance Gold. Niektoré letecké spoločnosti sa snažia pasažierov dostať aj do menej kvalitných zmluvných biznis salónikov, preto je dôležité vedieť na čo máte ako cestujúci v biznis triede, alebo držiteľ Star […]

Reply
157€ biznis trieda British Airways Viedeň/ Praha - Londýn 2020/21 - Dvere sveta dokorán 5. októbra 2020 - 15:35

[…] by ste využili túto akciu, na letisku v Londýne máte prístup nielen do biznis salónikov British Airways. Môžete tiež navštíviť napríklad salóniky Cathay Pacific, alebo Qantas. Nemusíte sa ani […]

Reply
Star Alliance menia podmienky vstupu do lounge - Dvere sveta dokorán 15. januára 2021 - 19:06

[…] Pred vstupom do biznis salónika je dôležité si uvedomiť, že sa nemusíte vždy riadiť odporúčaniami leteckých spoločností. Tie sa vás v mnohých prípadoch budú snažiť dostať do lacnejších a menej kvalitných salónikov. Platí to ak cestujete v biznis triede a aj v prípade, keď máte vstup umožnení vďaka vyššiemu statusu vo vernostnom programe. Viac informácií o vašich možnostiach nájdete v tomto blogu. […]

Reply

Leave a Comment