Home Cestovateľský blog Koronavírus a moja karanténa v Patagónii

Koronavírus a moja karanténa v Patagónii

by Karol
4 komentáre

Moja pôvodne plánovaná dvojmesačná cesta po Južnej Amerike začala pred necelými dvoma týždňami v Sao Paule. Väčšinu času som plánoval stráviť v argentínskej a čílskej časti Patagónie a posledné dva týždne v štáte Rio de Janeiro. Karanténa vyhlásená pre všetkých zahraničných turistov nachádzajúcich sa v Argentíne menej ako dva týždne ma ale uzemnila hneď v El Chaltén, mojej prvej destinácii v Patagónii.

Národný park Los Glaciares

El Chaltén je malá dedina pri národom parku Los Glaciares v južnej Patagónii. Tento najväčší národný park v Argentíne je bezpochyby jedným z najkrajších, ktoré som doteraz navštívil. Moje ďalšie tri NAJ národné parky sú Torres del Paine v Čile, Huayhuash v Peru a Yading v Číne. V El Chaltén je možné absolvovať veľké množstvo túr, ale mne sa podarilo dostať iba na tú najznámejšiu k Laguna de los Tres.

Laguna de los Tres

Karanténa v El Chalten

Na druhý deň po mojom príchode do El Chaltén boli z dôvodu obmedzenia šírenia wuhanského koronavírusu zatvorené všetky národné parky. Zároveň bola nariadená karanténa pre všetkých turistov nachádzajúcich sa v krajine menej ako dva týždne. Zrušené boli aj všetky lety z Argentíny do Európy. V tom čase mi do konca mojej karantény ostávalo 9 dní a teraz už štvrtý deň nemôžem vyjsť z hotelovej izby. Hneď prvý deň ako som sa dostal do karantény som kontaktoval políciu či by mi umožnili vrátiť sa na Slovensko. Podľa prvých nariadení (minimálne ako boli komunikované v El Chaltén), nebolo možné v žiadnom prípade opustiť miesto výkonu karantény.

Po dvoch dňoch si politici asi uvedomili, že takto im v krajine možno ostane veľké množstvo turistov, ktorí sa už neskôr nebudú mať ako dostať domov. Podľa nových nariadení budú môcť prerušiť karanténu všetci turisti, ktorí majú zakúpenú letenku a absolvovali lekársku prehliadku.

Fitz Roy

Návrat na Slovensko?

Tým, že mi nebolo umožnené okamžite začať plánovať môj návrat domov som stratil tri drahocenné dni. Všetky letecké spoločnosti drasticky znižujú počet letov, ale na moje prekvapenie je v niektorých prípadoch pomerne zložité zohnať miesto v lietadle. Mojím prvým problémom bolo nájsť let z Patagónie do Buenos Aires. Väčšina turistov sa snaží opustiť Argentínu a množstvo letov z južnej Argentíny je veľmi obmedzené. Kedže lety z Buenos Aires do Európy boli zrušené, z Buenos Aires sa budem musieť najprv presunúť do Sao Paula.

Z Brazílie som sa snažil zohnať letenku do Viedne za míle Star Aliance, alebo Oneworld, ale najbližšie dni som nenašiel som ani jedno voľné miesto. Nakoniec sa mi ale podarilo zmeniť dátum odletu mojej pôvodnej letenky s TAP Air Portugal zo Sao Paula do Porta. Z Porta Wizz Air našťastie stále prevádzkuje priame lety do Viedne. Celkovo tak budem musieť absolvovať päť letov v priebehu štyroch dní a do Viedne by som mal prísť 23.3. Ostáva mi len dúfať, že letiská ostanú otvorené a moje lety nebudú zrušené. Na moje prekvapenie napríklad je aj let Wizz Air z Porta pomerne plný.

Po prílete do Brazílie sa ale stále budem snažiť dostať na čo najskorší let do Európy. Jedno miesto, kde by som nechcel ostať uviaznutý je práve Brazília.

El Chalten, Los Glaciares

Wuhanský koronavírus a karanténa

Pred mojím “uväznením” na izbe som mal našťastie možnosť ísť nakúpiť do supermarketu a od hladu určite neumieram. Celkovo je ale moja karanténa v Patagónii pomerne rušná. Dnes som strávil celý deň kontaktovaním leteckých spoločností. Len na telefonické spojenie s pracovníkom Qatar Airways som čakal vyše hodinu a v prípade TAP Air Portugal to bolo skoro 90 minút.

Z leteckých spoločností je to práve Qatar Airways, ktorí sú podľa mňa najústretovejší k zákazníkom v týchto zložitých časoch. Qatar Airways umožňuje zrušiť letenku bez storno poplatkov s tým, že hodnotu pôvodnej letenky dostanete ako kredit do budúcnosti na kúpu novej letenky. V prípade poskytovateľov ubytovania zvolilo Airbnb veľmi dobrý prístup k zákazníkom. Všetky moje rezervácie s Airbnb som zrušil veľmi jednoducho bez storno poplatkov a bez potreby kohokoľvek kontaktovať.

Ďalším mojím problémom je, že sa nebudem môcť vrátiť do Taipei, kde som doteraz žil. Taiwan tento týžden náhle zákal vstup na svoje územie pre všetkých cudzincov bez trvalého pobytu.

Šokujúce pre mňa bolo aj ako rýchlo po objavení prvých prípadov boli implementované drastické kroky na zabránenie šírenia koronavírusu. Na Taiwane sme žili s koronavírusom od 21. januára a zavedené opatrenia nie sú z ďaleka v takom rozsahu ako boli na Slovensku, alebo v Argentíne zavedené len v priebehu pár dní. Pôvodne bolo odhadované, že druhým najviac zasiahnutým miestom po Číne bude Taiwan. No skoro dva mesiace od objavenia prvého prípadu má Taiwan len zhruba 100 potvrdených prípadov nákazy a to napriek tomu, že všetky obchody, bary, alebo posilňovne ostávajú otvorené.

V každom prípade sú moje starosti neporovnateľne menšie s tým ako wuhanský koronavírus každodenne zasahuje do života miliónov ľudí. Ostáva len dúfať, že situácia sa dostane pod kontrolu čo najskôr.

Aktualizácia: Môj komplikovaný návrat z Patagónie na Slovensko .

4 komentáre

Súvisiace články

4 komentáre

Cestovanie v čase koronavírusu. Môj návrat z Patagónie - Dvere sveta dokorán 24. marca 2020 - 9:37

[…] Cestovateľský blog […]

Reply
Výnimočný trek v patagónskom El Chaltén - Dvere sveta dokorán 29. marca 2020 - 0:13

[…] Cestovateľský blog […]

Reply
Ako zrušiť letenky a ubytovanie v čase koronavírusu - Dvere sveta dokorán 30. marca 2020 - 19:47

[…] Cestovateľský blog […]

Reply
Povinné rúška a ochranné štíty pri letoch s Qatar Airways - Dvere sveta dokorán 2. júla 2020 - 20:09

[…] Momentálne sa nachádzam na Slovensku, ale pred vypuknutím pandémie koronavírusu, ktorá ma zasiahla v Patagónii som posledných päť rokov strávil v Taipei. Zdá sa, že v auguste budem mať konečne možnosť […]

Reply

Leave a Comment